Dostupni linkovi

Vojvodina pala u Vučićeve ruke


Građani očekuju da Vučić ispuni obećanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Dan nakon izbora: Građani očekuju da Vučić ispuni obećanja

Sedam izbornih lista prešlo je cenzus od pet odsto na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Poslednji zvanični rezultati pokazuju da će do sada vladajuća Srpska napredna stranka imati natpolovičnu većinu u parlamentu, dok opozicija sumnja u regularnost izbora.

Lista koju predvodi Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila je 48,23 odsto glasova, pokazuje najnoviji izveštaj Republičke izborne komisije sa 98,5 odsto biračkih mesta. Socijalistička partija Srbije ima 10,98, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja 8,09, Demokratska stranka 6,04, pokret Dosta je bilo-Saša Radulović 6,03, Socijaldemokratska stranka-Liberalno demokratska partija-Liga socijaldemokrata Vojvodine 5,03 i koalicija Demokratske stranke Srbije i pokreta Dveri pet odsto.

Ukoliko bi u konačnom zbiru ostali ovi rezultati, raspored mandata u Skupštini Srbije bio bi:

Srpska napredna stranka 131, Socijalistička partija Srbije 29, Srpska radikalna stranka 22, Demokratska stranka 16, pokret Dosta je bilo 16, Demokratska stranka Srbije-Dveri 13, SDS-LDP-LSV 13, Savez vojvođanskih Mađara 4, SDA Sulejmana Ugljanina 2, lista Muamera Zukorlića 2, lista Ardita Sinani 1, i stranka Zeleni 1.

U međuvremenu se o neregularnostima na izborima, na koje ukazuje opozicija, oglasio se lider SNS-a Aleksandar Vučić, koji je, nakon sednice Predsedništva svoje stranke, izjavio da su “neke agencije celog dana pričale o nepravilnostima”, a da su postojala samo dva prigovora tokom izbora na teritoriji cele Srbije, a koje su, kako tvrdi, “podneli ljudi bliski SNS-u”.

"Oni koji su se žalili nisu podneli nijedan prigovor i nema žalbe i prigovora, sve vreme su lagali i danas je i OEBS rekao da nikakvih pokušaja krađe nije bilo", rekao je Vučić za RTS i najavio da će to biti provereno.

"Samo želim da kažem da su se dešavale čudne stvari. Neka rade šta hoće, narod je pokazao ko ima legitimitet, a oni neka rade svoj posao, mi ćemo raditi svoj i država će svoj posao", poručio je Vučić i dodao "neka im poklone mandate, šta, mislite da ću se uplašiti?".

Lideri opozicionih stranaka koje su prešle cenzus sastali su se prethodno u sedištu koalicije DSS-Dveri u Beogradu, nakon čega su najavili formiranje pravnog tima koji će izvršiti analizu celokupnog izbornog materijala. “Stranke će, na osnovu rezultata do kojih bude došao taj tim, sarađivati na izmeni izbornog zakona”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, nakon sastanka je poručeno i “da neće dozvoliti da se ukrade nijedan glas i da će prekontrolisati svaki glasački listić”.

„Na više izbornih mesta primećen je sindrom takozvanog ’bugarskog voza’ gde je u nekoliko opština uhvaćeno da su pripadnici Srpske napredne stranke i Jedinstvene Srbije praktično kupovali glasove“, rekao je Bojan Pajtić, iz DS.

Republička izborna komisija omogućiće uvid u izborni materijal. „Daćemo im džakove, spiskove, zapisnike”, rekao je Dejan Đurđević, predsednik RIK-a uz napomenu da je komisija pouzdano registrovala samo dve nepravilnosti.

“U Vranju, gde je uhvaćen taj kružni listić. I na biračkom mestu 57 u Jagodini, gde je jedan član biračkog odbora u pijanom stanju polomio glasačke kutije.

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora trebalo bi da budu utvrđeni najkasnije do 28. aprila do 20 sati, dok bi mandati poslanicima trebalo da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja.

Veliki pokrajinski preokret

U Vojvodini veliki preokret posle dugogodišnje vladavine demokrata. I pre konačnih rezultata sasvim je izvesna ubedjiva većina Srpske napredne stranke u Pokrajini, u kojoj je do juče stolovala koalicija okupljena oko Demokratske stranke.

Prema preliminarnim podacima Pokrajinske izborne komisije sa 97,70 odsto obrađenih biračkih mesta i 97,98 odsto biračkog tela u Pokrajini, Srspka napredna stranaka osvojila je 63 od ukupno 120 mesta u Skupštini Vojvodine. Demokratska stranka imaće 10 poslanika, SPS 12, Liga socijaldemokrata Vojvodine 9, Savez vojvođanskih Mađara 6, Srpska radikalna stranka 10, Mađarski pokret 2, Zelena stranka 1 mandat. U Skupštinu Vojvodine ulazi i „Dosta je bilo – Saša Radulović“ sa 7 osvojenih mandata.

Aleksandar Vučić je rekao da će predložiti Ištvana Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine, a da će posle sednice Skupštine SNS-a, 28. maja, biti poznato i ko će biti premijer Vojvođanske vlade.

Pastor je rekao da da ne vidi prepreku da se, ako se dogovore, "saradnja proširi i na pokrajinskom nivo".

