Dostupni linkovi

Direktor Lutrije podneo ostavku zbog sumnji u LOTO


Aleksandar Vulović
Aleksandar Vulović

Direktor Državne lutrije Srbije Aleksandar Vulović podneo je neopozivu ostavku predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, saopštila je Lutrija.

“Gospodin Vulović obrazložio je ostavku moralnim razlozima. Iako smatra da lično nije doprineo razvoju događaja vezanih za 59. kolo igre na sreću Loto 7 od 39, koje je pobudilo sumnje javnosti u regularnost ove igre, ostavku smatra svojom moralnom obavezom”, navodi se u saopštenju.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da je policija na osnovu zahteva nadležnog tužilaštva već saslušala šest osoba povodom sumnji u regularnost izvlačenja brojeva u igri na sreću Loto.

"Među saslušanima su članovi komisije, voditeljka emisije, kao i tehničko osoblje zaduženo za grafički prikaz brojeva i rukovođenje radom bubnja. Njih petoro je i poligrafski testirano, a o rezultatima ispitivanja odmah smo obavestili nadležno tužilaštvo", rekao je Stefanović.

On je najavio da slede dalja poligrafska testiranja, kao i veštačenje loptica.

"Zaplenili smo računarsku opremu, kao i diskove na kojima se nalaze podaci o svim uplatnim listićima iz Srbije, a ukoliko bude potrebno zatražićemo i informacije od drugih država”, naveo je Stefanović.

Pojedini mediji u Beogradu naveli su informaciju iz nezvaničnih izvora da su svi radnici Lutrije Srbije koji bili uključeni u organizaciju poslednjeg kola Lotoa pristali na poligrafsko ispitivanje i “prošli” taj test.

U 59. kolu televizijskog Loto izvlačenja peti broj kombinacije “7 od 39” najpre se pojavio na ekranu, a tek posle tridesetak sekundi kuglica sa tim brojem izvučena je iz bubnja. To je izazvalo je veliku sumnju građana u regularnost, zbog čega je nadležno tužilaštvo odmah naredilo istragu u koju je uključena policija.

Čelnici državne lutrije Srbije u sredu su izjavili da je na LOTO izvlačenju od 28. juna došlo do tehničke greške izazvane ljudskim faktorom, odnosno omaške operatera angažovanog na izvlačenju tako što je na ekranu greškom ispisao broj 21, umesto 27. To što je broj 21 naknadno zaista izvučen objasnili su zakonom verovatnoće koji je u toj situaciji bio 1:35.

U saopštenju Lutrije povodom ostavke direktora navodi se i da je Aleksandar Vulović ponovio da pod punom odgovornošću tvrdi da je regularnost igre Loto apsolutno zagarantovana, kao i da je izvlačenje u 59. kolu proteklo u potpunosti regularano.

Aleksandar Vulović istakao je da stoji na raspolaganju nadležnim organima za sve potrebne informacije i obaveštenja kako bi se otklonile sve sumnje u regularnost igara na sreću koje priređuje Državna lutrija Srbije.

XS
SM
MD
LG