Srijeda, 01. april/travanj 2015, 15:14 CET

Srbija

Reakcija opozicije: Nikolić nudi manje od Ahtisarijevog plana

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
U javnosti je ođeknula neočekivana izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da paralelne institucije na Kosovu mogu da budu zamenjene novoformiranim kosovskim institucijama koje bi vodili Srbi.

“To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne insitucije. Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i, ako kažu da imamo sud u Kosovskoj Mitrovici i da imamo neke policijske snage na severu KiM, ođednom ovim našim predlogom - koji mora da se reši kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije - srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi”.

Ova izjava predsednika Nikolića iznenađujuća je za oba naša sagovornika i iz Demokratske stranke i iz Liberlano demokratske partije. Tim pre što je predsednik republike nedavno izašao sa rigidnom Platformom za pregovore koju je vlada morala na brzinu da menja, pre nego što izazove veće štete u procesu pregovaranja koji se u Briselu pažljivo odmeravaju.

Borko Stefanović, bivši pregovarač kaže da predsednik nudi više i od tako prepravljene Platforme o Kosovu.

„To je jako neoprezno i štetno zato što mi uvek treba da tretiramo te srpske institucije kao institucije Srba na KiM, ili eventualno Republike Srbije, a nikako kao kosovske. Bez obzira što one mogu biti uklopljene u pravni sistem kroz neki budući dogovor. Ja ne znam šta ova vlast sve sprema i šta se krije od naroda. Ali znam da idu mnogo dalje nego što smo u pregovorima išli mi. Nije mi jasno zbog čega je bilo neophodno ovako terminološki iskakati, čini mi se, iz Platforme koju je Skupština usvojila“, kaže Stefanović.

Bojan Đurić iz LDP-a takođe smatra da je ono što Beograd nudi Prištini, kako je to saopštio predsednik Republike,  više i od onoga što je zapisano u Platformi, a za kosovske Srbe manje i od onoga što je zagarantovano Ahtisarijevim planom.

„To znači da kosovski Srbi izlaze na kosovske lokalne izbore da na njima osvajaju glasove. To je čak ispod onih garancija koje bi kosovski Srbi imali po Ahtisarijevom planu. Nisam siguran da je to ni u skladu sa dokumentima koji su usvojeni u Skupštini Srbije, a pogotovo ne sa političkim najavama i programima iza kojih su stajali i Nikolić i Dačić i svi predstavnici vlasti“, kaže Đurić iz partije koja se već godinama jedina usuđivala da kaže da Kosovo više nije deo Srbije i da to treba priznati.

Znak da je Beograd spreman na promene

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije ovakvu najavu ocenjuje kao pozitivan pomak.
MitrovicaMitrovica
x
Mitrovica
Mitrovica

"Mislim da je posle onog prvog momenta kada smo svi bili pomalo u šoku zbog njegovog predloga za rešenje za Kosovo, rezolucije, platforme i ostalog, ovo je sada jedan korak napred, rekla bih. U svakom slučaju je dobro da se javnost priprema za jednu okolnost da na Kosovu mora da postoji jedan set institucija sa jednom hijerarhijom i sa jednim izvorom određivanja nadležnosti tih institucija. Kompromis oko tih nadležnosti je nešto drugo i može da bude stvar pregovora, ali činjenica da mora da postoji jedan set institucija je jako važna. Od najpraktičnijih stvari - potrebno je za sve na Kosovu, pa i za Srbe na Kosovu, da se tačno zna ko im izdaje na opštinskom nivou, lična dokumenta, saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, upisuje u katastre, bože zdravlja ako se dogovore i da opštine budu te koje će da vode evidenciju o privrednim registrima i da se zna da li oni stvarno posluju kako treba, da li su subjekt bankarske i poreske kontrole i svega ostalog, to je između ostalog i najbolji način da se skine i stigma sa kriminalizovanog severa Kosova", navela je ona.

Pre ove izjave predsednika Republike, njegov savetnik Marko Đurić je, nakon sastanka državnog vrha pred sledeću rundu briselskih pregovora, rekao da će zahtev za stavaranje zajednica autonomnih opština na Kosovu biti težište državne politike u pregovorima Beograda i Prištine.

Dušan Janjić, dobar poznavalac kosovskih prilika, kaže da je to znak da Beograd pristaje da se stanje promeni.

“Zajednica opština, koliko god da je autonomna, ona jeste pod kontrolom centralne vlasti, dakle Kosova za srpske opštine u centralnom delu Kosova, nema druge varijante nego izbori po kosovskim zakonima”, rekao je Janjić.

Što se severa tiče, Janjić ne isključuje takozvani “erdutski model” iz istočne Slavonije.

“Dogovoreni prelazni period u kome bi međunarodna administracija, vođena EU, zapravo sa te četiri opštine stvorila privremena veća, da bi se u perspektivi dobila neka vrsta zajednica opština u specijalnom statusu. Mislim da je to maksimum maksimuma koji Srbija može izvući”, ocenjuje Janjić.