Za ubedljiv uspeh Srpske napredne stranke odgovorna je i doskorašnja vojvođanska vlast, koja je ličila na rogove u vreći i sistematska satanizacija te vlasti koju je vršila Srpska napredna stranka, ocenjuju sagovornici RSE.

Jedini lider među strankama građanske opcije koji je u već u prvim reakcijama preuzeo teret odgovornosti za loš izborni rezultat bio je čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nenad Čanak
Nenad Čanak

Rekavši da je ta stranka na izborima postigla „prihvatljiv, ali ne i očekivani rezultat“, Čanak je izjavio da „uprkos nekim izbornim nepravilnostima, većina odgovornosti za to pada na LSV i mene lično“.

On je najavio da će se o izbornim rezultatima "u dogledno vreme" izjasniti Predsedništvo, a potom i Glavni odbor stranke.

Činjenica da je Srpska napredna stranka osvojila ubedljivu većinu i u Vojvodini predstavlja anomaliju jer građani u poslednje četiri godine sve gore žive i nijedan segment društva ne funkcioniše kako treba, kaže za RSE Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On ocenjuje da je Vučić u istom danu kada se održavaju pokrajinski namerno raspisao i vanredne republičke izbore, kako bi se oni preslikali na Vojvodinu, ali dopušta da rezultat ne bi bio suštinski različit i da su se izbori za vojvođansku skupštinu održali samostalno.

Upitan kako objašnjava šokantno loš rezultat koalicije oko Demokratske stranke, u kojoj je i njegova partija, Marton kaže:

„Nizak rejting Demokratske stranke u svakom delu Srbije je veoma vidljiv, kao, nažalost, i nizak rejting svih ostalih građansko-demokratskih, proevropskih, snaga, pa tako i u Vojvodini. Kao član Lige socijaldemokrata Vojvodine ne mogu biti zadovoljan njenim rezultatom, iako je i u Pokrajini i u mnogim opštinama sasvim sigurno iznad cenzusa, kao i – za sada – na nivou Republike, u okviru koalicione liste sa LDP-om i SDS-om. Nikako ne možemo biti zadovoljni i naravno da će partija rezultate analizirati i o njima se izjasniti“, priznaje Marton.

„U jeku povampirenja desničarskih snaga, koje posle pobede u Hrvatskoj i u Srbiji dobijaju na snazi“, Marton se boji da građansko-demokratski blok nikako ne može da se snađe.

„Nažalost, naša priča je poprilično u autu. Mislim da će građansko-demokratska opozicija u Srbiji, a sasvim sigurno i u Vojvodini, imati priliku da se sabere, da pokuša da se stabilizuje, ali nije dobro da jedna jedina politička partija ima toliku moć. To jednostavno nije dobro za državu Srbiju, ni za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu“, ocenjuje Marton.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Aleksandar Popov, čelnik novosadskog Centra za regionalizam, nije iznenađen izbornim rezultatima u Vojvodini. Evo kako objašnjava poraz tamošnje vladajuće koalicije okupljenje oko demokrata.

„Pokazalo se da su tokom vladavine tri stranke vladajuće koalicije u Vojvodini – Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara – one bile rogovi u vreći; tu je svako sa svakim ratovao i svako svakog optuživao da vuče poteze mimo konsultacija sa ostalima. Bilo je velikog varničenja između SVM i Lige sociajldemokrata, pa između Lige i Demokratske stranke, tako da su s jedne strane sami doprineli svom porazu, a s druge strane je tome kumovala i negativna kampanja koja je vođena protiv njih. Srpskoj naprednoj stranci je bilo strahovito stalo do toga da ne ispusti priliku da na ovim izborima osvoji jedan značajan resurs kao što je Vojvodina“, ocenjuje Popov.

Upitan koje će koalicione partnere Srpska napredna stranka izabrati u Vojvodini, Popov ovako prognozira:

„Sada je za očekivati da će SNS kao svoje koalicione partnere uzeti sigurno Savez vojvođanskih Mađara jer oni već imaju dogovor na republičkom nivou, a veoma je verovatno da će treći član koalicije biti Liga socijaldemkrata jer je SNS obećala da će konačno biti donet zakon o finansiranju Vojvodine i da je čak obećala da će doprineti afirmaciji autonomije, što daje dovoljno alibija Ligi da uđe u ovu tročlanu koaliciju“, uveren je Aleksandar Popov.

Lokal u drugom planu

Dok se prebrojavaju glasovi na republičkom i pokrajinskom nivou, istovremeno održani lokalni izbori kao da su u drugom planu. Preliminarni rezultati izbora u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu pokazuju da će okosnica vlasti u novopazarskoj skupštini i dalje biti Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića, koja je osvojila 18 odbornika.

Njihovi koalicioni partneri iz Srpske napredne stranke imaju pet, a Sandžačke narodne partije tri odbornika, što je dovoljno za formiranje vlasti u ovom gradu.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića osvojila je 10, a Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina 11 odbornika. Ugljaninova partija neprikosnoveni je lider u Tutinu, gde će sa 22 odbornička mesta i dalje samostalno biti na vlasti, kao i prethodnih 20 godina.

Apsolutni hit na svim izborima u Srbiji je Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević, sa svojim pokretom “Sarmu prob`o nisi” i listom “Samo jako”, koji je u Mladenovcu posle pravljenja parodije na izbore u kampanji osvojio drugo mesto sa 20 odsto i 13 mandata, odmah iza Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG