Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 01:53 CET

Srbija

Jeremić ponovo gura Srbiju u konfrontaciju sa zapadom

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Hoće li Srbija zbog ambicije Vuka Jeremića, predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a donedavno šefa njene diplomatije, koji na toj funkciji nije pobrao lovorike ni u regionu ni u međunarodnoj zajednici, ponovo pucati u sopstvenu glavu, što bi rekao Ivica Dačić?
 
Iako u Srbiji postoji snažan konsenzus da je sporna presuda Haškog tribunala da su hrvatski generali Gotovina i Markač u operaciji “Oluja” bili nevini, sagovornici Radija Slobodna Evropa ocenjuju da Jeremićeva odluka da za za 10. april iduće godine zakaže javnu debatu u UN o radu ad hoc međunarodnih tribunala, Srbiji ne samo da ne može doneti nikakve koristi nego da je može gurnuti na put konfrontacije sa onim evropskim i svetskim igračima, od kojih upravo zavisi sudbina njenih evrointegracija.
 
Premijer Srbije Ivica Dačić, međutim, smatra da će debata u Svetskoj organizaciji po Srbiju biti pozitivna. Evo njegovog odgovora na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je Jeremićeva inicijativa usaglašena sa državnim vrhom:

”Nije usaglašena, ali je korisna”.
 
Domaći i strani analitičari, međutim, nisu baš uvereni u Dačićevu i Jeremićevu školu mišljenja.
 
Ne može osporiti da je Generalna skupština UN nadležna da raspravlja o organima Svetske organizacije, u koje spada i Haški tribunal, kaže za RSE bivši diplomata Vatroslav Vekarić, ali ukazuje na okolnosti koje Jeremićevu inicijativu mogu kompromitovati:
 
“Ta okolnost je nesumnjiva činjenica da je Vuk Jeremić taj skup sazvao neposredno motivisan presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima, dakle, da njegova motivacija ima emotivnu podlogu, što već u samom startu nije najbolje”.
 
Naš sagovornik ukazuje i na to da se Jeremić oglušio i o dobre običaje Svetske organizacije u kojoj radi.
 
“To je jednostavno jedan politički potez predsedavajućeg Generalne skupštine UN koji stavlja na dnevni red temu koja njegovu zemlju u najvećoj meri tangira, pa će verovatno zbog same te činjenice doživeti mnogo kritika. Naime, nije ni uobičajeno ni poželjno da kao predsedavajući Generalne skupštine UN agendu vlastite zemlje stavlja u prvi plan”, objašnjava bivši diplomata.
 
Twitter nalog Vuka JeremićaTwitter nalog Vuka Jeremića
x
Twitter nalog Vuka Jeremića
Twitter nalog Vuka Jeremića
Jelena Milić, direktorka nevladine organizacije Centar za evro-atlantske studije, osvrće se na hipokriziju i nekonstruktivnost koje reflektuje ova poslednja Jeremićeva inicijativa.
 
“Kada vi zakazujete ovakvu debatu u UN-u ne nudeći alternativu, onda je jasno da vama nije iskren cilj da vidite šta je doprinos tranzicionoj pravdi od strane ad hoc međunarodnih sudova već očito nešto potpuno drugo, a to je da se unapred pripremi teren da se diskvalifikuju sve sledeće presude koje će Haški tribunal izreći, a koje se mahom tiču Srebrenice."

“Ono što meni bode oči jeste i dvoličnost ove Jeremićeve kampanje, zato što on, primera radi, nije reagovao kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić vređao sudove Ujedinjenih nacija, i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde, tvrdeći da se u Srebrenici nije desio genocid, bez obzira na presudu i jednog i drugog suda koje to potvrđuju”, podseća Milićeva i ukazuje da se Srbija mogla opredelilti za mnogo racionalniji pristup:
 
“Da su oni stvarno zainteresovani za pravdu za žrtve 'Oluje', a radila sam u Helsinškom odboru na projektu 'Hoću kući’, prvom projektu povratka izbeglica iz Knina i Krajine, oni bi sada gledali da pritiskaju međunarodnu zajednicu, pre svega Evropsku uniju, da pred Hrvatsku postavi uslov daljih suđenja pred domaćim sudovima  jer to što su Gotovina i Markač oslobođeni ni na koji način ne znači da ratni zločini koji su počinjeni u 'Oluji' mogu da zastare i da ne postoje druge instance na kojima se oni mogu procesuirati“, ocenjuje Jelena Milić.

