Dostupni linkovi

Slučaj Nemcov: Usporedba s ubojstvom od prije 80 godina


Detalj sa ulica Moskve, gde je održan marš sećanja na Borisa Nemtsova
Detalj sa ulica Moskve, gde je održan marš sećanja na Borisa Nemtsova

Piše: Daisy Sindelar

Mnogi povjesničari su usporedili drsko ubojstvo Borisa Nemcova sa onim koje se dogodilo1934. Tada je likvidiran jedan od boljševičkih čelnika Sergej Kirov, Staljinov suparnik,čija je smrt poslužila kao izgovor za Staljinovu kampanju terora protiv boljševičke stare garde.

Prvog dana decembra1934. dogodilo se ubojstvo koje je bilo priprema terena za jedno od najcrnjih poglavlja sovjetske povijesti.

Žrtva je bio Sergej Kirov, popularni lider Komunističke partije u Lenjingradu i jedan od rijetkih ljudi koji su se mogli usprotiviti Josefu Staljinu, sve moćnijem sovjetskom lideru.

Spomenik Josefu Staljinu
Spomenik Josefu Staljinu

Staljin nikada nije bio službeno povezan s kriminalnim činom. No, iskoristio je ubojstvo kao izgovor da počne provoditi “veliki teror” i da eliminira tisuće političkih protivnika koje je krivio, izravno ili neizravno, za smrt Kirova.

Aleksandr Orlov, agent sovjetske tajne policije koji je preuzeo odgovornost za organiziranje Kirovljeve smrti, napisao je: "Staljin je odlučio organizirati atentat na Kirova i za zločin okriviti boljševičku opoziciju, a time se i jednim udarcem riješiti Lenjinovih bivših drugova."

Osamdeset godina kasnije, dobri poznavaoci ruskih prilika povlače paralelu između Kirovljeve smrti i ubojstva oporbenog čelnika Borisa Nemcova 27. februara. Kao Kirov, i Nemcov je bio karizmatičan i privlačan. Kirov je potencijalno mogao biti jedini naslijednik Josefa Staljina, kao što su mnogi u Nemcovu vidjeli naslijednika Vladimira Putina.

Promatrači su brzo uočili sličnost u nekadašnjim Staljinovim riječma i djelima s Putinovom reakcijom na smrt Nemcova. Putin je, takodjer, kao i nekada Staljin, preuzeo izravnu kontrolu nad istragom ubojstva.

Pravda je u decembru 1934 javila: "Drug Staljin će osobno voditi istragu o ubojstvu druga Kirova."

Pojedini promatrači sada se pitaju da li će ubojstvo Nemcova otvoriti vrata novom “velikom teroru” – razdoblju u kojem je Kremlj sustavno neutralizirao oponente, ‘’klevetnike’ .

"Pitanje koje se sada postavlja je da li su lideri u Kremlju spremni odvesti zemlju na sličan put izolacije i konačnog uništenja", piše analitičarka Karen Doviš u tekstu za CNN.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Do sada je Kremlj kao potencijalne krivce za ubojstvo Nemcova krivio mnoge, i svi su izvan Rusije. Službena Moskva kaže da su mogući krivci iz SAD, ili ukrajinski nacionalisti ili islamistički ekstremisti.

Isto tako, Viktor Kravčenko, disident iz sovjetskog doba, je rekao kako je moguće "da je ubojica Kirova djelovao kao sredstvo po naredbi stranaca - Estonaca, Poljaka , Njemaca ili Britanaca". Uslijedili su potom službeni izvještaji koji “povezuju ubojicu sa sadašnjimi starim sljedbenicima boljševika".

Tako su se proširile glasine da Putin optužuje pristaše samog Nemcova za njegovo ubojstvo. Da li je scenario poput onoga u slučaju Kirov ponovno na djelu?

XS
SM
MD
LG