Dostupni linkovi

Regija o Vučiću: Malo iznenađenja, malo očekivanja


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Prestrojavanje istih političkih snaga iz ’90-ih, nastavak saradnje i održavanja regionalne stabilnosti, dvostruka igra prema BiH, neki su od komentara na izbornu pobjedu Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, 24. aprila.

“Srpska napredna stranka i Vučić su ono što su nekada bili Socijalistička partija Srbije i Milošević, ali u novim okolnostima sa izvesno promenjenom politikom, ali ne i sa promenjenom suštinskom političkom filozofijom”, smatra bivši jugoslovenski funkcioner, advokat i analitičar Azem Vlasi u razgovoru za RSE naglašavajući da ne očekuje promene u odnosima Kosova i Srbije sa novom srpskom vladom.

U odnosima Kosova i Srbije on ne očekuje promene. Kaže da se radi o snagama koje nastavljaju raniju politiku prema Kosovu sa istom retorikom, ali bez ikakvih šansi da ostvare svoje ciljeve prema Kosovu, o čemu detaljnije piše Amra Zejneli u tekstu “Izbori u Srbiji prestrojavanje političkih snaga iz devedesetih”.

U Bosni i Hercegovini analitičari zaključuju slično – neće doći do većih promjena u odnosima sa Srbijom, nastaviće se dvostruka igra različitih politika koje Vučić vodi prema Banjaluci i prema Sarajevu. Međutim, profesor Slavo Kukić smatra da bi bilo dobro kada bi Vučić ostao pod uticajem njemačke politike, odnosno Angele Merkel, jer, kako kaže, nije sporno da on teži ka evropskom putu Srbije.

„Bilo bi izvanredno ako bi ta relacija njega sa Njemačkom bila vjetar u leđa njegovim porukama poput onih koje je slao Stipe Mesić da je glavni grad bh. Srba Sarajevo, a ne Beograd, i da se u traganju za rješenjima za boljim zajedničkim životom trebaju okretati prema svom glavnom gradu, a ne prema prestonicama drugih zemalja“, smatra Kukić. Više pročitajte u tekstu “Verbalno za BiH, iza paravana Dodik”, Dženane Karabegović i Erduana Katane.

Dok su neki od predstavnika bh. vlasti već čestitali Vučiću na izbornoj pobjedi, zvaničnih reakcija u Crnoj Gori i Hrvatskoj još nema.

U opozicionoj crnogorskoj Novoj srpskoj demokratiji, sem čestitke, naglašavju zadovoljstvo što su parlamentarni status povratile druge srpske nacionalne stranke.

"NOVA kao jedina stranka srpskog naroda u Skupštini Crne Gore čestita Aleksandru Vučiću na izbornoj pobjedi i istovremeno se raduje što su se u parlament vratile one stranke kojima je dominantno programsko opredjeljenje zaštita srpskih nacionalnih interesa“, kaže portparol NOVE Jovan Vučurović.

Predrag Tomović podsjeća u tekstu “Zvanična Podgorica bez komentara izbora u Srbiji” da su od dolaska Srpske napredne stranke na čelo Srbije, odnosno Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika, a posebno Aleksandra Vučića na čelo Vlade Srbije, odnosi sa Crnom Gorom su prema riječima crnogorskih zvaničnika, postali rasterećeniji i da su splasle konstantne tenzije.

Za razliku od Crne Gore, tenzije između Srbije i Hrvatske su se pojačale poslednjih mjeseci, posebno nakon oslobađajuće haške presude Vojislavu Šešelju i odluke zvaničnog Zagreba da ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 Srbije u pristupnim pregovorima sa EU. Dok analitičar Branko Cvrtan očekuje da će sada doći do smanjenja tenzija, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić podsjeća da je u Srbiji problem taj što nakon posljednjeg rata nije doživjela katarzu.

“Srbija je za idejama Slobodana Miloševića ušla u ratove na prostoru bivše Jugoslavije. Ratovi su završili, granica se nije pomakla nijednog milimetra, a Srbija nije iz toga izvukla pouke, nije izvršila katarzu. A da se to dogodilo, suradnja na čitavom prostoru bivše Jugoslavije bila bi puno lakša. Jedan veliki broj građana Srbije ne prigovara Miloševiću što je išao u rat, nego mu prigovara što nije dobio rat. A to je problem“, rekao je Mesić Enisu Zebiću u tekstu o reakcijama u Hrvatskoj koji možete pročitati OVDJE.

XS
SM
MD
LG