Vitalni procesi, važni za budućnost Srbije krenuli su u racionalnom pravcu i ova Jeremićeva inicijativa mogla bi im zadati ozbiljan udarac, ocenjuje Vatroslav Vekarić.

“Tu je proces evropskih integracija, a s njim u vezi i paralelno s njim, i proces visokog političkog dijaloga sa Prištinom. Sve su to pitanja koja su krenula u jednom racionalnom pravcu, a ovim se zaista taj racionalni smer dovodi u pitanje”, kaže Vekarić.

Od ocena domaćih eksperata, nije daleko ni njihov britanski kolega.

James Ker-LindsayJames Ker-Lindsay
x
James Ker-Lindsay
James Ker-Lindsay
James Ker-Lindsay, stručnjak za međunarodne odnose iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka, kaže za Radio Slobodna Evropa da, koliko god frustracija u Beogradu izazivala presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima, ne veruje da Srbija može išta postići debatom u Ujedinjenim nacijama o međunarodnim krivičnim sudovima:

“Mislim da debata u Ujedinjenim nacijama o haškoj presudi hrvatskim generalima, kao i otvaranje pitanja ad hoc međunarodnih krivičnih tribunala Ujedinjenih nacija može samo dovesti Srbiju na kurs kolizije sa ključnim zemljama-partnerima u Evropskoj uniji.
Drugi problem je u tome što se zna kako je strukturisana Generalna skupština Ujedinjenih nacija, pa je, u tom smislu, unapred poznato od kojih i kakvih država bi Srbija mogla da dobije podršku. To, iskreno govoreći, nisu zemlje čija podrška bi učinila da se Srbija oseća kao moralni pobednik u toj debati. Verovatno bi veliki broj azijskih i afričkih država podržao i dao glas Srbiji ako bi, recimo, došlo do glasanja o rezoluciji Generalne skupštine, ali problem je u tome što su to zemlje koje su redovno trpele kritike zbog kršenja ljudskih prava. Među takvim državama mogao bi da se nađe, recimo, i Iran. Postavlja se onda pitanje  kakvu korist bi Srbija imala od toga. Otuda bih rekao da je veoma snažan argument onih koji sumnjaju da je otvaranje debate u Ujedinjim nacijama u najboljem interesu Srbije koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji”,
ocenjuje James Ker-Lindsay.

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.


Ljudmila Cvetković

Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari stranica of 3
    Naredni 
Ime: Ante Grad: Zagreb
24.11.2012 13:52
Hoce u raspravi se dotaknuti Vukovara,Prijedora,Srebrenice,Manjace,Omarske,desetaka tisuca zena u bosni silovanih i onda zatocenih mjesecima da ne mogu pobaciti? Ili ce biti samo KME?
Odgovor

