Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:10 CET

  Srbija

  Srbija i Hrvatska: Neophodno distanciranje od Miloševićeve i Tuđmanove politike

  Zastave Srbije i Hrvatske, Foto: Branimir Pofuk
  Zastave Srbije i Hrvatske, Foto: Branimir Pofuk
  Srpsko hrvatski odnosi su još jednom na ozbiljnom iskušenju. Jer, nakon haške oslobađajuće presude hrvatskim generalima i golim okom je postalo sasvim vidljivo koliko su stajališta dve zemlje udaljena. Da li poruke koje su se ovih dana čule nagoveštavaju dugoročnije skretanje sa puta normalizacije odnosa dve države ili je u pitanju velika buka koja će se smiriti?

  Sagovornici RSE kažu da je sada važno da hrvatsko pravosuđe što pre procesuira zločine počinjene u Oluji, ali i da se u obe države načine odlučni koraci suštinskog distanciranja od politike i Miloševića i Tuđmana.

  Sasvim neočekivano u opštoj euforiji u obe države koja je pratila oslobađajuću hašku presudu hrvatskim generalima, čuo se glas razuma i to od samog generala Ante Gotovine. On se obratio Srbima koji su proterani u akciji Oluja rekavši da oni treba da se vrati svojim domovima. Na pitanje novinarke beogradskog tabloida "Kurir" koja je razgovarala sa generalom, da li bi direktno pozvao Srbe da se vrate, on je odgovorio:

  “Kako ja mogu pozvati nekog da se vrati svojoj kući? Pa, to je njegova kuća! Oni su građani Hrvatske, oni su zajedno sa nama, mi smo svi zajedno. Napred, budućnost je naša. Prošlost je stvar prošlosti.”

  Drago Kovačević, poslednji ratni gradonačelnik Knina za RSE prokomentarisao je kratko izjavu Ante Gotovine:

  “On se ponaša bolje od onih koji su od njega napravili mit.”
  „Kako da se odrazi? Šta mi smo sad imali neki sjajan odnos, pa će ovo sad da se odrazi? Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni želeli da se sretnu sa nama. Stalno su tražili neke uslove da se nađu, da se sretnu sa nama. Ja sam lično više puta insistirao i zvao premijera (Hrvatske) Milanovića, ali nije bilo odgovora. Znači, kakav će biti razvoj odnosa - nema nikakve veze sa našim odnosima. Ovo je presuda Haškog tribunala. Problem je u tome što Hrvatska sada veliča akciju Oluja, zato što na osnovu ove presude ispada da je potpuno legalna i legitimna.“


  Dodajmo ovom nesvakidašnjem posrednom dijalogu dvojice aktera iz 90-ih koji su se tada gledali preko nišana, i jedinu čestitku koja je iz Srbije upućena oslobođenim generalima, od Veselina Šljivančanina, haškog osuđenika koji je odsedeo svoju zatvorsku kaznu za zločine u Vukovaru. Dakle, to su dve neočekivane epizode u atmosferi koja najavljuje zastoj procesa pomirenja na relaciji Beograd-Zagreb koji je već dolaskom na čelo Srbije bivšeg radikala i dobrovoljca na hrvatskim ratištima Tomislava Nikolića, bio usporen.

  Nije se dugo čekalo na prvi potez iz Beograda. Ministarka Suzana Grubješić na državnoj televiziji objašnjavala je zašto je odložila zakazanu posetu Zagrebu prilikom koje je trebalo produžiti važenje Protokola o saradnji dve zemlje.

  “Nije sada ni vreme, ni prilika, ni atmosfera. Meni ne bi bilo prijatno da tamo budem i produžavam Protokol o saradnji u takvoj jednoj lošoj atmosferi po Srbe i Srbiju. Imajući u vidu okolnost da je ovakva presuda doneta, mislim da bi bilo besmisleno da idem u Zagreb i produžavam taj protokol", kazala je Grubješić.

  Doduše, ona je dodala da to ne znači da se poseta nešto kasnije, kada prođe euforija “palanačkog nacionalizma”, kako je ona nazvala atnmosferu u Hrvatskoj, neće dogoditi, tim pre što se ništa neće urušiti jer Protokol važi do marta iduće godine. Dakle, ima vremena da se sve obavi u smirenoj atmosferi.

