Dostupni linkovi

Lideri partija za nastavak dijaloga o izbornoj Vladi Crne Gore


Sa sastanka
Sa sastanka

Predsjednici političkih partija najavili su nastavak dijaloga o izbornoj Vladi Crne Gore za petak, a u međuvremenu će se upoznati sa detaljima ponude premijera Mila Đukanovića o učešću opozicionih predstavnika u izvršnoj vlasti, kako bi se izgradilo povjerenje u izborni proces.

Premijer Milo Đukanović je na sastanku lidera parlamentarnih partija dodatno pojasnio ponudu opoziciji koju je saopštio na zasjedanju Skupštine.

Obraćajući se novinarima, premijer Đukanović je ocjenio da je sastanak bio uspješan, da su razmijenjena mišljenja, te da njegova ponuda nije konačna već se može dorađivati.

„Dijalog je bio prilika da dodatno pojasnim ponudu da pokušamo da otklonimo sumnje u izborni sistem“, rekao je Đukanović nakon sastanka dodajući da, ukoliko opozicija odluči da uđe u ministarstva, moraju biti spremni da odgovore zadatku jer slijede velike obaveze.

Na sjednici Skupštine na kojoj se odlučivalo o povjerenju Vladi, Đukanović je izrazio spremnost da u ministarstvima unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede otvori prostor za učešće parlamentarne opozicije. Učešće, kako je rekao, može biti i na ministarskom i pomoćničkom nivou sa dodatnim ovlašćenjima. Takođe, Đukanović je spreman da ponudi i jedno potpredsjedničko mjesto, zbog uvida u rad užeg kabineta Vlade.

Na drugoj strani, Socijaldemokratska partija, Demos i Građanski pokret Ura su najavili svoje predloge ili zajedničku platformu koja će imati za cilj punu kontrolu nad radom institucija u predizbornom i izbornom periodu. Između ostalog, radi se o zahtjevu za formiranje prelazne Vlade u kojoj opozicioni predstavnici neće ulaziti u ministarstva bez ikakve mogućnosti odlučivanja i kontole. Tri stranke smatraju da je neophodno da opozicija uđe u institucije kako bi po dubini kontrlisala procese, a riječ je o minimum petnaestak institucija.

Veći prostor za dijalog

Sa sastanka, foto: Savo Prelević
Sa sastanka, foto: Savo Prelević

Govoreći o ponudi tri stranke, premijer Đukanović nije mogao da iznese definitivnu ocjenu jer treba da je detaljno pročita:

"Nismo se upoznali sa sadržinom tekstova tri partije. Njihov pristup je produbljeniji, ne priča se samo o ministarstvima već radu državnih organa koji su na podministarskom nivou. Postoji mogućnost da razgovaramo i dogovorimo implementaciju modela“, rekao je Đukanović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je ukazao da je prostor za dijalog sada mnogo veći i da je za njega prihvatljiv dogovor vlasti i opozicije koji će voditi do slobodnih izbora, a forma nije bitna.

"Ovo više nije vlada većine, nego dogovora", kazao je Krivokapić.

Predsjednik Pokreta Ura Žarko Rakčević je rekao da ta stranka zagovara da u Vladi ne budu samo predstavnici političke elite, već i stručnjaci i predstavnici civilnog sektora.

Lider SNP-a Srđan Milić očekuje da ukupna javnost bude upoznata sa svim predlozima o prelaznoj Vladi, nakon čega će se njegova partija odrediti o njima.

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da je osnovni zahtjev da se otklone nedostaci u onim oblastima gdje se djelovalo protivzakonito. Govoreći o ponudi Demosa, Ure i SDP-a, Lekić je rekao da je ponuda fleksibilna i da su svakako otvoreni za dogovaranje i kompromis.

Na sastanku na kojem se razgovaralo o medelima formiranja Vlade i institucija koje će za cilj imati sprovođenje slobodnih izbora, učestvovali su predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ispred SDP-a potpredsjednik Raško Konjević, ispred Demosa i Ure su bili prisutni Miodrag Lekić i Žarko Rakčević, Srđan Milić je predstavljao SNP, Pozitivnu Darko Pajović, kao i lideri drugih stranaka i partija koje predstavljaju manjinske narode. Aleksa Bečić koji zastupa Demokrate napustio je ranije sastanak, kazavši da želi da razgovara o novoj Vladi, a ne o rekonstrukciji postojeće.

Opozicioni Demokratski front je najavio da nastavlja sa bojkotom institucija, te neće prisustvovati sastanku. Demokratski front je ranije pozvao sve politike stranke koje su glasale protiv povjerenja Vladi na dogovor o zajedničkom organizovanju protesta.

XS
SM
MD
LG