Dostupni linkovi

Bevanda za RSE: Ekonomija ispred političkih razmirica


Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neposredno nakon što je predložen za ovu dužnost, ekskluzivno u intervjuu za RSE pojašnjava šta će biti njegov prioritet ukoliko bude državni premijer.

RSE: Gospodine Bevanda Vi ste postali i zvanično kandidat HDZ-a BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kakvi su prvi dojmovi?

Bevanda: Jednostavo, ovo je jedna čast. Prvo, osjećam veliko zadovoljstvo što je juče došlo do političkog dogovora i to je najvažnije. Ukoliko ovo prođe svoju normalnu proceduru, ono što se bez odlaganja mora uradit to je realno sagledati ekonomsko stanje, suočit se s njim i normalno ono što mi je obveza da pokušam uspostaviti koordinirajuću funkciju, prije svega u Vijeću ministara, a
"Ono što se bez odlaganja mora uradit to je realno sagledati ekonomsko stanje, suočit se s njim."
nadam se da smo svi dogovorno odgovorni, da tu neće bit nikakavih problema. A onda i sasvim normalno, koordinacija između države i entiteta, jer jednostavno treba uspostaviti i realno stanje i postići punu fiskalnu održivost. Znači nastavak započetog puta i njegovo intenziviranje i ubrzanje na putu ka euroatlanskim integracijama. Tu podrazumijevam i hitno donošenje zakona i približavanje svijetu jer ni država, ni građani, ni narodi jednostavno ne zaslužuju više da budemo na repu svih dešavanja.

RSE: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako očekuje novo Vijeće ministara iza novogodišnjih praznika, kada očekujete konstituisanje Vijeća?

Bevanda: Sve zavisi koliko će ta procedura provjere trajati, jer to zavisi normalno i sigurnosne provjere mene kao predloženog mandatara, onda sasvim normalno i sve ove članove Vijeća ministara. Nakon toga, čini mi se da postoji volja da to ide ubrzano.

RSE: Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo program rada za 2012. godinu, predviđena su 72 zakonska projekta, 190 podzakonskih akata, oko 164 međunarodna sporazuma, dakle mnogo posla vas očekuje. Kako to uskladiti u zemlji u kojoj imamo dosta razlika kada je u pitanju pogled na unutrašnje uređenje?

Bevanda: Ja vam iskreno kažem da ću dati sve od sebe da dam svoj doprinos, znači nije sve samo na Vijeću ministara i mandataru, da ću sve dati da koordinacija bude prioritet i jednostavno da pokušam da taj kohezioni faktor, koliko je to moguće, primijenimo, konzumiramo, prezentiramo, a mislim da se vrijedi pomučiti da bi se došlo do uspjeha. Ja ću u svom radu pokušati bazirati se na to, a i predstavnici stranaka su mi rekli da moj nekakakav životni stav, da ekonomiju i sve ostalo stavimo ispred sitnih političkih razmirica, može biti nekakav inicijal koji će povući i ostale.

RSE: Za vas se zna da ste dugo godina radili u bankarskom sektoru, prije nego što ste imenovani na mjesto ministra finansija u Vladi FBiH, pretpostavljam da ćete se manje baviti politikom u Vijeću ministara, a više strukom.

Bevanda: Pa biće nam svima bolje ukoliko se usmjerimo na to, a i nemamo mi više ni vremena da se previše bavimo, zato sam i rekao, sitnim politikanstvima i nekakvim prepucavanjima, to nije ni nekakav dio mog personalitya. Svako zna da sa mnom može lako na čistim i zdravim rezonima, a struku pretpostavljam tome, zato mi niko nije ni pokušao dovesti to u pitanje.

Vjekoslav Bevanda mandatar Vijeća ministara BiH

Vjekoslav Bevanda mandatar Vijeća ministara BiH


Marija Arnautović

Hrvatska demokratska zajednica BiH predložila je Vjekoslava Bevandu za mandatara Vijeća ministara BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol ove stranke Mišo Relota.

Prijedlog HDZ-a BiH već je stigao u Predsjedništvo i sada treba da prođe proceduru provjere (Agencije za istrage i zaštitu) SIPA i Centralne izborne komisije koja, kako to predviđa zakon. traje osam dana.

Vjekoslav Bevanda je bivši ministar finansija Federacije BiH. Za ministra je imenovan kao nestranački kadar, ali se kasnije priključio HDZ-u BiH. Prije toga je radio u bankarskom sektoru i važi za velikog stručnjaka u oblasti finansija.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara iodluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje. Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako očekuje da bi novi mandatar Vijeća ministara BiH mogao biti potvrđen nakon što prethodno prođe sve potrebne procedure propisane zakonom, što bi se trebalo desiti nakon novogodišnjih praznika.

''Predsjedništvo je spremno onog trenutka kada dobijem potvrdu da je prošao potvrdu, prije svega CIK-a i SIPE, kandidat pristupit imenovanju mandatara. Ne očekujem da bi tu moglo biti problema, očekujem da bi to moglo biti odmah iza praznika'', rekao je Komšić.

Za sada je izvjesno da će u petak biti održane sjednice oba Doma Parlamentarne Skupštine BiH da bi bio usvojen budžet za 2011. godinu. To je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić.

''I Zastupničkog doma i Doma naroda kako bi se usvojio budžet za ovu godinu, da bi se u narednu godinu moglo ići u prvi mah sa odlukama o privremenom finansiranju, a nakon toga usvojiti budžet za 2012. godinu'', rekao je Tihić.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG