Dostupni linkovi

Prvi test za političku volju Vlade


Parlament Crne Gore
Parlament Crne Gore

U mnoštvu otvorenih pitanja koja su ostala po završetku sjednice Parlamenta na kojoj je Vladi izglasano povjerenje, ostala je nepoznata i sudbina jednog od uslova za podršku Pozitivne zahvaljujući kojoj je kabinet premijera Mila Đukanovića opstao – konačno postavljanje šefa policijskog odjeljenja Specijalnog tužilaštva.

Ne izjašnjavajući se o postavljenim uslovima za podršku, premijer Milo Đukanović je tokom završnog izlaganja u Parlamentu iznio svoju ponudu za koju je samo kratko rekao da "smatra da korespondira sa planom Pozitivne".

Uslov za čije je ispunjavanje dat rok od 15 dana – postavljanje rukovodioca policijskog odjeljenja Specijalnog tužilaštva koje kasni više od tri mjeseca nije ni pomenuo, a podršku je dobio.

Pošto premijer Đukanović, ponudu Pozitivne nije eksplicitno prihvatio, ostalo je nepoznato da li će se Specijalno tužilaštvo konačno kompletirati.

Na pitanje - da li povjerenje Vladi za koje je glasala Pozitivna znači da je premijer Milo Đukanović prihvatio uslov da se u roku od 15 dana postavi rukovodilac policijskog odjeljenja Specijalnog tužilaštva uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu – za RSE odgovara funkcionerka Pozitivne, Azra Jasavić:

Azra Jasavić
Azra Jasavić

"Ja imam obećanje zamjenika predsjednika DPS-a, Duška Markovića, a to smo definisali kao pitanje koje više neće biti problematično i da će biti riješeno. Prilikom našeg prvog susreta nakon što smo ponudili platformu razgovarali smo o tome – da se što hitnije mora postupiti po tom predlogu Pozitivne Crne Gore i očekujem da to pitanje bude riješeno vrlo brzo i da specijalni tužilac Milivoje Katnić ima punu suverenost u izboru svog tima, jer jasno je da je Skupština izabrala vrhovnog državnog tužioca sa tri petine, da je specijalni tužilac pokrenuo neke procese i da mora imati samostalnost. Na taj način smo željeli da ovu blokadu oko izbora rukovodioca specijalnog policijskog tima dovedemo do okončanja i svakako da će se politička volja DPS-a najprije pokazati."

RSE: Od kada počinje da teče ovaj rok od 15 dana?

Jasavić: Rok počinje da teče od 1. februra, od kada će zasjedati Radna grupa za parlamentarni dijalog gdje će se naći predstavnici svih parlamentarnih partija i kada će i to pitanje biti pokrenuto od strane Pozitivne Crne Gore, da bi i pred predsjednikom DPS-a definitivno i javno bilo predstavljeno kao prioritetno. Mada, vjerujem da potvrdan odgovor koji smo dobili od gospodina Markovića ne bi mogao uslijediti, a da prije toga nije razgovarao sa predsjednikom partije, Milom Đukanovićem.

RSE: Ukoliko se desi da se ovaj uslov ne realizuje u roku koji ste zadali, odnosno, za 15 dana – da li ćete pokrenuti pitanje povjerenja Vladi ili postoji mogućnost prolongiranja?

Jasavić: Ne iznosim partijski, već lični stav. U tom slučaju treba da bude pokrenuto pitanje povjerenja Vladi. Imamo jasne dogovore i valjda se moramo pridržavati tih riječi koje smo dali. Ja ću to inicirati na stranačkim organima koji će donijeti konačnu odluku. Ja ću na tome insistirati.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

Podsjetimo, kada je sredinom prošle godine Milivoje Katnić izabran za glavnog specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju, trebalo je da u svoj tim uvede i specijalnu policijsku jedinicu koja će mu biti direktno podređena.

Međutim, rok za formiranje specijalnog policijskog tima je istekao još 26. oktobra.

Uzrok za višemjesečno probijanje roka je spor glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i direktora policije Slavka Stojanovića u vezi sa konkretnim, personalnim rješenjem.

Inače, po Zakonu, rukovodioca specijalnog policijskog tima postavlja direktor Uprave policije uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca koji je saglasan da rukovodilac policijskog odjeljenja, o čemu je pismeno obavijestio direktora Uprave policije, bude rukovodilac Odsjeka za privredni kriminal, Dragan Radonjić koji, po njegovom mišljenju, ispunjava sve uslove za to mjesto.

Međutim, do njegovog postavljenja od strane direktora policije nije došlo, a potpredsjednik Vlade Duško Marković je, u međuvremenu predložio promjenu Zakona do koje nije došlo, a koja bi direktoru policije omogućila da postavi nekog po svom nahođenju, a da specijalni tužilac o tome, umjesto saglasnosti, može dati samo mišljenje.

XS
SM
MD
LG