Dostupni linkovi

SAD i Rusija dogovorile: Sirija mora uništiti svo hemijsko oružje


John Kerry i Sergei Lavrov, Ženeva, septembar 2013.
John Kerry i Sergei Lavrov, Ženeva, septembar 2013.
Rusija i SAD su u subotu u Ženevi zaključile sporazum o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja, koje bi trebalo biti uništeno do polovine 2014. godine.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je nakon sastanka sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom da prema dogovorenom Damask mora u roku od sedam dana dostaviti kompletan popis svog hemijskog oružja.

On je rekao da ovakav dogovor može pružiti veću zaštitu i sigurnost za cijeli svijet.

Kerry je dodao da je američko-ruski tim eksperata postigao usaglašenost oko količine hemijskog oružja, te oko toga da sirijski režim mora svo oružje uništiti.

Američki i ruski zvaničnici kazali su da dogovor sadrži rokove i procedure koje Damask mora ispoštovati.

Dogovoreno je da će, ukoliko Damask sve ovo ne ispoštuje, biti zatraženo od Vijeća sigurnosti da usvoji rezoluciju kojom odobrava vojnu akciju na Siriju.

Pobunjenici Armije slobodne Sirije /FSA/ odbacili su američko-ruski sporazum o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja i najavili da će nastaviti da se bore protiv predsjednika Bashara al Assada.

"Nas se ne tiče rusko-američka inicijativa. Rusija ovim samo želi da dobije na vremenu", rekao je šef FSA Salim Idriz.

On je na konferenciji za novinare u Istanbulu rekao da FSA apsolutno ignoriše ovu inicijativu i nastaviće da se bori protiv režima.

Pariz i Berlin pozdravili su postignuti sporazum, a pozitivna reakcija stigla je i iz sjedišta UN-a.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je ocijenio u subotu da su šanse za političko rješenje sirijskog sukoba "znatno" porasle nakon postizanja američko-ruskog sporazuma o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja.

"Ako djela budu slijedila riječi, šanse za političko rješenje će biti znatno veće", naveo je njemački šef diplomatije u kratkom saopštenju.

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius je ocijenio kako sporazum predstavlja važan napredak i precizirao da će Pariz razmotriti izvještaj UN stručnjaka o hemijskom napadu izvedenom 21. augusta, kako bi "utvrdio svoj stav".

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon ocijenio je kako bi rusko-američki sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja trebao omogućiti zaustavljanje "strašne patnje" Sirijaca.

Ban Ki-moon "se žarko nada" da će sporazum spriječiti svaku novu upotrebu hemijskog oružja u Siriji i "pripremiti put političkom rješenju koje će okončati strašne patnje sirijskog naroda", izjavila je Vannina Maestracci, portparol UN-a.

Generalni sekretar UN-a prethodno je rekao kako očekuje da će izvještaji UN inspektora koji će biti objavljeni naredne sedmice potvrditi da je sirijski režim koristio hemijsko oružje.

Ban, međutim, nije komentarisao ko je kriv za napad hemijskom oružjem od 21. avgusta u okolini Damaska, u kojem su poginule stotine civila, a koji je bio povod da SAD zatraže vojnu intervenciju.

Ban je kazao da je sirijski predsjednik Assad odgovoran 'za mnoge zločine protiv humanosti'.

"Mnoge zemlje ukazuju na to da predsjednik Assad treba da se povuče. Ali, iako su UN zabrinute, ne možemo reći ništa što bi bilo izvan volje naroda. Da li bio ovaj ili onaj na funkciji predsjednika, mislim da je to izbor naroda. Ono što se desilo jeste da je on (Assad) počinio mnoge zločini protiv humanosti. I siguran sam da će kada sve završi biti pokrenuto pitanje odgovornosti", rekao je generalni sekretar UN-a.

Ruski plan o stavljanju pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja naveo je ranije američkog predsjednika Baracka Obamu da odloži zahtjev Kongresu za glasanje o eventualnoj vojnoj akciji protiv sirijskog režima.

Američke vlasti i neki njihovi saveznici optužuju sirijski režim da je ubio stotine ljudi u napadu smrtonosnim gasom. Assad za napad optužuje pobunjenike, kao i njegov saveznik, Rusija.
XS
SM
MD
LG