Dostupni linkovi

Parlament BiH: Odobreno usvajanje budžeta


Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odobrio je u petak uveče usvajanje Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ostvarenja u tekućoj 2011. godini.

Ovakav zaključak, nakon trosatnog zasjedanja donio je jednoglasno prošireni Kolegij Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, a posalnici sa 28 glasova za i 3 protiv prihvatili.

Odlukom je Predstavnički dom zadužio Predsjedništvo BiH da u roku od sedam dana formalno sačini akt - Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. kojeg će, nakon dostavljanja, Kolegijum doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik BiH.

Obavezali su, takođe i Vijeće ministara BiH da usvoji odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012. godine.

Zamjenik ministra financija Fuad Kasumović pojasnio je novinarima da će ovogodišnji budžet biti 1.008.325.000 konvertibilnih maraka, odnosno da će biti na nivou izvršenja odluka o privremenom financiranju.

Prijedlog zakona o budžetu je na razmatranje ovom domu dostavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i predložio amandman kojim bi u budžetu trebalo predvidjeti sredstva u iznosu od oko 16,8 miliona kojim bi se izmirila dugovanja prema penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Upitno poštivanje procedure

Na sastanku lidera šest političkih stranaka održanom u srijedu postignut je dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH i budžetu za ovu godinu te dogovoreno je da budžet BiH za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja u iznosu od 1.008.000.000 KM.

Na početku sjednice Predstavničkog doma u petak opozicioni poslanici pitali su da li su ispoštovane procedure upućivanja prijedloga budžeta u parlamentarnu proceduru, budući da ga između ostalog nisu potpisala druga dva člana Predsjedništva BiH.

Zastupnica Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Azra Hadžiahmetović ocijenila je da predloženi dokument Prijedloga budžeta na nivou izvršenja za 2011., koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nije prošao propisanu proceduru.

Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
“Ovlašteni predlagač budžeta je Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH a nije ni održana sjednicaVijeća ministara BiH na kojoj bi ovaj dokument bio utvrđen”, podsjetila je Hadžiahmetović.

Ranije u petak, član Predsjedništva Nebojša Radmanović kazao je da na sjednici Predstavničkog doma BiH ne može biti usvojen budžet BiH za 2011. godinu, jer poslanici nemaju prijedlog budžeta.

On je za Radio televiziju Republike Srpske izjavio da poslanici jedino mogu da se saglase da će budžet za 2011. godinu usvojiti u narednim danima, ali da on može biti usvojen tačno na nivou onoga što je do sada utrošeno, a ne da se dodaju novi veliki troškovi.

Dom naroda Parlamenta BiH odobrio budžet

Dom naroda odobrio budžeta

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odobrio je u subotu Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, na nivou ostvarenja u tekućoj 2011.godini.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zaduženo je da u roku od sedam dana formalno sačini akt – Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011., kojeg će nakon dostavljanja, Kolegij Predstavničkog doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH obavezano je da usvoji Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012. godine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je dva zaključka. Prvim zaključkom ocjenjuje da u zaključcima dostavljenim od strane Predstavničkog doma ima elemenata koji ne odgovaraju utvrđenim procedurama vezanim za usvajanje Budžeta.

U drugom zaključku se kaže da "uzimajući u obzir da se tako sačinjenim zaključcima nije namjeravalo raditi protiv Ustava BiH, već je cilj bio otkloniti nejasnoće vezane za realizaciju političkog dogovora kojim se stabilizuju prilike u BiH".

!Dom naroda prihvata predložene zaključke Predstavničkog doma, ali i preporučuje svim nosiocima obaveza označenim u tim zaključcima da daljim koracima stvore uslove za rad po pravilima koja se odnose na ova pitanja", saopšteno je iz Parlamenta BiH.
XS
SM
MD
LG