Dostupni linkovi

Kosovo sumnja da postoje masovne grobnice na još dve lokacije


Lokacija u Rudnici
Lokacija u Rudnici
Pronalazak posmrtnih ostataka u Rudnici kod Raške potvrđuje sumnje da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica koja se treba istražiti sve dok se u potpunosti ne rasvetli, ocenjuje Arsim Gërxhaliu, direktor Odeljenja za sudsku medicinu na Kosovu.

On je saopštio i da su nalazi pronađeni samo na jednoj od tri lokacija gde se sumnja da postoje masovne grobnice.

Lokacije mogućih masovnih grobnica u Srbiji

Lokacije mogućih masovnih grobnica u Srbiji

Na pitanje da li je iskopavanje u Rudnici, znak da se prekida dugogodišnji zastoj u oktrivanju masovnih grobnica u Srbiji, Nataša Kandić iz Rekoma kaže za RSE: “Pominjale su se i druge lokacije koje se nikada više nisu pominjale niti kao predmet posebnih istraga i ekshumacija poput Mačkatice, Sartida, Železara Smederevo, Obilić, neidentifikovano mesto uz autoput prema Novom Sadu. Pominjala su se još neka mesta gde su bili i boravili povremeno tokom rata na Kosovu pripadnici Jedinice za specijalne operacije, odnosno ranije Crvene beretke, ali nikada nije tačno identifikovano gde se to nalazi, uglavnom se pominjala lokacija u šumama iznad Niša i da bi tih mesta bilo u delu oko Končulja”, kaže Nataša Kandić.

OPŠIRNIJE...
„Pronalaskom ovih posmrtnih ostataka i garderobe troje ili četvoro ljudi, potvrđena je sumnja, zato što je ovo bila samo jedna od tri tačke koje je trebalo da se ispitaju. Prva je rezultirala pronalaskom posmrtnih ostataka i time se prekida rad, jer je to sada pitanje Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji“, kazao je Gërxhaliu.

Gërxhaliu je prethodno najavio i da je u planu da se sruši jedan objekat ispod čijeg temelja se takođe sumnja da se nalazi masovna grobnica. On navodi da će se o tome diskutovati na planiranom sastanaku na kojem će učestvovati svi akteri.

A predsednik vladine Komisije za nestala lica, Prenkë Gjetaj navodi da je kosovska strana u iščekivanju odgovora srpske strane u vezi sa daljim koracima u Rudnici.

„Očekujemo da će odgovorni organi, tužilaštvo i sud, danas doneti odluku o daljem radu. Na ovoj otvorenoj lokaciji će se nastaviti radovi bez obzira na klimatske uslove. Za ostale lokacije, zavisi od onoga što se pronađe na prvoj lokaciji. Mi ćemo podneti zahtev i za početak istrage na drugim lokacijama“, kazao je Gjetaj.

U petak su srpske vlasti zajedno sa EULEX-ovim ekspertima iz Odeljenja za sudsku medicinu, kao i forenzičkim ekspertima iz kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu, tokom ispitivanja lokacije u kamenolomu Rudnica u opštini Raška, Srbija, otkrili posmrtne ostatke, saopšteno je iz EULEX-a.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine.

EULEX: Čekamo nalog za ekshumaciju

EULEX je u ponedeljak saopštio da je "otkrivanje masovne grobnice u Rudnici rezultat brojnih meseci intenzivnog rada na pripremi, koji je obuhvatio obimnu analizu, ispitivanje lokacije i brojne koordinacione sastanke sa srpskim i kosovskim organima vlasti”.

U saopštenju ove misije se navodi da je u toku procene lokacije prošlih sedmica, a pre nego što je grobnica nađena, iskopana rupa prečnika 16 metara i dubine 5,2 metara. Po zakonu, ovaj slučaj se sada sa tužioca prenosi na istražnog sudiju,

„Za sada znamo da su tu zakopani ostaci bar 4 žrtve. Iskopavanje je stalo čim smo pronašli ljudske ostatke. Lokacija je obezbeđena i sada moramo da čekamo nalog za ekshumaciju od suda, pre nego što nastavimo sa ovom lokacijom“, rekao je Alan Robinson, EULEX-ov donačelnik Odeljenja za sudsku medicinu (OSM).

Robinson je rekao da u ovoj fazi jednostavno nije moguće reći koliko je pojedinaca zakopano u Rudnici.

„Svestan sam spekulacija koje kruže u vezi sa brojem, ali čvrsto apelujem na opreznost i uzdržanost oko tog pitanja“, rekao je Robinson.

„Broj bi mogao da bude veliki ali bi mogao da bude i manji od broja koji većina očekuje, međutim, ukupan broj žrtava može se utvrditi tek nakon što se završi celokupan forenzički rad“, dodao je on, a prenosi EULEX.

Prema Robinsonu, naporan rad je samo početak i moraju se izvršiti detaljne pripreme, uključujući pripreme za rušenje celog objekta na datoj lokaciji. Probna iskopavanja će se izvršiti oko područja pod objektom i šire. Da ne bi u ovoj fazi isključio postojanje druge grobnice, ekipa će nastaviti sa iskopavanjima i u celosti će ispitati područje.

EULEX-ov OSM će redovno obaveštavati porodice o napretku. Vođe udruženja porodica na Kosovu uskoro će dobiti poziv na informativni razgovor tokom kog će biti predstavljeni detalji ove terenske operacije.

Nesrete Kumnova, predsednica organizacije “Pozivi majki” iz Đakovice, koja inače traga za svojim sinom Albionom, u izjavi za RSE kaže da su iskopavanja u Raškoj zakasnela, zato što su delovanja bivšeg srpskog režima bila orgnizovana, i stoga Srbija ima sve skice ukopanih ubijenih i kidnapovanih Albanaca. Ona je izrazila ogorčenje porodica nestalih.

“Ovo pitanje je veoma bolno. Veoma je teško kada porodice gledaju iskopavanje u Raškoj u Srbiji, gde su njihova tela i asfaltirana. Ovo je veoma teško i bolno za nas. A mislim da to tako treba da bude za sav albanski narod ali i narod širom sveta”, kazala je ona.

Kumnova je uputila kritike i na račun Vlade Kosova što pitanje nestalih nije izneto za stolom tokom dijaloga.
XS
SM
MD
LG