Dostupni linkovi

Rat u Siriji: Rusija i Francuska o "namjerama vazdušnih napada"


Vazdušni napadi na grad Talbisseh u provinciji Homs, 30. septembar 2015.
Vazdušni napadi na grad Talbisseh u provinciji Homs, 30. septembar 2015.

U Parizu u petak francuski i ruski predsjednik razgovaraju o "neselektivnim" zračnim udarima koje Moskva provodi u Siriji. Dok Rusija tvrdi da gađa iste ciljeve koje na meti ima i koalicija predvođena Amerikancima, Sjedinjene Države kažu kako su žrtve i pripadnici sirijske opozicije.

Aleksej Puškov, čelnik odbora za vanjske poslove u ruskom parlamentu, izjavio je da bi zračni udari mogli trajati tri do četiri mjeseca, te naglasio da su se Amerikanci samo "pretvarali da bombarduju teroriste, a da to Rusi rade mnogo učinkovitije".

Francuski predsjednik Francois Hollande, izjavio je uoči sastanka s Vladimirom Putinom u Parizu, da je važno da je cilj udara, bez obzira ko ih provodi, takozvana "Islamska država". Iako je ovaj susret trebao proteći u raspravi o rješenju ukrajinske krize, Sirija se nametnula kao mnogo važniji problem.

Trećeg dana zračnih udara koje provodi ruska avijacija na sirijskom tlu, na meti su skladišta oružja i municije, te zapovjedni centri.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je u Ujedinjenim narodima kako će se Rusija boriti i protiv drugih terorističkih grupa poput al Nusre.

„Mi ne podržavamo nikoga, mi se samo borimo protiv terorizma“, kazao je Lavrov, dodavši da ciljeve određuju u dogovoru sa sirijskom vojskom.

Istovremeno, Turska i ostali partneri u koaliciji koju predvode SAD traže od Rusije da zaustavi gadjanje položaja sirijske opozicije, koja se na terenu "bori protiv militanata i terorista".

Turska, SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i zemlje Zaljeva, u svom današnjem saopštenju (2. oktobar) izražavaju "duboku zabrinutost" zbog ruske kampanje u Siriji, tvrdeći da to samo predstavljaju "daljnju eskalaciju sukoba i dodaje ulje na vatru ekstremizma“.

Rusko Ministarstvo odbrane, pak, tvrdi da je u proteklih 24 sata u zračnim udarima oštećeno ili uništeno 12 meta koje pripadaju "Islamskoj državi", uključujući i njihove štabove.

XS
SM
MD
LG