Dostupni linkovi

Nemački paviljon na Starom sajmištu biće prvi rekonstruisan


Centralna kula na Starom sajmištu
Centralna kula na Starom sajmištu

Nakon višegodišnjih apela da se prostor nekadašnjeg nacističkog zloglasnog logora smrti Staro sajmište uredi kao memorijalni kompleks, vlasti u Beogradu uveravaju da za to sada postoji politička volja. Mesto masovnog ubijanja Jevreja, a potom Srba, Roma i antifašista trenutno je zapušteni kompleks bez adekvatnog obeležja.

Planirano je da u okviru memorijalnog kompleksa budu muzej kao počast žrtvama koje su stradale na ovom tlu, zatim edukativni centar i naučno-istraživački centar. Nemački paviljon biće prvi objekat koji će moći da bude potpuno rekonstruisan.

Predsednik Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima u Beogradu uveren je da postoji politička volja da se napravi ovaj memorijal.

„U tom smislu, centar Jad Vašem u kome sam imao čast da radim nekoliko godina po dolasku u Izrael, kao i Muzej Holokausta u Americi i druga mesta, predstavljaju model za koji mislim da je najviše uspeo u zapadnom svetu i model koji želimo da vidimo i ovde u Beogradu i tako ga, u tom smislu, stavimo na mapu. U zapadnom svetu postoji veliko neznanje o užasnim zločinima na tlu Jugoslavije, posebno u NDH, to čini izvođenje ovog projekta izuzetno važnim, ne samo za Srbiju, već i za zemlje oko nje”, rekao je Zurof.

Goran Vesić i Efraim Zurof u Beogradu
Goran Vesić i Efraim Zurof u Beogradu

Komisija za uređenje Starog sajmšta očekuje pomoć od Zurofa na uređenju memorijalnog kompleksa.

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da su rešeni imovinsko pravni odnosi na nemačkom paviljonu, koji je bio sabirni centar gde su dovođeni Jevreji, kasnije Srbi i drugi antikomunisti za vreme postojanja logora. On je sada potpuno vlasništvo Skupštine grada i biće prvi objekat na Starom sajmištu koji će moći da bude potpuno rekonstruisan, naveo je Vesić.

“Pored toga završili smo istraživački posao na Centralnoj kuli, to je ona kula koja se nalazi u sredini Starog sajmišta. Završili smo popis svih lica koja žive tamo. Tamo su svojevremeno dodeljivani ateljei umetnicima i uspeli smo da stvorimo osnov za raseljavanje tih ateljea. Mi se nadamo da ćemo do septembra, oktobra uspeti da raselimo i centralnu kulu i ona će tada biti spremna prvo za preuređenje, onda za otvaranje sadržaja. Istovremeno je Zavod za zaštitu spomenika radio analizu stanja centralne kule, ona se nalazi u jako lošem stanju, zato će naša Agencija za investicije i stanovanje čim se završi ovaj posao raspisati tender za projektovanje i uređenje centralne kule”, rekao je Vesić.

Postignut je načelni dogovor da u vezi sa memorijalnim kompleksom Staro sajmište bude donet poseban zakon koji će se baviti detaljnim uređenjem svih pitanja u vezi sa ustanovljavanjem ovakve ustanove.

XS
SM
MD
LG