  Na potezu pravosuđe

  Voditeljica nevladine organizacije „Dokumenta“ Vesna Teršelič se slaže da je odluka Grubješićeve nešto što zabrinjava, ali da je na dve države sada “naprave sve što mogu kako se ne bi dalje nastavilo urušavanje međusobnog komuniciranja i suradnje, posebno suradnje među pravosuđima jer je težina odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina u tijeku i nakon Oluje sad na Državnom odvjetništvu Hrvatske, ali je iznimno važna i suradnja sa Tužilaštvom u Beogradu.“

  Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović rekao je posle sastanka s predstavnicima 46 udruženja prognanih iz izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da je za “žaljenje što je Hrvatska odlučila da onakvim slavljem na ulicama slavi ubijanje Srba, jer to nije bila proslava povratka generala, to je bila u stvari proslava zločina nad Srbima".
  Žarko Korać i Vesna TeršeličŽarko Korać i Vesna Teršelič
  x
  Žarko Korać i Vesna Teršelič
  Žarko Korać i Vesna Teršelič

  "Žalosno je što od 1995. nema nijedne pravosnažne presude za bilo koga ko je počinio zločin nad Srbima i što nije ostvaren "ni minimum" preduslova da se Srbi vrate na svoja ognjišta, sa kojih su proterani", rekao je predsednik parlamenta i dodao:

  "Očekujemo da Hrvatska, ako želi da pokaže iskrenu nameru da se drži međunarodnog prava i da postane deo EU, ako želi iskreno nešto da čini za povratak Srba, mora prvo da obezbedi procesuiranje svih odgovornih za zločine nad Srbima, da obezbedi otkrivanje istine za nestale".

  “Zaista jeste neugodna činjenica da niko nije procesuiran, ali s druge strane u Srbiji nema nikakve reakcija na Vukovar, u crkvi u Beogradu se govori o srpskim izbeglicama a niko i ne pominje hrvatske žrtve i besmislicu razaranja Vukovara. Tako da je ovo korak nazad u srpsko -hrvatskim odnosima, svako ostaje potpuno unutar svoje interpretacije savremene istorije“, kaže za RSE narodni poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać.

  U Srbiji je malo ko čuo da su hrvatski čelnici, i predsednik i premijer i ministarka spoljnih poslova, poručili i da je sad na potezu pravosuđe koje treba da procesuira zločine jer haška presuda ne znači da zločina u Oluji nije bilo. Možda će biti potrebno više vremena da se čuje glas razuma, kada se stiša zaglušujuća desničarska buka u kojoj su uzeli učešća i mnogi koji tom bloku ne pripadaju. Kako  ove događaje i poruke koje su tim povodom razmenjivane razumeju građani Srbije? Milan Nešić je pitao Beograđane kuda idu srpsko hrvatski odnosi.


  Krhki srpsko hrvatski odnosi ovoga puta su na ozbiljnom iskušenju, zato Vesna Teršelič skreće pažnju na suštinski značaj distanciranja od 90-ih godina.

  „... Politika u Hrvatskoj treba se distancirati od politike nekadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana koji je zaustavljao povratak, mada je znao za počinjene zločine ne samo u vrijeme Oluje, nego od 1991. nadalje. Zločini su se zataškavali i njihovo procesuiranje se sprječavalo. Što se tiče Srbije, mislim da je iznimno važno distanciranje od politike Slobodana Miloševića. Tako da i jedna i druga zemlja trebaju učiniti vrlo važne korake u suočavanju s prošlošću na razini vladinih institucija, kako na razini političara, političke volje, tako i na razini pravosuđa.“

  *Razgovor Vesne Teršelič i Žarka Koraća u celini možete pročitati OVDE.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.


  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  25.11.2012 22:40
  Nista mi nije jasno sto znaci ovaj naslov, pa politika Tudjmana i Milosevica je dovela da se Oluja odradi cisto i protjera srpsko stanovnistvo, na osnovu dogovora Milosevic-Tudjman koju su Amerikanci podrzali, i koji je Haski tribunal ozvanicio, a to je da je bilo zakonito etnicko ciscenje jednog naroda nad drugim! Nije mi jasno posle izjava svih zvanicnika o ovoj temi sto znaci ovaj naslov. Isto koda neko citaoce ovih foruma smatraju budalama. Prije bi zbog aktuelnosti odgovaralo pitanje, zasto hrvtai ne podignu spomenik Milosevicu na trgu bana Jelicica?

