Dostupni linkovi

Kreće naplata dugova za komunalije, preti i zaplena imovine


FOTO: Večernje novosti
FOTO: Večernje novosti
Jedan broj građana Srbije od nedavno je u strahu od privatnih izvršitelja koji će uskoro početi da naplaćuju dugove za komunalne usluge. Najveći problem za većinu dužnika do sada su bile male plate i penzije, ali ovih dana su u još većem problemu jer im preti oduzimanje imovine.

Na vrata građana koji nisu platili račune za vodu, grejanje, odnošenje smeća, telefon ili električnu energiju uskoro bi mogli da zakucaju ovlašćeni izvršioci prinudne naplate, koji su od dužnika već dobili jednostavnije ime – uterivači dugova. U pokušaju da uz što manje problema naplati dugove država je prvi put imenovala privatne izvršitelje sa statusom službenog lica.

Mihailo Dragović, predsednik Komore izvršitelja, izjavio je za RSE da će prva rešenja o izvršenju naplate dugova biti poslata za desetak dana.

„Smatram da će većina dužnika po dobijanju zaključka izmiriti svoje obaveze. Ukoliko to ne učine jedan od načina naplate koji ćemo prvo pokušati je administrativna zabrana na deo ličnog dohotka dužnika. Onda se automatski sa njegove plate skida iznos koji je potreban za plaćanje duga. U slučaju da dužnik nema platu onda se koriste drugi načini naplate, kao što je oduzimanje pokretnih stvari ili nepokretnosti“, upozorava Dragović.

Ovlašćenja ovih izvršitelja su veoma široka, pa su im tako u opisu posla i procena vrednosti pokretne i nepokretne imovine, po potrebi njena plenidba i prodaja, kao i prikupljanje podataka o finansijskom i imovinskom stanju dužnika. Do sada su privatni izvršitelji primili 4.000 predmeta za građane koji duguju od 10.000 dinara, što je oko 85 evra, do 500.000 dinara.

Beograđani sa kojima smo razgovarali za RSE kažu da su u strahu od kada su čuli za ovlašćene uterivače dugova.



Donošenjem novog zakona profesionalni izvršitelji preuzeće nadležnosti sudova u naplati komunalija, što je do sada bio posao sa neizvesnim ishodom koji je dugo trajao. Nova procedura, kako tvrde nadležni, biće mnogo efikasnija jer će od poziva građaninu da plati dug do rešenja o zapleni imovine trebati najviše dva meseca.

Bogdanović: Legalizovanje siledžijstva

Sociolog Dušan Bogdanović kaže za RSE da je najverovatniji motiv države da sredstva prinude prepusti privatnom sektoru to što želi da izbegne gnev građana koji su svakim danom sve siromašniji.
Računi za struju
Računi za struju

„To je jednostavno legalizovanje siledžijstva. I prenošenje na drugoga nepopularnih poteza koje država više neće da radi, pošto se do sada mnogo kompromitovala kada je u pitanju odnos prema svojim građanima. Ovim se država odrekla dela svog suvereniteta i sredstava prinude i stavila ih u ruke ljudima i firmama koje mogu potpuno arbitrarno da ih upotrebe ili zloupotrebe. To je potpuno nedopustivo“, smatra Bogdanović.

Neki dužnici u Srbiji u prošlosti su se teško mirili sa sankcijama zbog neplaćanja računa, pa su tako zabeleženi slučajevi da su najtvrdokornije neplatiše pucale na radnike elektrodistribucije koji su dolazili da im isključe struju, da su ih tukli, puštali opasne pse na njih, pa čak i da su ih jednom prilikom oteli i držali u zatočeništvu dok ih policija nije oslobodila.

Vođa privatnih izvršitelja Mihailo Dragović kaže da se nada da on i njegove kolege neće biti izloženi takvim neprijatnostima.

„Videćemo, još nismo blizu izlaska na teren... Postoje načini na koje mogu da se plate potraživanja pre nego što dođe do zaplene imovine. Mora da se uvede red u oblasti naplate, i ljudi moraju da znaju da dugove moraju da plaćaju“, naglašava Dragović.

Osim plaćanja računa dodatna teškoća za dužnike biće i to što će morati da snose troškove rada izvršitelja. Samo dostavljanje zaključka o naplati košta 3.000 dinara, dok i plaćanje celog postupka ide na teret neplatiša.

Dušan Bogdanović zaključuje da novi koncept prinudne naplate može doneti samo nove probleme.

„Ako je do sada država terorisala stanovništvo bez ikakvog pravnog okvira i utemeljenja, mogu tek da zamislim kako će sada izgledati naplata dugova. Pravo da vam kažem, smrzavam se pri samoj pomisli na to“, rekao je Bogdanović.

Najviše zahteva za naplatu izvršiteljima poslao je „Telekom Srbija“ koji je na listu stavio 1.000 građana koji duguju za telefonske usluge, dok će takve spiskove beogradski „Infostan“ i „Parking servis“ najverovatnije početi da šalju od jeseni. Najviše problema sa neredovnim plaćanjem u Novom Sadu ima „Srbijagas“, a posetu privatnih izvršitelja uskoro mogu očekivati i neplatiše iz Subotice i Kraljeva jer su firme iz tih gradova među prvima zatražile pomoć u naplati.
XS
SM
MD
LG