Dostupni linkovi

Vučić saslušan u policiji


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je saslušan u policiji povodom optužbi tabloida „Kurir“ da je učestvovao u iznudi i ucenama bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica.

Tim povodom, ministar policije Nebojša Stefanović je održao vanrednu konferenciju za medije, na kojoj je rekao da je Vućić saslušan na sopstveni zahtev, kao i da je prošao poligraf.

Stefanović je rekao da je Vučić, na poligrafskom ispitivanju, negirao da je učestvovao u pritiscima, uceni i iznudi iskaza nekadašnjeg direktora Kurira Aleksandra Kornica, i najavio da će zbog toga biti sprovedena istraga.

"Aleksandar Vučić je dobrovoljno odgovarao na pitanja i na sva pitanja odgovorio sa ne, a detektor laži pokazao je da govori istinu. Vučić nikada nije sreo Kornica, nije sedeo s njim bilo gde, a ponajmanje u nekoj kafani", rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Stefanović je rekao i da su zbog optužbi iznetih u listu Kurir, Vučiću postavljena sledeća pitanja:

- Da li je ikada video Aleksandra Kornica, bivšeg direktora Kurira?

- Da li se ikada sa njim sastao?

- Da li mu je nudio novac, funkciju u stranci ili bilo šta drugo za davanje lažnog iskaza?

"Na sva ta pitanja premijer je odgovrio sa "ne" i detektor laži je pokazao da govori istinu", rekao je Stefanović. On je ocenio da je „očigledno da su laži imale za cilj da destabilizuju zemlju, zbog čega će biti sprovedena istraga o tome ko je i sa kakvim ciljem izneo takve informacije“.

"Policija će tokom dana pokušati da dođe i do Kornica i nakon podnošenja izveštaja očekujem da se Tužilaštvo izjasni", dodao je Stefanović.

"Kurir" je u nedelju, na naslovnoj strani objavio da je premijer Vučić, sa još nekoliko lica, pre 20- tak dana tražio od bivšeg direktora “Kurira” Aleksandra Kornica da lažno svedoči i lažno optuži vlasnika “Kurira” Aleksandra Rodića.

Kako piše taj tabloid, "nekadašnji direktor Kurira, Aleksandar Kornic, podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u kojoj navodi da su Aleksandar Vučić, njegov brat Andrej Vučić, vlasnik tabloida Informer Dragan J.Vučićević i direktor Informera Damir Dragić, tražili od njega da lažno optuži Aleksandra Rodića, predsednika "Adrija medija grupe".

Priveden zbog praćenja Vučića?

Stefanović je, istovremeno, saopštio i da je policija privela lice sa inicijalima S. M. koje je, kako je naveo, osam puta za poslednja 24 sata zatečen "u opservaciji porodičnog doma kuće premijera Aleksandra Vučića".

Stefanović je rekao da je privedeni bio pripadnik policije Republike Srpske i Srbije do 2009. godine, a poslednjih godina je u vezi sa barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

To lice je, kako tvrdi Stefanović, i bivši pripadnik obezbeđenja Luke Đurovića, izvršioca najtežnih krivičnih dela, koji je ubijen 2013. godine, a koji je, prema rečima Stefanovića, bio u bliskoj vezi sa Lukom Bojovićem.

Kako je rekao Stefanović, S.M. je posle privođenja više puta promenio iskaz, a poslednji put je rekao da to radi za nečiji račun.

„U toku je intenzivna policijska akcija, s ciljem da se to rasvetli. Maksimalno su pojačane mere bezbednosti zbog ozbiljnosti situacije i za premijera i druge državne funkcionere za koje se smatra da mogu biti ugroženi“, rekao je ministar policije.

Reakcije: Jedinstvo državnih institucija

Vučić se ranije tokom dana sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, nakon čega je, iz Nikolićevog kabineta, saopšteno da je predsednik Republike "izrazio zabrinutost zbog očiglednih pokušaja rušenja izvršne vlasti". U saopštenju se dodaje da je Nikolić "apelovao na jedinstvo i odlučnost u odbrani vitalnih nacionalnih interesa i pozvao nadležne institucije da se odlučno obračunaju sa onima kojima je preči sopstveni interes od državnog".

Nešto kasnije, saopštenjem se oglasio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, inače lider SPS-a, koalicionog partnera Vučićevih naprednjaka, koji je naveo da “besprizorni napadi na premijera Aleksandra Vučića, potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije".

"Odgovor na takve pritiske iz zemlje i sveta mora biti potpuno jedinstvo svih državnih institucija u cilju zaštite nacionalnih i državnih interesa", naveo je Dačić u saopštenju.

Dačićeva Socijalistička partija Srbije saopštila je da "čvrsto stoji" uz Vladu Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jer su za veoma kratko vreme postignuti veliki rezultati koji su ključni za budućnost Srbije. Ta stranka ocenila je da je potrebno apsolutno jedinstvo svih državnih institucija i ključnih političkih faktora u borbi protiv destabilizacije zemlje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da pruža apsolutnu podršku predsedniku vlade Aleksandru Vučiću u njegovom radu i istakao da je cilj napada na premijera destabilizacija države.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da su medijski napadi na premijera Srbije Aleksandra Vučića nedopustivi i vrlo štetni po Srbiju. Ona je apelovala je na premijera da upravo nakon ovih napada Vlada Srbije još više i bolje nastavi borbu protiv kriminala i korupcije, po kojoj je premijer Vučić, kako je ocenila, prepoznat kao lider i regionu.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će Srbija reagovari kao pravna država i da neće dozvoliti destabilizaciju, nakon, kako je rekao, napada na premijera Aleksandra Vučića.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je "zabrinutost zbog učestalih napada na premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića", čiji je cilj, kako navodi, "očigledna destabilizacija Srbije".

"Interes građana Srbije je stabilna država koja će moći da odgovori na sve izazove sa kojima se suočava i zato je posao svih nas da zajednički radimo na stvaranju što boljih uslova za život naših građana", navodi se u pisanoj izjavi predsednice parlamenta.

Nedelja "državnog udara" i rat tabloida

Sve ovo se događa na kraju nedelje koja je u tabloidnim medijima označena kao "nedelja u kojoj je moguć državni udar".

Takođe, već gotovo mesec dana traje svojevrstan „tabloidni rat“ između "Kurira", s jedne strane i vlastima bliskih TV Pink i „Informera“, s druge, a koji je počeo kada je Miroslav Bogićević, vlasnik kompanije "Farmakom", izjavio je da je pod pritiskom danas opozicione Demokratske stranke svojevremeno Aleksandru Rodiću, članu porodice koja poseduje „Kurir“, dao milion evra u kešu – da bi tim novcem preuzeo novinske kuće „Politiku“ i „Novosti“. Sve to Bogićević je ispričao direktno u emisji TV Pink, privatnog medija u čijem informativnom programu dominiraju provladajući sadržaji, a iz policije je stigla i informacija da je Bogićević samoinicijativno prijavio da ga je Rodić reketirao, i to sve potvrdio na poligrafu.

XS
SM
MD
LG