  Ime: tupilo
  20.11.2012 16:43
  Oped pokusaj izjednacavanja aresora i zrtve ? Neka gospoda preporuce sebi doma najprije jedno dugo, dugo treznjenje, pa ljudi imate na vlasti malog slobu i vojvodu od zahrdjale kasike a pametujete drugom. Koji je to mentlni sklop, a ja ?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  21.11.2012 22:57
  To je mentalni sklop amebe?Valjda?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.11.2012 22:07
  jeli tu spada i genocid u Jasenovcu
  Odgovor

  Ime: Bace Grad: Utah
  22.11.2012 11:03
  Anonimusu, bogati jesi li ti toliko glup ili nepismen pa ne znas pricitati ili razumjeti sta je tema teksta.Nek ti bog pomogne.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.11.2012 08:52
  Anonimus@
  Posalji mi original presude da potpisem!

  Ime: Ante Grad: Zagreb
  20.11.2012 15:34
  Nikad necete izjednacit neizjednacivo,agresora i zrtvu.
  Na haaskom sudu ne samo da su Gotovina i Markac oslobodjeni,nego je sud zakljucio da nikakvog hrvatskog udruzenog zlocinackog poduhvata nije ni bilo prilikom izvodjenja Oluje.

  Za razliku od presude Mili Marticu,u kojoj je jasno definiran srpski UZP sa centralom u Beogradu,prilikom kojeg je na teritoriju RH proglasena paradrzava tzk.krajina,a kojeg je na terenu među ostalim provodio i osuđeni Martić.
  Tko ce platiti ratnu odstetu od 200 milijardi eura na teritoriju RH,koja je nastala prilikom tog srpskog udruzenog zlocinackog poduhvata?

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  20.11.2012 08:40
  Zasto bi se distancirali od Slobine i Tudzmanove politike kada je ocigledno da ta politika nije kaznjena...cak sta vise nagradjena??
  Hrvatska se oslobodila srpskog balasta plus rovarila vise -manje po BiH.
  Srbija nije kaznjena za agresiju i pomaganje u genocidu na BiH vec jos instituizirana osvajacka politika u obliku PC.
  Svakom nacionalisti je ovo dika i vjetar u ledja.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  20.11.2012 09:13
  Toliko ste u pravu da mi se place od muke:na sta smo potrosili godine nasih jadnih zivota i gomile reci koje su otisle u vetar.
  Sto bi rekao nas vrli i od krivice oslobodjeni premijer(i to bez suda,nego miloscu bivseg svemocnog predsednika!):da smo jaci...a ja dodajem i da,ne daj boze,imamo cime..A mati crkva se odmah digla iz letargije i nudi svesrdnu pomoc,a od njihove pomoci-tesko svima,a dobro njima.
  Eto nas na pocetku pa Jovo nanovo!

  Ime: VB Grad: Beograd
  19.11.2012 19:13
  Zaista sam besna kad neko od nasih vecnih vlastodrzaca ima obraza da kaze da joj ne bi bilo prijatno?!Pa,ni gradjanima jadne Srbije po kojima tako bezocno jasete,nije prijatno vase muljanje,nerad i bezobrazno pravdanje istog!
  U pravu je gdja Turajlic kad kaze da su dogovor Tadica i Djilasa farsa i smrt demokratije.Na zalost,to je vrh ledenog brega:stvaranje SNS,aboliranje socijalista i radikala je stvorilo privid da su ratove vodili neki drugi,nekad davno i da mi nemamo nista sa time,jer Srbija nije ratovala.Naravno,to nam nije smetalo da imamo svoje favorite i stedro ih pomazemo gotovo kao i Hrvatska svoje.
  Pri tome,zaboravljamo da smo mi rat u kome nismo ucestvovali IZGUBILI i da nikad i nigde nije isti tretman porazenih i pobedjenih.Svi znamo da je Ervin Romel bio veci i bolji vojnik od mnostva saveznickih generala,ali valorizacija njegovih stvarnih sposobnosti i vojnickih vrlina je cinjena mnogo vremena post mortem.
  Ovoj vlasti je ova presuda pala kao dar sa neba da pokazu svoje pravo lice i da krenu ludovanja i izjave od piljara do generala,od pevaljki do akademika.Presuda nas podseca gde smo mi a gde Hrvatska i u sta smo uludo potrosili mnogo godina i jos vise sopstvenih i para kreditora.
  Inace,slazem se sa g.Kovacevicem i ne cudi me cestitka generala Sljivancanina:to su bile njihove ratne igre u kojima se izgubljeni i ranjeni pioni nisu brojali.Oni su bili konji i lovci a kralj i dama ...neki mrtvi,neki daleko odavde a neki po upravama sportskih klubova,crkvenih odbora,masonskih loza...
  Odgovor

