Dostupni linkovi

Krajnje vreme da se Lutrija dovede u red


Šta se dešava u „Državnoj lutriji Srbije“, u koju građani igrajući igre na sreću svake nedelje inkasiraju ogromnu količinu novca, a u koju se ozbiljno poljuljalo poverenje? Čak i da nije bilo afere sa LOTO izvlačenjem država bi morala ozbiljno da se pozabavi Lutrijom zbog činjenice da prihodi opadaju iz godine u godinu i da se poslovalo sa minusom, upozoravaju poznavaoci prilika.

“Državna lutrija Srbije” je već nekoliko godina pod lupom medija. Nakon što se pre dve nedelje u 59. kolu televizijskog Loto izvlačenja peti broj kombinacije “7 od 39” najpre pojavio na ekranu, a tek posle tridesetak sekundi kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja sada su tabloidi ponovo aktivirali snimak sa sigurnosnih kamera iz 2013. godine, koji pokazuje Vladimira Đukanovića, tadašnjeg predsednika Skupštine Državne lutrije Srbije, kako sa sedmoricom muškaraca ulazi u ponoć u zgradu Lutrije sa merdevinama i crnim tašnama i ostaje do dva iza ponoći.

No, u samoj priči, koliko god ona bila passé, upada u oči objašnjenje Đukanovića, sada poslanika Srpske napredne stranke, za noćni ulazak u lutriju sa merdevinama.

“Dobro ljudi, tad je najmanja gužva, nema nikoga u firmi, onda ljudi idu da kreče. Tada može to što pre da se odradi”, kaže Đukanović.

Takođe je pitanje zašto je ova priča sada aktivirana, maltene kao novo otkriće, iako se navodi da su mediji u vreme kada je snimak nastao 2013. već pisali o tome. Sam Đukanović ocenjuje da to najbolje znaju kreatori toga.

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanović

“A što to aktiviraju, verovatno se plaše krivične odgovornosti koja im verovatno sledi jer su uhvaćeni u lopovluku do besvesti. I onda te što štite plasiraju takve tekstove”, navodi Đukanović.

Kada je podneo ostavku na funkciji u Lutriji Đukanović je naveo da je “zaustavio dalji odliv para iz te firme, bahato razbacivanje novca, plaćanje besmislenih reklamnih usluga, onemogućio raznorazne lobi grupacije”.

Na potezu tužilac

Što se tiče afere sa izvlačenjem brojeva u igri Loto ministar policije Nebojša Stefanović rekao je ovih dana da su forenzičari završili istragu programa na Televiziji Prva, a da je veštačenje predato tužilaštvu.

“Sada je tužilac na potezu, i nadam se da će uskoro imati i kvalifikaciju za krivična dela, ukoliko ih ima, za bilo koja lica koja smo obuhvatili istragom. Sa policijske tačke gledišta, istraga vezana za loto izvlačenje je završena” rekao je Stefanović.

I pre afere sa izvlačenjem brojeva u Lutriju Srbije se upiralo prstom i zbog gubitaka. Sa Lutrijom već godinama nešto nije u redu i država bi morala ozbiljno da se pozabavi njome makar samo zbog činjenice da prihodi opadaju iz godine u godinu i da se poslovalo sa minusom, kaže ekonomski novinar Milan Ćulibrk.

“Jedna takva firma, koja praktično 50 posto prihoda daje za premije a 50 posto zadržava za sebe, da posluje sa gubitkom kao što je to bilo 2012. godine, da napravi minus od milon i po evra je zaista frapantan podatak. Ja verujem da je to jedina lutrija na svetu koja je poslovala sa gubitkom ikada u svojoj istoriji. Dodatni problem jeste da u zemlji u kojoj kocka cveta na sve moguće strane prihodi Lutrije iz godine u godinu opadaju. Unazad pet godina prihodi su iz godine u godinu u dinarima sve manji, a to znači i u evrima s obzirom da dinar gubi svoju vrednost. Ono što je takođe jako, jako zanimljivo jeste da je ukupna zarada Lutrije u prethodnih pet godina, zajedno kada se sve sabere, bila manja nego što je bila jedna rekordna isplaćena premija od pre četiri, pet godina. Dakle, sve to govori da se sa Državnom lutrijom nije dobro radilo, nije dobro gazdovalo i to na kraju krajeva pokazuje da nije bilo pravog menadžmenta u Lutriji, da je država stavljala ljude koji su bili politički podobni”, ocenjuje Ćulibrk.

Na sajtu Lutrije piše da je po veličini tržišta, visini nagrada i broju igrača vodeći priređivač igara na sreću na Zapadnom Balkanu. Međutim, o stanju u Lutriji svedoče i reči premijera Aleksandra Vučića izrečene tokom efere izvlačenja brojeva.

“Stanje u Državnoj lutriji je za nijansu manje loše od katastrofalnog, ali je svejedno katasrofalno”, rekao je tada Vučić.

Novinar Milan Ćulibrk zaključuje da bi država morala da se pozabavi Lutrijom.

“Čak i da nije bilo sumnji u nameštanje pojedinih rezultata, čak i da nema sumnji u neke druge nezakonite stvari, sama činjenica da prihodi opadaju iz godine u godinu, da se poslovalo sa minusom, govore da je krajnje vreme da se Lutrija dovede u red”, kaže Ćulibrk.

XS
SM
MD
LG