Dostupni linkovi

Svjetski mediji o protestima u BiH: Građani su siti svega


Svjetski i regionalni mediji izvještavali su o protestima širom BiH. U analizama su ukazivali na posljedice trodnevnih protesta, ali i na osnovne uzroke koji su doveli do eskalacije stanja.

Težak ekonomski status i nezaposlenost osovni su razlozi koje je britanski BBC detektovao kao okidač za proteste u BiH. Ocjenjujući trodnevne demonstracije kao najveće nemire od kraja rata, navode kako su frustracije koje se godinama nakupljaju prekipjele. BiH više nije na međunardonom radaru, a građani se osjećaju zaboravljenima, ali ne samo od svijeta već i vlastitog političkog rukovodstva.

Administracija je, ocjenjuje BBC, podijeljena etnički i čini se da je nesposobna da se dogovori o bilo čemu sem o vlastitim, izvanprosječnim primanjima.

Građani su siti svega, prenosi CNN. Izvještavajući o zbivanjima u BiH praćenih paljenjem institucija, navode i kako ozbiljno teško ekonomsko stanje demonstrantima nije ostavilo izbora. Dvadeset godina nakon rata ulice u BiH još jednom su nesigurne, navodi CNN.

Al Jazeera je iz minute u minutu izvještavala je o događajima u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. Protesti su izraz javnog nezadovoljstva političkim prepucavanjima koja dave rad vlada i ekonomski napredak još od završetka rata.

Dan haosa u BiH

Eskalirali protesti u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
Širom BiH u petak su demonstracije protiv vlasti prerasle u velike nerede, u kojim su zapaljene zgrade, razbijana imovina, paljeno smeće.

Reporteri Radija Slobodna Evropa kroz izvještaje, videa i fotogalerije prenijeli su dešavanja iz svih gradova u kojim su zabilježeni protesti.

Kako je dan protekao možete pročitati i pogledati OVDJE
Protest su, pojašnjava ova TV kuća, počeli radnici koji su otpušteni iz kompanija koje su prodate ili kolabirale nakon što su privatizovane. Pridružile su im se i hiljade nezaposlenih, te omladina.

Bosna i Hercegovina onesposobljena je političkim klinčom koji se vodi između tri etničke skupine – Bošnjaci, Srbi i Hrvati - zbog čega je dospjela u ćorsokak, piše Guardian. Rezultat toga je da je ekonomija ispašta, a građani su skeptični i vjeruju da vlast radi samo u interesu elite, ali ne i naroda.

Irish Times, izvještavajući o protestima, navodi kako je jedna od četiri osobe u BiH nezaspolena. Civilni su nemiri bez presedana u postratnoj državi gdje su Srbi, Hrvati i Bošnjaci tolerirali političku stagnaciju godinama kako ne bi rizikovali da ponovo dođe so konflikta. Oporavak Bosne i Hercegovine talac je etnički postavljenog sistema podjele moći, nastalim u mirovnom dogovoru koji je okončao rat u kome je stradalo oko 100.000 ljudi.

Dagens Nyheter - najtiražniji i najutjecajni švedski dnevni list, piše o protestima protiv visoke nezaposlenosti, neisplaćenih plaća, povjerenja u političare. Navode kako je u BiH najveća nezaposlenosti na Balkanu koja, prema procjenama švedske ambasade, iznosi 44 posto. Uz izvještaje o destrukciji, list prenosi i izjave među kojima se ovakvo stanje u BiH ocjenjuje kao „bosansko proljeće“.

Voice of Russia, u tekstu pod naslovom Bosna na rubu nakon nasilja, izvještava o posljedicama trodnevnih protesta. Navodi se kako se u glavnom gradu još osjeti miris paljevina nakon što su razbješnjeli demonstranti zapalili vladine zgrade tokom nemira koji su za posljedicu imali i 150 povrijeđenih. Protesti, navodi Voice of Russia, odslikavaju rastuće nezadovoljstvo stanjem ekonomije u zemlji.

I regionalni mediji javljaju o dramatičnom stanju u BiH.

Hrvatska NOVA TV izvještava o sablasnim slikama iz Mostara, Sarajeva i Tuzle nakon jučerašnje eskalacije sukoba s policijom. Izvještavajući s lica mjesta, NOVA TV navodi kako su građani bijesni jer nemaju novca za život. Nezadovoljni su korupcijom, kriminalom i neisplaćenim platama.

Hrvatska radiotelevizija je u izvještajima sa protesta također ocijenila stanje dramatičnim, ali i da se situacija smiruje.

Radio-televizija Srbije ,izvještavajući sa, kako su ocijenili, vatrenih ulica u BiH, prenose kako su demonstranti sopštili da je takvo stanje rezultat "oglušivanja aktuelne vlasti na zahtjev radnika".
XS
SM
MD
LG