  Ime: dejan za vb Grad: bg
  19.11.2012 20:04
  Kao i uvek izgubite se u pljauvanju srba i srbije pa na kraju nista i ne kazete ali navikli smo to od vas.Avaj moram vam cestitati kaliko ste ste bili vidoviti kada ste slavili oluju,na kraju je to jedna humanitaqrna operavija planirana od vasih idola i uzora amrikanaca i izvodjaca radova demokratski nastrojenim hrvatima.Pak naravucenje ako vam je cilj proterivanje stanovnistva neka vam to planiraju,daju logistiku,politicki odrade onda dobijate novu dimenziju koja se zove samoproterivanje i normalno sve to po medjunarodnom pravu.Sve vam verujemo.
  Odgovor

  Ime: Bace Grad: Utah
  22.11.2012 11:38
  DEJANE, ZAR BOGATI IMAS HRABROSTI I BEZOBRAZLUKA DA UDJES U DIJALOG SA GOSPODJOM 'VB'?GLUPOSTI, VIDIM, TI NE FALI.NE BRANIM GOSPODJU 'VB', ZNATO ONA MNOGO BOLJE OD MENE ALI SVE MI TO LICI NA DIJALOG ISKUSNOG PROFESARA I NADOBUDNOG BROCOSA ILI BOLJE RECENO VASPITACA I POSRNULOG STICENIKA.NEMOJ MOLIM TE O PRAVU, TO MI JE STRUKA.UVIJEK SAM GOVORIO UCENICIMA "STO JE PRAVNO NIJE UVIJEK PRAVEDNO" JER PRAVO I PRAVDA SU RAZLICITI.ZNAM, TESKO JE TO RAZUMLJIVO ZA TEBE KAO I IZREKA'BOLJE HILJADU KRIVIH NA SLOBODI NEGO JEDAN NEVIN U IZATVORU"BADAVA JA OVO PISEM ALI ,ETO, MORAM ZBOG MENE, ZBOD SRBIJE ZA KOJU ME VEZU DIVNE USPOMENE ILI ZBOG TEBE I TVOJE GLUP[OSTI, KOJE NISI NI SVJESTAN.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu negdje oko Haaga@
  22.11.2012 09:01
  dejan@
  Jesi ti ovaj komentar pisao nogom ili rukom,dejane?Daj nam prevedi malo taj tekst.Toliko gramatickih gresaka u tako malom tekstu!
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  19.11.2012 22:06
  Bogami,necete verovati,aliÖluju"sam otplakala i oplakala.U to vreme sam se sa porodicom selila i slabo imala vremena za podrobnije bavljenje vestima.O bilo kakvom slavlju tesko da je moglo biti reci,ali ako vi tvrdite,onda ja lazem.
  Elem,na vrata dolazi dvoje mladih ljudi koje nikad nisam videla.Ispostavlja se da su deca vencanog kuma mog ujaka,iz okoline manastira Krke.Trazili nas na jednoj,pa na drugoj adresi,u ocaju i jadu,pokusavajuci da sa kumom uspostave veze posto je on preko bare..Umesto raspakivanja,razletela sam se kod prijatelja,rodjaka i znanaca da nadjem nesto za prvu pomoc,jer ljudi nisu poneli ni dokumenta,sludjeni i zbunjeni,po mraku,kad je stigla komanda:pokret prema Srbiji.
  Obisla njihovog oca,smestenog odvojeno,sa drugim muskarcima iste profesije.Sedela par sati i slusala ih i tada mislila da sam akter Andriceve"Proklete avlije".
  Od njih sam cula da smo ih zrtvovali i ostavili na cedilu,isto onako kako smo im naplacivali vodu i sendvic kad su dehidrirani,jadni i bedni stizali,a onda ih po nekoj bolesnoj komandnoj poremecenosti slali put Kosova.Tamo gde nece niko iz Srbije,neka idu ovi sa Dalmatinskog Kosova!
  Vidim,ne samo sto ste me ovako dobro,tacno,precizno i istinito ispljuvali,nego ste se uhvatili slamke spasa u vidu americke i pomoci CIA-e.Ako vam je lakse,neka vam bude,ali i vi i ja znamo da je tu bilo vise naseg domaceg murdarluka,nego bilo kakvog plana i programa.Vojnicka akcija je izvedena prilicno dobro,za razliku od akcija nasih marodera i krvnika tipa Mladic,Adzic i kompanija.
  Pametan ste covek i ne nasedajte na gluposti.Kad malo ohladite,videcete kako to sto ste napisali dobro zvuci,ali ima jako mnogo propusta i rupa.A tezak problem za vas ako je to rupa u necojoj glavi koju bi vi da napravite a onda zamislite da ste heroj a ne ubica.
  Sto se tice izgubljenosti,apsolutno ste u pravu: u ovoj poplavi laznog patriotizma i aspiranata na nacionalne penzije i ambasadorska mesta,tesko je ne izgubiti se.