Podsetimo, Hašim Tači je izjavio za RSE da će ponuda Prištine biti za Srbe na severu, integrisanje u nov kosovski život, u budući Parlament Kosova i u centralne i lokalne institucije .

“Kosovo je jedno i jedinstveno. Mi ćemo uvek podržavati proces integracija, a ni u kom slučaju nećemo podržati proces izolacije“, rekao je Tači.

Ocenjuje se da će peta runda pregovora premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija o paralelenim institucijama na severu Kosova biti najteža do sada.

Branka Mihajlović

mihajlovicb+rferl.org

Novinarstvom se bavi od 1972. godine kada je diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisnog sindikata Radio-televizije Beograd, koji se protivio zloupotrebi profesije i upotrebi jezika mržnje u pripemi rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
15.02.2013 22:48
Mislim da se Albanci tu nista ne pitaju jer SAD vode glavnu rijec a Kosovo ce ostati van svih integracija jer je to interes Natoa. Ovi razgovori su suplja prica .
Odgovor

Ime: Srbin Grad: Mitrovica
20.02.2013 03:43
nesto kao sto su srbi slavonije u hrvatskoj dobili je erdutski sporazum ....i za nas je za nas srbe sjevernog kosova da nas lagano organiziraju u drzavu kosovo je najbolji plan....na tome trebamo radidti i dogovoriti se sa albancima kosova a beograd nek pregovara sa njima i nek trazi to sto mi hocemo
Odgovor

Ime: Srbin Grad: Uzice
19.02.2013 19:29
ko pita nikolica za sta,,,,on nije niko i nista na balkanu a ni u EU....u kad izadje iz beograda ljudi se zezaju i pricaju mu iza ladje kakav je covek

Ime: VB Grad: Beograd
15.02.2013 22:08
Obozavam nase politikante-vecne nezadovoljnike:nije im valjao Ahtisari,a sad bi ga,kao,prihvatili.Isto je bilo sa Z 4,Vens Ovenovim planom i ko zna kojim sve,koji nisu zadovoljavali nase maksimalisticke apetite,a na kraju svake politicki i ljudski promasene price,sa mnogo mrtvih:daj sta das.Stidite se i zavezite kad ste nesposobni da bilo sta uradite bili opozicija ili vlast.Ni zadnji prosjak i kotlokrpa nas ne sramote vise od nasih umisljenih politicara koji znaju da istu i da trose,ali da rade uopste ne umeju.

Ime: emigrant Grad: München
15.02.2013 19:53
kontraverznijeg politicara od ovog Nikolica nikad vidio,prekjuce izjavljuje nesto,juce nesto drugo,danas sasvim nesto drugo a uvjek je rjec o istoj temi tj Kosovo,totalno je izgubio kompas u vezi Kosova.
Odgovor

Ime: cura fina Grad: EU
20.02.2013 03:44
Temeljni sporazum o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznatiji pod nazivom Erdutski sporazum, potpisan je u Žutoj kući u Erdutu (srpska strana) i u Zagrebu (hrvatska strana) 12. studenog 1995. godine.[1] U ime hrvatske vlade sporazum je potpisao Hrvoje Šarinić, a srpsku stranu zastupao je Milan Milanović. Sporazum su pripremili i u njemu posredovali američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith i dopredsjednik Međunarodne konferencije u bivšoj Jugoslaviji Thorvald Stoltenberg. Potpisivanju sporazuma o mirnoj reintegraciji prethodio je dogovor hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića u Daytonu, gdje se pod okriljem SAD odvijala mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini.[2] Potpisivanjem Erdutskog sporazuma pokrenut je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Sporazumom je predviđeno prijelazno razdoblje u trajanju od jedne do dvije godine u okviru koga bi područje hrvatskog Podunavlja bilo pod administrativnim nadzorom UN-a. Tijekom toga perioda UN je trebao ustrojiti višenacionalnu policiju, provesti demilitarizaciju i organizirati lokalne izbore. Čak sedam (od četrnaest) odredaba Erdutskoga sporazuma odnosilo se na različite aspekte zaštite ljudskih prava.[3]

Za implementaciju Erdutskog sporazuma bila je zadužena misija Ujedinjenih naroda UNTAES (United Nations Administration in Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium) - Prijelazna uprava za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, koja je inaugurirana Rezolucijom 1037. Vijeća sigurnosti UN-a od 15. siječnja 1996. godine.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
16.02.2013 07:32
mi Srbe na Kosovu, treba da imamo vlast samo na na opštinskom nivou gde smo vecina i sva ministrstva severnog kosova ugasimo.....priznamo kosovo republiku,,,, i da imamo agencije za , lična dokumenta, saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, upisuje u katastre,...sve ostalo , mislim ministrstva"kvazi region/republike severno kosovo" prebaciti na nasu novu domovinu Republiku Kosovo....izdani smo jednom,,,nemojmo dati da nas beograd i velikosrpski nacionalisti izdaju nas po drugi put nego uradimo ono sto je bolje za nas i nasu decu idimo napred
Odgovor