Ime: Ante
24.11.2012 15:15
Imenjace ti kao da si sljep do usiju i do ociju. Ako imas nekih problema a ti si trazi pomoc organizacija za socijalnu skrb. Ako idemo od Vukovara, a ti pocitaj ko je sve kaznjen za te zlocine i ko se sve procesuira... Zacudices se kad vidis da su to sve srbi! Sa druge strane su bili i zlocini nad srbima za koje i sam Jastreb tvrdi da su pocinjeni od Mercepovaca i ko je odgovarao? Niko? Sto se tice ovih Bosanskih gradova nemam pojma, a i ne znam sto tebe toliko interesira kad si Zagrebcanin? Evo citam u internetu da je recimo bilo strahovitih zlocina nad srbima od strane muslimana do 1995. Nisam nasao da je iko osudjen, cak je i Naser Oric oslobodjen po komandnoj odgovornosti. Nesto nestima zar ne? Za ove ostale gradove nalazim da su kaznjeni skoro svi koji su optuzeni od strane srba i to ne malim kaznama, tako da mi nije jasno sto si zelio reci ovim tvojim postom "IMENJACE". Samo za tvoju informaciju ne Srbija nego snage Bosanskih Srba su spasile tisucu izbjeglica civila i vojnika Hrvata iz Srednje Bosne kad su se morali povlaciti ispred Alijinih bojovnika. Tako mi nije jasno sto zelis postici sa svojim komentarima? Cudi me da ne poznajes sve ove dogadjaje a uvodis i BiH u ovu tragediju izmedju Hrvata i Bosnjaka? Ponavljam po stoti put da Hrvatska mora da se oslobodi problema ubica koji su bili pod zastitom HDZ-a da bi moralno mogla da krene cistog obraza dalje.
Odgovor

Ime: sirtaki
24.11.2012 20:37
" Ako idemo od Vukovara, a ti pocitaj ko je sve kaznjen za te zlocine i ko se sve procesuira... Zacudices se kad vidis da su to sve srbi!"

Ti si Ante koliko sam i ja princ ferdinand. Sto se tice Vukovara, nisam zacudjen da su sve to srbi. Sto se tice brojcano sitnih zlocina ti su ostavljeni sudovima u zemljama protiv kojih se vodila agresija da se pozabave, dok su krupne ribe mahom srbi (sto govori o kolicini zlocina pocinjenih u ime stvaranja velike srbije su znatno veci) postali predmet Haskog suda i to je sve. Nikakva urota, nego rasciscavanja stvari, legitimnih od nelegitimnih optuznica. Na kraju kako vidimo sve polako dolazi na svoje mjesto i stvari postaju jasnije bez obzira koliko se propagandna i diplomatska masinerija Srbije iz petnih zila pokusavala da spere ljagu izjednacavajuci svoje zlocince za zrtvama te minimiziranjem zlocina pocinjenog u ime njene politike. Spavaj "Ante" mirno i ne sikiraj se ti puno za srbe, mazohisti su to i vole da glume zrtvu, sto zrtva veca oni nesto sretniji a danas su u ekstazi jer se protiv njih urotio cijeli svijet.
Odgovor

Ime: Ante
25.11.2012 21:01
Jos nesto, za tebe je svaki Ante onaj koji po partizanskim spomenicima napise crnim slovima NDH ili U, od mene to neces docekati i postoji druga Hrvatska koju HDZ jos nije pojeo. Jasno! Srbi iz Hrvatske pripadaju Hrvatskoj a na nama je da im omogucimo normalan zivot, zar ne? Pa i moj imenjak Gotovina je to porucio i ja mislim cista srca, vi ostali ste svakako bolesnici i kratak vam je rok trajanja. Mislim na tetrapak u srcu!
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
25.11.2012 20:44
Lipi ne sikiram se ja za srbe neko za Hrvate, a ti vidim napisa sve a nista o Vukovaru? Procitaj prvo sto su Hrvatski branitelji, a medju njima i Jastereb, napisali o zlocinima i protiv koga, ali posto ti uopce ni pripadas tom miljeu, nego onom zlocinackom koje branis i protiv koga su bili i sami branitelji, ti svodis sve sto su Hrvati uradili na Zlocinacki nivo.