  Ime: Pravicna presuda
  19.11.2012 17:31
  Hrvatska je clanica NATO-pakta i njeni oficiri se ne osudjuju jer se smatra da su sve uradili casno i oficirski.

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  19.11.2012 16:51
  A,da meni netko objasni sto to Hrvatska ima sa oslobadjajucom presudom UNovog suda?Ili Srbimsajo traze razlog da mrze Hrvate?
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  22.11.2012 12:56
  Plasim se da nasi prvaci traze razlog da gradjanima ove jadne zemlje nikad ne bude bolje:mi ih volimo,a oni nas mrze i teraju da mrzimo sve oko sebe,zaboravljajuci da su nam glavni krivci u skupstini,partijama,upravnim odborima....Zato se svaki dan dodatno spinuje:ne jedite bajadere,ne idite u Hrvatsku na more,ceracemo se jos...a poenta je:prestacemo ovoliko da krademo i ne radimo nista,pomoci i gradjanima i sebi da se priblizimo uredjenijim drzavama,poceti misliti glavom a ne nekim drugim organima,uciti,usavrsavati se i tada necemo imati vremena da se bavimo onim sto nije nas posao.O ubacivanju Jasenovca necu vise ni rec,ali to je potvrda da drndamo vunu bez argumenata i bez zelje da se suocimo sa nedavnom prosloscu koja nije ni svetla,ni herojska ni ljudska.

  @stipu ga nime;@BACE;
  dok smo se mi klali,neko je nesto radio i omogucio i nama da komuniciramo sa osobama koje su daleko od nas.Moja porodica se ljuti,ali moram da ponovim:svako malo kazem:hvala Bilu Gejtsu i tvorcima interneta.Malo se razocaramo,iznerviramo,ali trenuci paznje i preteranih pohvala potpuno nepoznatih ljudi za mene nemaju cenu.Zelim vam svako dobro.
  Odgovor

  Ime: dejan za markana Grad: bg
  19.11.2012 20:07
  A ti si sad stigao sa ekskurcijom iz Zajecara pa ne znas o cemu se radi.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu negdje oko Haaga
  22.11.2012 09:04
  Da mi je samo znati,sta mu to dodje EKSKURCIJA?
  Moracu priupitati experte!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu

  SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

  Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona

  U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...

  Nova terapija za regeneraciju mišića

  Naučnici napreduju ka mogućnosti da ponovo naprave potpuno funkcionalne organe i načinili su značajan progres zamenjujući mišiće i druga tkiva.