Ime: Srbin Grad: nekad knin/danas Srbija
16.02.2013 06:57
svatio i tomica da je kosovo izgubljeno...pa kaze dragi ,srbi tamo sto ste na kosovu sedite i budite tamo, tamo vam je vasa domovina i to je Nezavisna drzava kosovo....a ne srbija....tako da je i nama milosevic reko kad smo bili u kninu mi bi i danas bili u kninu i nebi ziveli danas po barakama u srbiji.....ziveo narod a smrt nacionalisticki/fsistickim(milosevic i tudjman) vodjama sto nas pobise i rastjerase

Ime: beli Grad: usa
15.02.2013 17:17
Jedne cinjenice se nemoze izbeci a to je da KiM i Srbija nemogu ostati u nekakvoj drzavnoj zajednici. Politicari u Srbiji samo lazu narod (nista novo od 45te). Mozda je postojalo sanse posle pada Milosevica, ali srpske "demokratske" snage nisu imale nista novo da ponude kosovskim albancima. Izgubljena je sansa da sednu zajedno jer su imali dosta zajednickog.
Danas je ostalo samo da se u sto boljoj poziciju ostavi tamosnji srpski narod i istoriska basnita srpskog naroda i drzave.
Odgovor

Ime: srbin Grad: Kosovo
16.02.2013 07:00
najpametnije sto sam procitao ovde na ovoj stranici je......Politicari u Srbiji samo lazu narod (nista novo od 45te). Mozda je postojalo sanse posle pada Milosevica, ali srpske "demokratske" snage nisu imale nista novo da ponude kosovskim albancima....dobro i vrlo lijepo objasnjeno...barem neko vidi situaciju kako jes ...realno.....
Odgovor

Ime: emigrant Grad: München
15.02.2013 20:00
@ beli Grad :usa

I poslje Milosevica s'obzrom sta smo sve dozivljavali u zadnjih 100 god od strane Srbije nije postojala vise nikakva sansa da Kosovo ostane ( citaj okupirana) u sastav Srbije ali ajde predpostavljamo da bi postojala takva mogucnost ali i takvu mogucnost srbi sami su skinuli ( Djindjica)
Odgovor

Ime: osmanagic Grad: ch
17.02.2013 20:32
imas pravo,jedino on je imao podrsku evrope.A srbi i njega se otarasili.

Ime: VB Grad: Beograd
15.02.2013 14:49
Nada za novi i bolji pocetak u odnosima sa susedima.Jos da mi se po parlamentu i Srbiji ne setka Dodik i daje uzasavajuce izjave(o onome sto cini i iz cega sve pare pravi,neki drugi put,posto je rec o nasoj drzavnosti i nasem prazniku).
Ako je ovo cestitka:hvala vam,g.predsednice!Tako dugo cekam ovakvu izjavu,ali nikad nije kasno da se obradujem.Nikad vise balvana,dvostruko i visestruko placanog patriotizma,varanja sopstvene drzave kao znaka ljubavi prema istoj i svih ostalih izmisljotina kojima su nas castile lazne i sramne demokrate.Od imena je vaznije ono sto radis.Ako bude bilo vise pravde i zakonitosti,manje udomljavanja "nasih"protiv"vasih",manje pokondirenih tikava i velikih reprezentativnih troskova u drzavi gladnih ii obespravljenih,svi cemo biti pomalo naprednjaci.

Ime: Optimista Grad: Mitrovica
15.02.2013 11:19
zasto uvek stavljate stare naslove? ovo je od sinoc. u naslovu treba da bude nesto sto nismo culi do sad ...
Odgovor

Ime: dusan lukic Grad: usa
15.02.2013 16:33
srbi sa kosova treba da referendumom prekinu vezu sa beogradom i da pocnu sami da reprezentuju kosovo,,narocito zbog toga sto kosovo i nije srbija i zaista i nema logike da beograd treba da odlucuje za srbe sa kosova,,nemogu da verujem da srbi sa kosova nevide da njihovi interesi i zelje nece ici putem koji koji oni zele ako ih vlada u bgd vodi,,,pod hitno prekinuti bilo kakav odnos sa vladom iz bgd i izabrati ljude iz svog okruzenja koji ce ih reprezentovati,,

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Devenport: Odmah najteža pitanja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji na konfeneciji o procesu skrininga u Srbiji poručio da je Beograd napravio neophodan osnov za napredak u procesu pridruživanja i da značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi...

Iran: Pomoć, ali ne i oružje

Teheran je demantovao navode da isporučuje oružje pripadnicima grupe Huti u Jemenu, gde su nastavljeni vazdušni udari koalicionih snaga koje predvodi Saudijska Arabija

Francuska obećala brzu identifikaciju žrtava

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će svih 150 putnika i članova posade aviona Džermanvings koji se srušio u francuskim Alpima – biti identifikovano putem DNK analize do kraja nedelje.