Ime: Slobodna Srbija Grad: Okupirana Srbija
22.11.2012 16:58
Ako dodje do konfrontacije sa Zapadom, SUPER, ne moramo vise da budemo ni ,,konstruktivni" (citaj vazalni) po pitanju nase Juzne pokrajine. A i sta cemo u ,,Evropi". Za razliku od ostalih politicara iz Srbije samo Vuk ima kicmu, ostali je nemaju a po klasifikaciji zivog sveta zna se gde spadaju. Za razliku od strukture skupstine UN, koju su komentatorke pomenule, struktura sveta izgleda ovako: postoji jedan Supersiledzija preko bare, koji postuje i bori se za ljudska prava i slobode, ali samo svojih gradjana, zatim su tu zemlje njemu odane (saveznici) par jakih, sa starog kontinenta, i tu je gomila vazala koji daju svoje vojske i podrsku svom suverenu. Na kraju dodjemo mi ,,ostali". Da pomenem samo, da je u istoriji do sad, samo jedna zemlja posla od stava da su njeni gradjani pripadnici vise rase. E pa sad ima jos jedna.
Ne vidim u cemu je problem oko rasprave, samo Talibani zabranjuju drugacije misljenje od njihovog. ili ode glava. Sad nisu sami, i Zapad ga zabranjuje.
To je demokratija u pravom smislu reci.
Ili dogma? Ono sto Zapad kaze moze odmah u neku novu Bibliju, jer samo tako moze biti i nikako drugacije.
Pa da li lekcije treba da deli zemlja koja je istrebila domorodacko stanovnistvo na celom jednom kontinentu, a prezivele strpala u rezervate, koja je od drzave Mexiko, otela Kaliforniju, Arizonu, Texas, Novi Mexiko. pod geslom ,,Amerika Amerikancima" Koja je u ime demokratije i ljudskih prava pobila 2 miliona Vijetnamaca i koja je ,,dozvolila" ,,Oluju", kao osvetu za Srebrenicu.
Za sve Eurofile pitanje: da li bi svojoj cerki koju je silovao ogatas i mocnik, rekli da je sama kriva i da treba da se uda za njega jer je bogat? :)))
Ili jos bolje: Da vas napadnu dva nasilnika i sruse jer ste slabiji, izsutiraju i skinu patike. Da li biste se skupili na zemlji i pustili ih da se izzivljavaju ili bi se branili i rukama i nogama i zubima. A posebno da li su vase patike posle izuvanja i dalje vase ili njihove.
A mozete i da im date patike sami pa sutra sva trojica da skidate iste nekoj novoj ubogoj zrtvi. Uz batine naravno.
Odgovor

Ime: ma mojne mna cire
22.11.2012 22:31
U drugom svjetskom ratu su "patriote" dizali dreku na Sovjetski Savez radi podrske "vazalnim" partizanima, danas na Ameriku i "njihove vazale" a u oba rata u ime Srbije patriote pocinise zvjerstva nad ostalim narodima kako u Srbiji tako i u susjedstvu. Ma ko koga ovdje?
Odgovor

Ime: Begu-Grad:Bremen
22.11.2012 20:37
A ko vas dao tu " juznupokrainu",kako moze biti vasa
sfe dok ovkfi slepi ima u Serbi bice tesko ziveti sa njma ,
nista niste naucili 1999g gada su padali bombe izgleda da su ovi koji su bacali te bombe samo su vas ceslali, nisu vas pogodili pravo u glavu,jel daje tu sfarno bilo nebidanas digli toliko prasine i nakon izgubljenja rata, ko izgubi ima pravo nalutiti ali pravilasu pravila necete moci izmeniti vi serbi.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
23.11.2012 10:17
Ko je stvarni vlasnik Telekoma na Kosova? Sve se placa i sve se vraca!
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
23.11.2012 14:25
Po vama Sebima ne tele kom Kosova je vas nego i knin bieo a i celo Kosovo serce serbeije i Cerna Gora bieo vase, serbija kao dva oka u glavi tako su rekli serbi ,ostali carav serbi i bez jednog oka itd,sfe sto je silom ili nekom resenjom serbija usfojila neke produzece na kosovo u vreme slobe to nece da Vazi za nas niko nas nije pitao a mismo te izgradili Kosovo, ane Serbija.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
23.11.2012 16:25
Da zato su vam danas vlasnici velikih firmi mafiozi iz Amerike...Sloboda se placa zar ne?
Odgovor

