Dostupni linkovi

Opozicija različito o zajedničkom nastupu na izborima


Sa sastanka opozicije
Sa sastanka opozicije

Lideri LSV, LDP, SDS, NPS i ZS saopštili su u utorak uveče da opozicija posle sastanka u utorak nije ništa bliže zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

Prethodno, po završetku sastanka, lider DS Bojan Pajtić izjavio je novinarima da je opozicija blizu odluke da zajedno nastupi na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sastanka. Nakon sastanka jasnija su nam razmišljanja predstavnika opozicije koji su bili prisutni, ali nažalost nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sastanka", saopštile su SDS, LDP, LSV, NPS i ZS.

Pajtić je rekao i da su složni su u želji da poraze režim Aleksandra Vučića, ali još uvek bez odluke o koalicionom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima.

“Model izlaska na izbore biće dogovoren na narednom sastanku u narednih nekoliko dana. Veoma smo blizu ideje da nastupimo zajedno na izborima”, rekao je lider Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Pajtić je nakon sastanka opozicije, kojem su prisustvovali predstavnici partija, pokreta i sindikata, rekao da su se okupili da bi porazili režim Aleksandra Vučića.

"Okupili smo se da bismo smenili režim Aleksandra Vučića. Srbija danas ima nedemokratsku, autoritarnu i nasilnu vlast koja svakoga dan nanosi štetu građanima i prioritet svih učesnika sastanka jeste da se ta vlast na izborima smeni, pri čemu se svi predstavnici stranaka obavezuju da neće ulaziti u koalicije nakon izbora sa onima koju tu i takvu vlast čine", rekao je Pajtić novinarima čitajući zajedničko saopštenje nakon sastanka.

Svi učesnici sastanka, dodao je, insistiraće da se obezbede fer i pošteni izbori na kojima će "građani glasati bez pritiska, a nakon kampanje u kojoj će svi učesnici biti ravnomerno zastupljeni u medijima".

Dogovoreno je i da se formira telo koje će politički i operativno koordinisati zajedničke aktivnosti stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na sastanku. Učesnici sastanka će uspostaviti saradnju i koordinaciju opozicionih aktivnosti u parlamentima svih nivoa vlasti, medijima i "u svim slučajevima kad je to od koristi za građane".

Među učesnicima sastanka u centrali Demokratske stranke, koji je inicirao Pajtić, prisustvovali su i lideri SDS-a Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Sa sastanka u Beogradu, foto: Vesna Anđić
Sa sastanka u Beogradu, foto: Vesna Anđić

Na opasku novinara da nije došao lider LSV-a Nenad Čanak Pajtić je rekao da on nije došao, ali da je svakako predstavljen u savezu preko Tadića i Jovanovića. Objasnio je je ranije tokom dana razgovarao sa liderom pokreta “Dosta je bilo” Sašom Radulovićem, koji, kako je rekao, "nije želeo da učestvuje sa nekim od učesnika sastanka".

Odmah nakon sastanka reagovala je vladajuća Srpska napredna stranka poručivši liderima opozicije, koji su održali sastanak o nastupu na predstojećim izborima, da će SNS i dalje raditi za dobrobit svih građana Srbije.

"SNS poručuje velikim umovima i mnogobrojnim liderima razjedinjeno-ujedinjene Demokratske stranke, čiju su sposobnost, poštenje i rezultate građani imali prilike da osete na svojoj koži i u svojim novčanicima tokom prethodnih 16 godina - da nastave da pričaju, a mi ćemo da nastavimo da radimo za dobrobit svih građana Srbije, pa i njih, i da se borimo za razvijenu, modernu i uspešnu državu", navodi se u saopštenju SNS-a.

Korist za građane

Jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a Žarko Korać ne smatra presudnim ujedinjenje svih proevropskih stranaka opozicije. Siguran je da će veći blokovi biti formirani.

“Biti u opoziciji u ovom trenutku faktički znači neprekidno biti kriminalizovan i nemati pristup medijima. U tim uslovima ovo što će opozicija učiniti za ove izbore je odbrambena reakcija. Dakle, ona pokušava da opstane, ali će od toga velike koristi imati i građani jer je politički život u kome ne postoji ozbiljna opozicija nemoguć. Moje je mišljenje da će doći do ujedinjavanja većeg dela opozicije. Stranke koje imaju podršku građana će se ujediniti. Da li će to biti jedna grupacija ili dve, nije presudno u ovom trenutku. Moguće je da će jedna grupacija biti oko Demokratske stranke, a druga oko Čanka, Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića.”

RSE: Mislite da nije važno da idu kao jedan blok?

Korać: Ja mislim da je to stvar procene šta žele birači tih stranaka. Ne možete se sjediniti ako nemate istraživanje šta zapravo birači žele. To će ozbiljnija istraživanja liderima tih stranaka pokazati. U svakom slučaju, dobro je da se razgovara, politička atmosfera u Srbiji je vrlo loša. Ponovo, kao devedesetih, imamo patriotsku stranku koja unapređuje Srbiju i one koje ometaju i organizuju državne udare. Tako da je, u suštini, Vučić ujedinio opoziciju. To je jedan paradoks, ali je on svojim ponašanjem doveo do toga da će gotovo sigurno biti dve kolone na izborima, a možda i jedna.

RSE: Da li se može povući paralela između atmosfere uoči ovih izbora i one kada ste vi formirali DOS?

Korać: To nije baš tako drastična situacija. Mi smo se kada smo formirali DOS praktično borili za to da Srbija opstane kao država. Do toga je došlo neposredno posle poslednjeg rata oko Kosova, odnosno rata Srbije sa NATO paktom. Mi smo tada smatrali da je u pitanju budućnost Srbije kao države jer da je Milošević ostao na vlasti Srbija bi izgubila dvadeset, trideset godina svoje budućnosti. Znači, ne mogu reći da je tako drastično. Ali se može povući paralela u pogledu političke atmosfere i ponovne podele na izdajničke stranke i na stranke koje rade jedino u interesu građana Srbije. Ljudi počinju da misle da je došlo vreme da se izvesne ideološke i političke razlike ostave po strani i da se brane osnovni principi parlamentarne demokratije. I to je ono što je odlučujuće u ovom trenutku. Jedan broj građana neprekidno postavlja često opravdane, ali apstraktne zahteve opoziciji da bude bolja nego što jeste. To je opozicija koju Srbija danas ima i građani će imati prostu odluku da donesu – da li misle da je ugožena demokratska budućnost Srbije ili nije.

RSE: Šta Vi mislite, šta će reći?

Korać: Ja mislim da je kontrola medija učinila svoje i, nažalost, veliki deo građana Srbije vrlo često ima sklonost ka autoritarnom načinu rukovođenja. Na to su navikli gledajući svoje porodice i sredinu u kojoj su odrasli. Uz neprekidna obećanja o boljem životu i kontrolu medija, tome je teško odoleti. Bojim se da naša krhka demokratija još nije došla u fazu da samu sebe brani, tako da će rezultati ovih izbora u suštini samo pokazati do koje je mere Vučićevoj vlasti pala podrška među biračima.

XS
SM
MD
LG