Dostupni linkovi

IS bombarduje granični prelaz Sirija-Turska


Turska, pogled na Kobane
Turska, pogled na Kobane

Kurdski zvaničnici i sirijski aktivisti kažu da vojska Islamske države artiljerijski gađa granični prelaz Sirije s Turskom jer nastoji da odseče i okupira obližnji grad. Zbog događaja u Kobaneu SAD iduće nedelje u Ankaru šalje vojni tim na razgovore s turskim vojnim zvaničnicima o borbi protiv IS, saopštio je Stejt department.

Lokalni kurdski zvaničnici kažu da esktremisti pokušavaju da zaposednu prelaz da bi zatvorili obruč oko kurdskih branilaca sirijskog pograničnog grada Kobanea.

U Velikoj Britaniji, Sirijska opservatorija za ljudska prava kaže da su ekstremisti danas topovima gađali nekoliko četvrti Kobanija, i objašnjavaju da je granični prelaz ka Turskoj sada jedini preostali izlaz iz tog grada koji je pre početka jednonedeljne opsade imao 45.000 stanovnika.

Vojska Islamske države u toj oblasti vodi ofanzivu već mesec dana, a aktivisti kažu da je samo u borbama za Kobani poginulo više od 500 ljudi.

SAD će iduće nedelje u Ankaru poslati vojni tim na razgovore s turskim vojnim zvaničnicima o borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država, saopštio je Stejt department.

SAD žele da izvrše pritisak na Tursku da se dodatno angažuje u borbu protiv vojske Islamske države, koja ugrožava i tursku granicu sa položaja oko strateškog sirijskog grada Kobanea. Američki izaslanici već su razgovarali s turskim predstavnicima o "hitnim merama koje bi trebalo preduzeti da bi se sprečilo napredovanje Islamske države".

Vašington je u Ankaru poslao i zvaničnike koji su se sastali sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i razgovarali o "merama čiji je cilj napredak u vojnim naporima protiv Islamske države", navodi se u četvrtak objavljenom saopštenju portparolke Stejt departmenta Dženifer Psaki.

XS
SM
MD
LG