Ime: Slobodni Balkan
22.11.2012 20:17
Ko vas natjera da izvrsite agresiju na Hrvatsku i BiH, pokusate isto tako ocistiti Kosovo i da iskoristite "nasu zajednicku" vojsku u iscrtavanju novih granica, ubijanju i protjerivanju ostalih naroda? Amerika? Kako da ne?
Supljite istu pricu, juce Njemacka, danas Amerika a gazili bi male narode u komsiluku i danas da vas ne udari NATO iza usiju a isti vam pokazase zube. Tako price ove "vazalima", poziciju koju ste rezervisali svojim komsijskim narodima pod mantrom "Srbija to Tokija" i "ujedinjenje svih srpskih zemalja" sacuvaj za skupove na ravnoj gori bisercino.

Ime: tupilo Grad: najljepsa
22.11.2012 15:49
10.Aprila.2013. godine cijela Hrvatska ide na bolovanje, zabole svih nesto sporadi te zakazane rasprave.
Odgovor

Ime: Nikola Grad: Srbija
22.11.2012 22:00
Je l' zbog nezvaničnog dana republike?

Ime: Momčilo Spasić Grad: Beograd
21.11.2012 19:09
Mali Pozderac je umislio da je veliki političar.
Njega je direktino podržala Rusija.
Tu se Srbija najmanje pitala.
Mali ima zadatak da Zapadu gura prst u oko.
Pokojni Milošević je imao sličnu taktiku.
Klinac udari najjačeg u ulici, pa pobegne, zato ostali nagrabuse.
Odgovor

Ime: INA Grad: PLANETA SRBIJA
25.11.2012 02:59
VUK JE NAJVEĆI CAR """""""

Ime: Flamengo
21.11.2012 17:10
Do 10 aprila sljedece godine kada je zakazana tkz "Jeremiceva debata" u Ujedinjenim Nacijama (UN) moze svasta da se dogodi. Pitanje je da li ce uopste Jeremic biti na toj poziciji do tog perioda. Smejurija koja se pravi sa njim u UN od diplomatskih ajkula losa je garancija da nastavnik fizike Jeremic izgurati citav svoj godisnji mandat.
Odgovor

Ime: Luka Grad: Subotica
22.11.2012 10:04
Gosp. Jeremić obmanjuje srpsku i svetsku javnost, jer je za 10 april još u septembru zakazana sednica generalne skupštine UN
sa temom izveštaja o radu "ad hoc" sudova za Ruandu i bivšu
Jugoslaviju i moći govoriti samo predstavnici Vlada država članica.
Odgovor

Ime: Donki
22.11.2012 13:31
Znali smo da je u pitanju Jeremicev diplomatski trik. S`obzirom na njegove ogranicene intelektualne mogusnosti,triku ga je verovatno naucio ruski ministar (zvani hijena) Lavrov.

Ime: Aleksandar
21.11.2012 16:31
Sada je svima jasno kakva je svrha postojanja Haskog tribunala, necuveno je da ni jedan Hrvatski, Bosnjacki i Albanski general nije osudjen po komandnoj odgovornosti za zlocine nad Srbima.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
22.11.2012 13:58
mozda zato jer nisu napravili ratne zlocine?
zar je to tako nevjerovatna mogucnost?
Odgovor

Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
22.11.2012 09:16
Aleksandar@
Ti to ne mozes shvatiti nikada Aleksandre.Mora ti se objasniti.To ti je zbog toga Aleksandre,sto se ratovi nisu vodili na tlu Srbije,nego na teritorijama susjednih drzava.
Znam,opet neces htjeti da to priznas.Vi pojedinci na ovom forumu pokusavate isto ono sto i vasi politicari,da izjednacite krivicu za ratove i zlocine! Medjutim,vidis da ne uspijeva,ni vama,a ni njima,jbg.
Odgovor

Ime: Djoni
21.11.2012 22:53
Aleks
Rat se nije odvijao u Srbiji nego u Hrvatskoj,Bosni i na Kosovu.
Zasto bi generali-branioci iz ovih drzava bili krivi kada su branili svoje kucne pragove.

