Dostupni linkovi

Šarić se bezuslovno predao vlastima Srbije, određen mu pritvor


Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da da se narko bos Darko Šarić, optužen za šverc više od pet tona kokaina, bezuslovno predao nakon što je shvatio da će biti uhapšen. Specijalni sud u Beogradu odredio mu je pritvor, , saopštio je Viši sud.

"Pritvor traje do dalje odluke suda, a najduže 60 dana", navodi se u saopštenju suda.

Prema rečima Selakovića, nakon što su operativci koji su radili na ovom slučaju locirali njegovo kretanje po zemljama Latinske Amerike, od Šarićevog branioca su dobili zahtev za kontaktom.

„Na osnovu tih kontakata, da bi se izbeglo krvoproliće, da bi se izbegle žrtve do kojih bi, po svojoj prilici prilikom hapšenja moglo da dođe, ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Republike Srbije. Ponavljam, ponuđena je bezuslovna predaja, predaja u kojoj nisu zahtevani nikakvi ustupci u korist okrivljenog. Ono što je okrivljeni Darko Šarić jeste da mu se, pre dolaska u Srbiju, omogući kontakt sa njegovim braniocem, majkom i sinom. To je i učinjeno“, rekao je Selaković na konferenciji u Beogradu.

On je rekao i da je akcija lociranja Šarića trajala devet i po meseci, a da je ponuda o predaji stigla pre mesec i po dana. Selaković je dodao da su na lociranju Šarića, pored Bezbednosno-informativne agencije veliku ulogu imali i MUP i Ministarstvo pravde Crne Gore, ali i čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, među kojima su i CIA, slovenačka SOVA, italijanska, španska, belgijska, švajcarska i austrijska služba bezbednosti.

FOTO GALERIJA: Sprovođenje Darka Šarića u pritvor
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je na sednici Vlade da je avion iz treće zemlje u kome je bio Šarić, sleteo u međunarodnu zonu podgoričkog aerodroma kako bi Šariću, prema dogovoru o bezuslovnoj predaji, omogućili polusatni susret sa sinom, ćerkom i suprugom.

„Smatrali smo da to ni na koji način ne otežava i ne umanjuje značaj postupka. Na protiv, u mnogome nam olakšava, sprečava bilo kakve probleme, bilo kakve žrtve ili oduglovlačenje. To je bilo omogućeno u međunarodnoj zoni podgoričkog aerodroma i nadležni organi Srbije su u skladu sa potpisanim Sporazuom koji imamo sa Crnom Gorom, na podgoričkom aerodromu preuzeli pod svoju kontrolu i priveli Darka Šarića“, rekao je Vučić.

On je dodao da je potraga za Šarićem podrazumevala tajnu pratnju nad pripadnicima klana i porodice Šarić koja je trajala 270 dana, stalni video nadzor objekata, GPS sredstva za lociranje, presretanje telefonskih i internet komunikacija 15 lica, tajni pretresi, geografsko locirnje putem telekomunikaionih uređaja...

Tužilac za oranizovani kriminal Miljko Radisavljević podsetio je da je Tužilaštvo protiv Šarića podnelo 13 optužnica zbog trgovine narkoticima i pranja novca. Radisavljević je rekao i da je u Specijalnom sudu za 24. mart zakazan nastavak suđenja pripadnicima Šaricheve kriminalne grupe. Tužilac međutim nije mogao da kaže da li će Darko Šarich tražiti odlaganje ili će se uključiti u proces.

O Darku Šariću

Darko Šarić, rođen 21. oktobra 1970, čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage. OPŠIRNIJE O DARKU ŠARIĆU

U Specijalnom sudu u Beogradu u utorak prepodne je završeno saslušanje Šarića, rekla je za RSE portparolka suda Dušica Ristić.

Dežurno krivično vanpretresno veće uskoro bi trebalo da saopšti odluku o tome da li će Šariću biti određen pritvor, odnosno da li na snazi ostaje rešenje kojim je Šariću određen pritvor 9. decembra 2010. godine.

Viši sud u Beogradu saopštio je da je Darko Šarić optužen za trgovinu drogom, uhapšen po rešenju o određivanju pritvora i po poternici istražnog sudije odeljenja za organizovani kriminal.

Ta poternica je izdata 9. decembra 2009. godine. U saopštenju, Sud je naveo da je Šarić predat Okružnom zatvoru u Beogradu, posebnoj pritvorskoj jedinici.

Šarić je u utorak ujutro oko 9.30 prevezen u beogradski Specijalni sud. Reporteri sa lica mesta prenose da su u dvorište suda, gde se nalazi pritvorska jedinica, ušla četiri blindirana džipa sa zatamnjenim staklima.

XS
SM
MD
LG