Dostupni linkovi

Mićunović: Pitanje lidera opozicije nije ključno


Dragoljub Mićunović i Bojan Pajtić na sastaku sa predstavnicima opozicionih stranaka
Dragoljub Mićunović i Bojan Pajtić na sastaku sa predstavnicima opozicionih stranaka

Nije ključno pitanje vođstva, kaže za RSE Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke nakon sastanka predstavnika dvadesetak stranaka opozicije proevropske orijentacije i dva sindikata, koji je inicirala Demokratska stranka, zbog dogovora o eventualnom zajedničkom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima. Međutim, o tome koliko su blizu takve odluke različite poruke su poslali Bojan Pajtić, Boris Tadić i Čedomir Jovanović. Dok je Pajtić rekao da su veoma blizu odluke da zajedno izađe na izbore, Tadić i Jovanović tvrde da nisu ništa bliže dogovoru nego što su bili pre ovog sastanka.

“Mislimo da treba ići u najširi front, da treba uključiti građanske inicijative, nevladine organizacije, pokrete, sindikate. Sasvim je bilo prirodno da se skupi što veći broj ljudi, ne mogu to da reše dva-tri šefa stranaka. Oni su toliko napadani, javnost je dobrim delom kontaminirana time da su opozicione stranke krive i zato je neophodan širi front i tim putem DS misli da ide i dalje”, kaže Dragoljub Mićunović.

Na pitanje kako u DS-u razumeju saopštenje Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Narodnog pokreta Srbije i Zelenih Srbije, koji su naveli da su im nakon sastanka jasnija razmišljanja predstavnika opozicije koji su bili prisutni, ali da nisu ništa bliže dogovoru nego što su bili pre sastanka", Dragoljub Mićunović kaže da je iznenađen.

“Moram priznati da sam iznenađen a možda ne bi trebalo da budem. Mi smo se tamo saglasili i svi su jednoglasno prihvatili ono što je kasnije Pajtić u ime svih pročitao, a da ćemo se o modalitetima kako ćemo sarađivati - jedna lista, dve liste, predizborne koalicije, postizborne, o svim tim stvarima dogovoriti na narednim sastancima”, kaže Mićunović.

Upitan šta misli da je razlog saopštenja koje su izdali Tadić i Jovanović, Mićinović odgovara da je to rečeno u tom saopštenju.

“Oni su vođe, inicijatori, lučonoše objedinjavanja. Ali videćemo, sastanaka će biti još. Ovde nije ključno pitanje nikakvog vođstva. To što je sastanak bio u DS-u ne znači da se Demokratska stranka na bilo koji način nametala kao vođa, lučonoša, neko ko daje direktive. Ne naprotiv, mislimo da treba ići u najširi front”, kaže Mićunović.

Na drugoj strani predsednik Liberalno demokratska partije Čedomir Jovanović kaže da je neophodno da se postigne dogovor sa Demokratskom strankom o zajedničkom nastupu partija proevropske orijantacije na vanrednim parlamentarnim izborima.

Jovanović je u pisanoj izjavi medijima naveo da smatra da opozicione proevropske stranke duguju društvu ozbiljan pristup dogovoru o nastupu na izborima, konstatujući da na jučerašnjem sastanku, nažalost, taj dogovor nije u potpunosti postugnut.

"Smatram da su, umesto beskrajnih rasprava, naše stranke dužne da se momentalno i najefikasnije bore protiv Aleksandra Vučića i SNS-a. Zbog toga je neophodno da u danima pred nama postignemo dogovor sa DS o načinu izlaska na izbore, koji bismo potom, kao naš zajednički predlog, predstavili svim učesnicima jučerašnjeg razgovora", rekao je Jovanović.

Čedomir Jovanović i Boris Tadić
Čedomir Jovanović i Boris Tadić

U utorak uveče lider demokrata Bojan Pajtić je u ime svih prisutnih saopštio novinarima da je opozicija veoma blizu ideje da nastupi zajedno na izborima. Međutim, nakon što su izašli iz sedišta DS-a Boris Tadić i Čedomir Jovanović saopštili su da opozicija posle sastanka u utorak nije ništa bliže zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

"Nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sastanka. Nakon sastanka jasnija su nam razmišljanja predstavnika opozicije koji su bili prisutni, ali nažalost nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sastanka", stoji u saopštenju Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Narodnog pokreta Srbije i Zelenih Srbije.

Pokret za preokret Janka Veselinovića saopštio je da je iznenađen reagovanjem SDS-a Borisa Tadića, odnosno činjenicom da je ta stranka relativizovala dogovor koji je opozicija postigla u utorak.

"U saopštenju SDS-a se relativizuje osnovna poruka sastanka, a to je da se opozicija dogovorila oko ključne stvari - da se okupi kako bi porazila Vučićev režim i da niko od učesnika sastanka neće ući u koaliciju sa vladajućim strankama", piše u saopštenju Pokreta.

"Tema jučerašnjeg sastanka nije bilo pravljenje koalicija i dogovoreno je da se o toj temi razgovara narednih dana. Predsednik SDS-a, sa druge strane, mogao je juče da čuje jasan stav DS-a, ali i ostalih učesnika sastanka da se niko ne želi odreći sindikata, regionalnih i manjinskih stranaka i da svođenje priče na stranačke interese nije dopustivo", kažu u tom pokretu.

Podsetimo, Bojan Pajtić je nakon sastanka opozicije u utorak uveče novinarima rekao da su se okupili da bi porazili režim Aleksandra Vučića te da se svi predstavnici stranaka obavezuju da neće ulaziti u koalicije nakon izbora sa onima koju tu i takvu vlast čine. Dodao je da će insistirati da se obezbede fer i pošteni izbori na kojima će "građani glasati bez pritiska, a nakon kampanje u kojoj će svi učesnici biti ravnomerno zastupljeni u medijima". Prema njegovim rečima dogovoreno je i da se formira telo koje će politički i operativno koordinisati zajedničke aktivnosti stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na sastanku, kao i da će učesnici sastanka uspostaviti saradnju i koordinaciju opozicionih aktivnosti u parlamentima svih nivoa vlasti, medijima i "u svim slučajevima kad je to od koristi za građane".

Da li je opozicija još dalja od dogovora o zajedničkom nastupu na izborima? Urednica u nedeljniku NIN Vesna Mališić kaže da se boji da će lični momenat, lične sujete nadvladati opšti interes:

“Ovi izbori su pitanje matematike. Ukoliko budu dovoljno svesni da moraju zajedno nastupati, oni će to uraditi. Ukoliko postoje druge vrste kalkulacija onda ćemo imati istu situaciju kao tokom 90-ih, kada opozicione stranke nisu mogle da nađu minimum za zajednički nastup. Nisam sigurna da su ovog trenutka oni pokazali dovoljno zrelosti da razumeju da je važnije kako nastupaju jer se ne razlikuju po programima niti po bilo čemu, sem po ambicijama da budu prvi u stranci”, kaže Mališić.

U međuvrmenu je iz LDP-a saopšetno da su predsednik te partije Čedomir Jovanović, predsednik SDS-a Boris Tadić i predsednik LSV-a Nenad Čanak pozvali predsednika DS-a Bojana Pajtića na razgovor 22. januara o formiranju zajedničke liste na predstojećim izborima. Na tom sastanku DS će predstavljati predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović i potpredsednik Goran Ješić dok će lider stranke Bojan Pajtić tog dana učestvovati na sednici Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES) u Briselu, saopštila je Demokratska stranka.

XS
SM
MD
LG