Dostupni linkovi

Otvaranjem ključnih poglavlja sa EU Crna Gora ubrzava reforme


Crna Gora u srijedu u Briselu otvara pet pregovaračkih poglavlja, uključujući i ona najteža, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava. Za naše sagovornike to je značajan datum koji bi trebalo da ubrze unutrašnje reforme i suoči državu i društvo sa najkrupnijim problemima, čijim će rješavanjem Crna Gora sve više početi da liči na demokratska društva evropskih vrijednosti.

No, naši sagovornici ističu kako takav proces neće odgovarati svima i na putu ka Briselu biće postavljanja prepreka.

Dan koji se dugo najavljivao –otvaranje najtežih poglavlja Crne Gore u pregovorima za članstvo u Evropskoj Uniji, dogodiće se u srijedu. Osim 23-eg poglavlja, koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava i 24-og koje obuhvata –pravdu, slobodu i bezbjednost, Crna Gora će 18. decembra otvoriti i peto, šesto i 20. poglavlje, koja uključuju Javne nabavke, Privredno pravo i Preduzetništvo i industrijsku politiku. Stoga Predrag Sekulić iz vladajuće DPS, gotovo sa prizvukom trijumfalizma, ističe važnost tog datuma.

“Ne bih rekao da poslije ovoga sve neće biti isto. Biće slično. Ali u svakom slučaju jeste jedna velika stepenica kada je u pitanju napredak Crne Gore ka EU. Sa druge strane, jeste i priznanje svim onim naporima koje DPS i vladajuće strukture ulažu kako bi Crna Gora što prije došla do onoga što je ideal EU, odnosno kako bi što prije ispunili sve one zahtjeve koje EU stavlja pred sve buduće članice.”

A zadatke koje će EU staviti pred Crnu Goru jesu konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, kao i poboljšanje rada pravosuđa i zaštita medijskih sloboda. To naglašava i šef antikorupcijskog odbora Skupštine, Predrag Bulatović iz opozicionog Demokratskog fronta.

“Otvaranjem poglavlja više ništa neće biti isto. Zašto? Do sada se govorilo statistikom, govorilo se percepcijom, govorilo se na osnovu onoga što je politički interes. Sada će biti uvedeni kriterijumi za mjerenje rezultata u svim poljima, a posebno kada je riječ o ostvarivanju vladavine prava i zato je posebno važna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno korupcije na visokom nivou.”

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Činjenica da ni godinu i po nakon što je otvorila pregovore sa Evropskom Unijom, Crna Gora nema nijednu pravosnažnu presudu za krivično djelo korupcije na visokom nivou, za Daliborku Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje moraće brzo da se mijenja:

“Dan nakon što se probudimo, znači nakon 19. decembra će stvari u zemlji biti potpuno iste. Ali ćemo tada ući u proces koji će neminovno mijenajti sve, prije svega će urušavati one monopole moći koji zaustavljaju demokratizaciju i evropeizaciju Crne Gore, koji ograničavaju naša ljudska prava, koji sprečavaju razvoj vladavine prava.”

Koliko će na tom putu biti postavljanja prepreka i usporavanja približavanja Podgorice Briselu i jesu li neminovni procesi poput onih u Hrvatskoj, a koji su rezultirali hapšenjem visokopoziciniranih zvaničnika, uključujući i samog premijera? Predrag Sekulić iz DPS -a takvu analogiju odbacuje kao neumjesnu.

“Mislim da ne postoji niti jedan razlog da bi se povukla jača paralela između Hrvatske i Crne Gore. Podsjetiću da je Crna Gora mala država i da smo mnogo ranije usvojili neke zakone koji su bili brana korupciji i rekao bih da smo mnogo ranije bili pod lupom EU. U svakom slučaju ne mislim da će u tom pravcu biti nekih spektakularnih stvari.”

Predrag Bulatović, međutim, ocjenjuje da će tzv. hvatanje krupnih riba, poput onoga što se dogodilo u Hrvatskoj, pa i u Srbiji, biti neminovnost i u Crnoj Gori.

Predrag Bulatović
Predrag Bulatović
“U Crnoj Gori nema političke volje za borbu protiv korupcije, posebno one na visokom nivou. Ili bolje rečeno vlada nije još donijela odluku da to sprovede. Biće opstrukcija od onih koje to pogađa ali ja se nadam konsenzusom svih ljudi, partija uključujući i DPS I SDP da će se taj proces uspješno ostvariti, uprkos opstrukcijama koje će, ponavljam biti evidentne.”

Crna Gora, zaključuje Daliborka Uljarević, ulazi u fazu dramatičnih promjena, koje će voditi žestokom obračunu sa korupcijom, jačanju institucija, reformi pravosuđa.

“Bila bih vrlo iznenađena da mi u narednih pola godine ili osam mjeseci nemamo nekoliko velikih slučajeva u kojima će neki danas naizgled nedodirljivi ljudi biti uključeni u taj proces u smislu procesuiranja. Ja mislim da je manevarski prostor krajnje sužen i da će on naravno zatalasati političku scenu jer mnogi donosioci odluka neće moći da se sadašnjim metodama održanja vlasti i djelovanja dalje održavaju u nastupajućem procesu evropskih integracija”, zaključuje Uljarević.
XS
SM
MD
LG