Ime: Sasa Grad: Srbija
21.11.2012 09:15
U cemu je problem sto ce se voditi debata, pa nije predloyio vojnu intervenciju. Toliko ste ogrezli u neprofesionalno i placeno novinarstvo da pisete totalno nebulozne tekstove. Dakle, zlocina je bilo ali Gotovina i onaj drugi nisu znali za njih, ma hajte molim vas. Na kraju krajeva, oslobodjeni su matematickom prevarom, mada je krajnji ishod 7 prema 2 za istinu, Kako spavate vi u RSE, imate li neku savest ili samo cekate kraj meseca pa da pokupite bonus za najvecu izgovorenu laz?
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
22.11.2012 14:04
Problem je objasnjen u tekstu - nije eticki da se stavlja na dnevni red pitanje koje je goruce za njegovu zemlju i to bas u ovom trenutku. To je neko civilizirano ponasanje, ali je ocigledno da Rusija i njeni sateliti odavno ignoriraju sva pravila civiliziranog ponasanja u medunarodnim institucijama. Vidjecemo valjda ledja i ovom trenutnom ruskom rezimu pa da i taj narod malo dahne dusom jednom u historiji.
Odgovor

Ime: Damir Grad: Zenica
23.11.2012 16:08
Nije eticki da SAD jedini stave veto (i glasaju protiv) na skoro svaku rezoluciju o Izraelu i Palestini, pa oni to ipak rade.

Ime: Damir Grad: USA
21.11.2012 05:07
Ovo bi mogla da ispadne zesca komedija. Zena mu je nedavno htjela da izadje na ulicu kada se priblizavala oluja u NY i izvjestava za RTRS, pa je on kao jedva zaustavio. Ama drama je sa ovim pajacem od kada se pojavio u javnom zivotu. Kuku Americi kada se sada sruci na njih sa "svijetom" iza sebe. Na kraju ce staviti prstic i traziti milion dolara kao Dr. Evil.

Ime: Anonimni posjetilac
20.11.2012 23:44
Pa zar zapad nije donosenjem odluke o oslobadjanju zlocinaca ponovo usao u konflikt sa Srbijom. Zasto nas citaoce smatrate idiotima?
Odgovor

Ime: Emanuel
21.11.2012 14:32
Zadnja recenica potpuno odgovara tvom pisanju.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
21.11.2012 20:53
Emanuel volio bih da osjetis kako je kad ti neko pobije porodicu, a onda ubijene optuze da su se sami ubili.
Odgovor

Ime: Jasar Grad: Svedska
22.11.2012 09:29
Anonimus@
Bosance upitaj za te stvari.Oni ce ti to najbolje objasniti.

Ime: beli Grad: usa
20.11.2012 23:09
U prvom sudjenju 5-0 protiv osumnjacenih.
U drugom sudjenju 3-2 za osumnjacene.
Razlika u dokaznom materijalu NULA.
Nesto tu nije uredu.

Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
22.11.2012 14:04
da je pravo tako jednostavno svi bi bili pravnici pa i ti
Komentari stranica of 3
    Naredni 

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Poljubac čvrst, kao državni udar

Moglo bi se još pomisliti da bi na samitu u Zagrebu bilo dosadno da nije došao predsednik Srbije. To svakako nije istina, jer je sama Srbija sedmicu potrošila, još jednu, u izvrdavanju državnog udara. Sumnjate?
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika

Nove vetrenjače - efikasnije i dobre za ptice

Iz Tunisa stiže inovativni dizajn – mašina na vetar bez lopatica rotora, koja neće ubijati leteća živa bića, ali će biti još efikasnija od klasičnih turbina na vetar.

Tropske ribe u Kaliforniji zbog El Ninja

Ribe svih veličina, oblika i boja kreću se prema severu, kroz tople struje El ninja od meksičkih voda do Tihog okeana uz kalifornijsku obalu.

Protesti širom sveta pred samit u Parizu

Mirne demonstracije u srcu glavnog grada Francuske pretvorile se u nemire, a policija je na neke od učesnika bacila suzavac i privela više od 200 ljudi....