Dostupni linkovi

Malverzacije počele: Kome popisivači sabiraju štetu, a koga nema ni na spisku


Nakon niza primjedbi i uočenih nelogičnosti, Gradska uprava u Doboju uklonila je sa svoje web stranice spiskove poplavljenih kuća i stanova gdje su bile navedene i informacije o visini pričinjene materijalne štete. Na tom su spisku, naprimjer, štete u stanovima nekih političara iz tog grada bile procijenjene na skoro 100.000 eura, a sa druge strane na njima nije bilo kuća potpuno uništenih u poplavi, ili onih u kojima su ljudi tokom ove prirodne katastrofe poginuli. U isto vrijeme otvoreno je i pitanje šta će biti sa građanima kojima je katastrofalna poplava uništila domove nakon otklanjaja grešaka u procjenama štete.

Na procjenu šteta nastalih poplavama u BiH čeka se duže od mjesec, i svi do sada objavljeni podaci tek su preliminarni i nepotpuni. I ono što se objavi, a što bi trebalo da služi kao smjernica kako pomoći ugroženim građanima, ispostavi se da nije precizno i tačno.

Upravo to desilo se u Doboju, jednom od gradova najteže pogođenim majskim poplavama. Gradska administracija objavila je netačne podatke na svojoj internet stranici. I tu nije kraj.

Pored toga što su objavili netačne i nepotpune podatke predstavnici Komsije za procjenu štete od elementarne nepogode u Doboju građanima kojima je vodena bujica uništila sve što su imali predlagali su i da ruše svoje kuće.

„Ostali smo bez ičega, plivali smo da čamca da bismo izašli. Sada smo na dvije različite strane – ona kod svojih prijatelja, a ja kod svojih prijatelja. Imamo veliku materijalnu štetu. Komisija koja dolazila iz opštine je procijenila da to treba da se sruši. A kad se sruši, šta dalje? Novca nemamo ni da renoviramo u potpunosti, a kamoli da se sruši pa pravi nova kuća“, priča nam Dario Vukojević.

„Komisija je dala izjavu da se kuća treba rušiti. Mogućnosti nemamo, tako da ne znam šta ćemo dalje“, dodaje njegova majka Maida Vukojević.

Predstavnik Komisije za procjenu štete od elementarne nepogode u Doboju Slađan Jović rekao je, prije uklanjanja spiskova sa zvanične internet stranice lokalne uprave, da visina štete koju je prouzrokovala poplava na blizu 4.000 kuća i stanova prelazi 200 miliona maraka:

„Možemo definitivno reći da ta cifra prelazi 200 miliona maraka na području našeg grada na stambenim objektima“, naveo je Jović.

Opština uzima kredit

Na spisku sa 3.885 poplavljenih stambenih objekata, međutim, ukupna vrijednost prikazanih šteta bila je oko 81 milion maraka, ili dva i po puta manja od one koju je iznio Jović.

Bilo je i navedeno da je bivši zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić u stanu pretrpio štetu od 200.000 maraka. Evo šta je o tome rekao Okolić:

„Informacija da je 200.000 maraka štete u stanu ne može biti tačna. To je smiješna stvar. Možda je to neko zloupotrijebio, možda pogriješio - ali tri puta su išli popisivači. A šta ako su tri popisivača sabrala štetu i dobila nekakvu cifru koja iznosi 200.000 maraka?“

S druge strane, svi poplavljeni objekti nisu bili navedeni, što je primijetio i predratni dobojski novinar koji danas živi u Kanadi Mirko Jeleč:

„Moje majke i njene totalno uništene porodične kuće na Usori nema na spisku. Nema ni tetkine kuće u kojoj je izgubila život 15. maja. Moja sestra je bila u Doboju i odvela je staru majku u opštinu da je upiše na spisak 27. maja, dakle prije 20 dana, i njeno ime se nije pojavilo. Prijateljica koja je bila sa njima u opštini je međutim upisana, a majka nije“, navodi Jeleč.

Gradonačenik Doboja Obren Petrović ovako je objasnio objavljivanje spiskova sa uočenim manjkavostima i nepravilnostima:

„Imamo kritika što smo objavili na sajtu ljude, a nijebila nikakva loša namjera, nego samo da se jave oni koji nisu stavljeni na spisak. To nam i jeste bio cilj - da oni koji nisu našli dođu, da se jave svi koji mogu i koji vide da nešto nije pravilno, pa da to ispravimo. Znači nije bila nikakva loša namjera.“

Nakon mjesec dana od razorne poplave građani Doboja kažu da poslije nepravilnosti u procjenama i na osnovu dosadašnjeg iskustva u raspodjeli humanitarne pomoći ne vjeruju u pravičnu naknadu štete koju je prouzrokovala prirodna katastrofa:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Direktan link

Vlada RS obećala je svim potopljenim vlasnicima kuća i stanova da će dobiti vaučer u vrijednosti od 5.000 maraka, dok još nije poznato kako će to biti realizovano u praksi.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović najavio je da će lokalna uprava uzeti kredit kako bi poplavljenima bilo isplaćeno po 1.000 maraka.

Sa tim novcem mnogo toga neće moći biti sanirano. Istovremeno, zbog visokog stepena korupcije u BiH, pitanje je i hoće li sredstva koja se očekuju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji stići do ugroženih građana.
XS
SM
MD
LG