Dostupni linkovi

Šarić na sudu: Optužbe na račun bivše vlasti


„Nisam kriv, droga nije moja“, izjavio je na suđenju u Beogradu Darko Šarić, optužen da je vođa kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu. Njegovo prvo svedočenje nakon više od četiri godine bekstva obeležile su optužbe na račun bivše vlasti.

„Optužnica protiv mene je lažna, radi se o velikoj obmani bivšeg režima koji je podigao ovu dimnu zavesu da bi sakrio svoje lopovluke“, rekao je Darko Šarić pred sudskim većem Specijalnog suda.

Prvo pojavljivanje do nedavno natraženijeg begunca u ovom delu Evrope pred sudom pratile su velike mere bezbednosti, ogromno interesovanje medija i brojna rodbina optuženih koji su iščekivali šta će Šarić, koji se na optuženičkoj klupi pojavio blago nasmejan, reći posle godina skrivanja. On je iskaz pred sudom počeo rekavši „odakle da počnem...“

„To da sam švercovao narkotike je smešno. Nijedna me zemlja nije optužila, ni Brazil, ni Argentina, ni Italija, samo tužilac u Srbiji izigrava Šerloka Holmsa. Ovoj zemlji nisam ništa uradio, ni mrava nisam zgazio, i zato me čudi ova haranga. Viđao sam se i sarađivao sa uticajnim ljudima na položajima i bogatima, oni su sada tamo a ja sam ovde. Osećam se kao u američkom filmu, kada nekome sve smeste, ali nadam se da ću se u tom filmu ja na kraju spasiti“, izjavio je Šarić.

Odgovarajući na pitanja sudskog veća Šarić je rekao da mu je prebivalište u Novom Beogradu, da ima srpski pasoš, da je nekada imao slovački, i da nema prihode.

„Državljanin sam Srbije, mada su me se svi političari odrekli, i srpski i crnogorski. Sada me izdržava ova država, mogu samo da pohvalim zatvorskog kuvara“, rekao je optuženi koji se sa saradnicima tereti za šverc 5,7 tona kokaina.

Ležerno obučen u farmerke, belu košulju i džemper, Šarić je u pauzi svedočenja mahnuo rodbini u publici i nekim saoptuženima, a kasnije se jednim delom u iskazu dotakao i optužnice za pranje novca.

„Pišu o meni kao o Bin Ladenu, samo me još za zemljotres nisu optužili. Priča se da sam oprao milijarde u Srbiji, o tome su govorili i drug Slobodan Homen i drugarica Snežana Malović, a u optužnici se navodi da je ta suma 22 miliona evra. Pa ja sada pitam gde su te silne milijarde“, kazao je Šarić koji će iskaz nastaviti na nekom od sledećih ročišta započetog suđenja.

VIDEO: Početak suđenja Darku Šariću
Početak suđenja Darku Šariću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Šarić za sada nije želeo da odgovara na pitanja, uz opasku da bi imao mnogo toga da kaže, jedino je prozborio “evo ta Agrobanka...”, i najavio da će otkriti ko mu je "smestio suđenje". “Nema toga koga koga neću pozvati da svedoči o pranju novca,” poručio je optuženi.

Njegov advokat Radoslav Baćević po izlasku iz suda bio je zasut novinarskim pitanjima, od kojih je najčešće bilo da li će i kada Šarić pomenuti imena uticajnih ljudi iz sveta biznisa i politike koje je optužio u svom iskazu:

“On će to verovatno reći i objasniti kada bude iznosio odbranu u širem smislu. To on zna. Ja ne znam. Ništa mu neću sugerisati, sem onoga što moram i što je vezano za predmet. On će raditi onako kako on najbolje zna i govoriti o tome.”

Tako je posle prvog pojavljivanja Darka Šarića javnost ostala uskraćena za odgovor uz čiju pomoć je stekao bogatstvo i učestvovao u brojnim privatizacijama u Srbiji.

Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, kaže za RSE da ne veruje da će nastavak suđenja doneti iznenađujuće obrte:

„Njegov iskaz na sudu liči mi na nekakvu promaju. Pogotovu kada su u pitanju optužbe na račun, kako on to kaže, bivšeg režima. Nije jasno šta pod tim podrazumeva. Da li ovaj režim koji je raspisao nedavne izbore ili neki pre toga. Ali mislim da je to u suštini nevažno i da je to samo jedna Šarićeva manipulacija da rasporedi svoju krivicu na druge ljude. Neće njegovo svedočenje doneti ništa spektakularno. Najveći spektakl dogodio se onog trenutka kada su mu uhvatili brod sa nekoliko tona droge. Drugi spektakl je imovina kojom je raspolagao. I to je to.“

Iskaz Darka Šarića nije bio jedina ekskluziva na ovom suđenju. Posle njegovog svedočenja prvi put se pred Specijalnim sudom pojavio Nikola Dimitrijević zvani Džoni, optužen kao Šarićev saradnik za šverc kokaina iz Brazila. On je negirao krivicu, navodeći da je nezaposlen, da nema primanja i da ga izdržavaju rodbina i prijatelji. Početkom marta Nikola Dimitrijević platio je jemstvo od 200.000 evra da bi se branio sa slobode posle tri godine skrivanja, kada je skinut sa Interpolove poternice.
XS
SM
MD
LG