Dostupni linkovi

Federalni premijer odbio dati ostavku, protesti se nastavljaju


Protesti u Sarajevu, 10. februar 2014.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Demonstranti u Sarajevu zatražili su na protestima u ponedjeljak od Vlade Federacije ostavke i od toga, poručili su, neće odustati, ali je premijer Nermin Nikšić odbio podnijeti ostavku.

Federalni premijer Nermin Nikšić je u centralnom dnevniku Radio-Televizije Federacije BiH u ponedjeljak uveče jasno poručio demonstrantima, koji su zatražili ostavku Vlade Federacije BiH, da od ostavke nema ništa i naveo kako je jedini izlaz iz postojeće situacije da se raspišu vanredni izbori.

Ukoliko Parlament ne usvoji izmjene Izbornog zakona u tom pogledu, Nikšić je kazao da očekuje od visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne takve izmjene Zakonam u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Dopisnik RSE iz Brisela javlja da iz Brisela nije potvrđeno, kako su javili neki mediji u BiH, da će visoka predstavnica za vanjske poslove EU Ketrin Ešton (Cathrine Ashton) i komesar za proširenje EU Štefan File naredne sedmice posjetiti Sarajevo.

Protesti su u svim gradovima BiH u ponedjeljak u večernjim satima završeni, uključujući Sarajevo, gdje su, osim što je zatražena ostavka Vlade Federacije BiH, građani poručili kako žele da prvosuđe počne raditi na kažnjavanju svih slučajeva korupcije, da se istraži porijeklo imovine osoba koje obavljaju javne funkcije na prostoru BiH, te su pozvali policiju da se pridruži građanima.

Neformalna skupina građana koja stoji iza protesta u Sarajevu također je zatražila da se ne preduzimaju bilo kakave mjere u ograničavanju demonstracija. Traže ostavke i ostalih zvaničnika na svim nivoima vlasti. Ranije je zatraženo i smanjenje plata parlamentarcima za 50 posto, ali i formiranje komiteta za normalizaciju stanja.

Inače, nakon sastanka najviših zvaničnika Federacije BiH koji je u ponedjeljak održan na zahtjev predsjednika Federacije Živka Budimira, federalni premijer Nermin Nikšić je rekao da će Vlada već u utorak u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona.

Vlada, koja je u stalnom zasjedanju, prethodno je "pozvala sve političke subjekte na usvajanje izmjena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri".

Prije početka najavljenih protesta u Sarajevu su prijepodne evakuisani uposlenici iz zgrade Predsjedništva BiH koju čuvaju jake policijske snage.

U međuvremenu je Vlada Kantona Sarajevo objavila da će u narednom periodu zasjedati u zgradi gdje je prije bio studenski centar u Nedžarićima i koja je u vlasništvu KS-a. Skupština KS-a uskoro će se očitovati o ostavci premijera Suada Zeljkovića, što automatski znači da je i Vlada KS-a u ostavci.

Zahtjevi građana

Demonstranti u Mostaru su se u ranim popodnevnim satima razišli nakon poziva nezvaničnog vođe Muharema Hindića Mušice, koji je najavio nove proteste za utorak u 13 sati.

Na Španskom trgu u Mostaru u ponedjeljak je bilo više stotina građana. Tražili su ostavke zvaničnika na svim nivoima vlasti u Federaciji I formiranje nestranačkih vlada. Takođe, građani traže i puštanje uhićenih demonstranata, te smjenu gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

(VIDEO: Protesti Mostaraca 10. februara 2014.)
Protesti Mostaraca 10. februara 2014.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Oko četiri stotine građana Tuzle okupilo se pred zgradom Vlade TK na mirnim protestima. Zahtjevi su isti – da se što prije formira nestranačka ekspertna Vlada u TK. Dok traju mirni protestii u Tuzli zasjeda Ekonomsko - socijalno vijeće koje bi trebalo predložiti novog mandatara Vlade

Na Plenumu su se građani jednoglasno ogradili da ne pripadaju bilo kojoj političkoj partiji i da su svi oni samo nezadovoljni građani Bosne i Hercegovine, te da će kao takvi nastaviti svoje djelovanje.

Nakon protesta oko 1.000 demostranata ispred zgrade Vlade Brčko Distrikta u ponedjeljak, na sastanku gradonačelnika Brčkog Ante Domića i predsjednika Skupštine distrikta Đorđe Kojića sa predstavnicima demonstranata dogovoreno je da u srijedu lokalni parlament raspravlja o aktuelnom stanju u Brčkom u svjetlu mirnih protesta i zahtjeva koje je dostavila neformalna grupa građana.

Domić je u ponedjeljak uveče na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio usaglašene zaključke koje su potpisali sa predstavnicima demonstranata, navodeći da se od Skupštine Brčko distrikta očekuje da donese adekvatan dokument koji će precizirati set mjera i radnji.

Protesti u Brčkom su ponedjeljak su protekli nenasilno i za razliku od okupljanja u petak niko od demostranata nije ničim gađao zgradu Vlade Distrikta.

Oko hiljadu građana Bugojna okupilo se u ponedjeljak ispred zgrade Općine. Oni traže ostavke općinskog načelnika i Općinskog vijeća Bugojna.

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić obratio se demonstrantima, rekavši da prihvata sve njihove zahtjeve. Zatražio je da bude formirana grupa od 10-tak predstavnika građana s kojima bi mogao pregovarati.

Na zgradu Općine je tokom demonstracija bačeno nekoliko petardi.

(Protesti u Sarajevu, 10. februar 2014.)

U roku od deset dana predstavnici stranaka trebali bi predložiti mandatara za sastav nove Vlade Unsko - sanskog kantona, saopšteno je u ponedjeljak u Bihaću, nakon što je u nedjelju uveče na vanrednoj sjednici Skupštine ostavku dao i premijer Hamdija Lipovača.

Njegovu ostavku ultimativno su tražili demonstranti u Bihaću. On je četvrti kantonalni premijer koji je podnio ostavku.

Nakon ostavke predstavnici demonstranata saglasili su se da protesti budu prekinuti.

Razmatrajući zahtjeve demonstranata i dijela poslodavaca sa prostora, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu je usvojila je Prijedlog odluke o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava koja je upućena Skupštini na usvajanje, među kojima je i umanjenje plaća ministrima i poslanicima za deset posto.

U Livnu je Grupa - Pokret za spas Livna objavila 11 zahtjeva, među kojima se traže ostavke načelnika Općine, Luke Ćelana, i predsjednika Vlade Kantona 10, Branka Ivkovića, te kompletne Vlade tog kantona.

Gradonačelniku Prijedora Marku Paviću u ponedjeljak je petočlana delegacija grupe građana, koja nekoliko dana protestuje ispred zgrade gradske uprave, uručila spisak zahtjeva čije ispunjenje očekuju od lokalnih vlasti. Građani zahtevaju da se riješe socijalnim pitanjima i zaposle mladi, kao i da se odlučnije krene u borbu protiv korupcije.

Građani su najavili da će, ukoliko ne bude ispunjen bar neki od zahtjeva, preduzeti radikalnije mjere, kao što su blokiranje ulaza u gradsku upravu i ulica u gradu.

(FOTOGALERIJA: Protesti u drugim gradovima BiH, 10. februar 2014.)
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG