Dostupni linkovi

RSE u bivšem Karadžićevom komšiluku u Beogradu


U nekadašnjem komšiluku Radovana Karadžića u Novom Beogradu, gde se skrivao pod imenom Dragan Dabić, uoči presude nije bilo velikog interesovanja za taj događaj. Osim u kafani „Luda kuća“, u kojoj i danas stoje Karadžićeve slike i gusle na kojima je svirao tokom bekstva.

U ovoj kafanici u Bloku 45 od jedva dvadesetak kvadrata ne gleda se izricanje presude iz Haga jer televizora nema. Nekoliko stalnih gostiju, koji su Karadžića ovde viđali kao doktora Dragana Dabića, uz vesti sa radija prelistava štampu i komentariše optužnicu.

Nebojša Jevrić rekao je za RSE da ne veruje u Karadžićevu krivicu.

„Za srpski narod Radovan Karadžić će uvek biti svetitelj i žrtva. A to što su strane tajne službe radile da bi omogućile takozvanog milosrdnog anđela, bombardovanje Republike Srpske, pa onda i Srbije, to je druga priča“, kaže Jevrić.

Na zidu iznad glava gostiju, sedam i po godina nakon što je Karadžić uhapšen, i danas vise gusle na kojima im je ispod svoje slike svirao prerušen u doktora Dragana Dabića.

Tu su i fotografije Ratka Mladića sa natpisom „srpski heroj“, Moamera Gadafija, Vladimira Putina i Slobodana Miloševića.

Dragutin Kovijanić kaže za RSE da je danas došao sa posebnim emocijama.

„Zato što znam da je ovde Radovan dolazio. Pre sam čuo i pitanje o žrtvama i da li krivac treba da odgovara. Treba svaki krivac da odgovara. Ali veličina zločina treba da bude mera i za kaznu“, komentariše Kovijanić.

Nedaleko odatle, u Ulici Jurija Gagarina 267, je zgrada u kojoj je u stanu na trećem spratu do hapšenja živeo Radovan Karadžić. Ispred lepo sređenog ulaza sa cvećem i interfonom sa šifrom danas ništa ne pokazuje da se tu skrivao najtraženiji haški optuženik.

Komšija Savo Kablinović, koji ga je sretao kao lažnog doktora Dabića, kaže za RSE da je pratio suđenje Karadžiću u Hagu.

„Verovatno je presuda napisana pre nego što je Karadžić uhapšen. Sigurno je znao, bolje nego ostali, šta mu se sprema. Mislim da za Radovana ništa neće biti dobro“, konstatuje Kablinović.

Većina nekadašnjih komšija Radovana Karadžića nije bila raspoložena za priču jer, kako su rekli, ne zanima ih presuda niti šta će sa njim biti.

XS
SM
MD
LG