Dostupni linkovi

Vlasti Srbije seku drvo staro šest vekova: Hrast više nema ko da brani


Stari hrast
Stari hrast

Legendarni hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca, koji je star više od 600 godina, posle velikih polemika i protesta, ipak će biti posečen kako bi se nastavila gradnja trase na Koridoru 11. Seljani Savinca svesni su da su drevnom drvetu dani odbrojani i ističu da više nemaju snage da se organizuju kako bi sprečili seču i uklanjanje stabla.

Radovi na trasi autoputa od Ljiga do Preljina prišli su na oko 200 metara do hrasta, pod kojim je, kako kaže legenda, Miloš Obrenović usnio da će pobediti Turke. Upravo predanje po kojem će onaj ko ga poseče na sebe navući prokletstvo, glavna je prepreka što mašine još nisu krenule da ga iščupaju. Kako saznajemo, Koridori Srbije pre nekoliko dana angažovali su jednu građevinsku firmu da ukloni drevno drvo, ali se ona iznenada povukla, iako je isprva prihvatila posao. Miliša Nikolić iz Savinca kaže da poznaje čoveka koji je odbio ovu poslovnu ponudu i naglašava da je sujeverje očito nadjačalo mogućnost dobre zarade.

“On je odustao zato što su mu na jednom skupu ljudi rekli: ‘'Mani se čoveče para, pare su prolazne. Razmišljaj o svojoj i budućnosti svoje porodice'’’, objašnjava Nikolić.

Odluku o uklanjanju hrasta donelo je Ministarstvo saobraćaja, koje je obavestilo azerbejdžanskog investitora da neće biti izmeštanja trase na deonici Ljig - Preljina, koje je tražilo lokalno stanovništvo i brojna ekološka udruženja. Bojan Milovanović iz gornjomilanovačke NVO ''Optimist'' naglašava da su političari dve godine kupovali vreme i obmanjivali građane da će se pronaći rešenje za savinački hrast. U tome je, podseća, prednjačio tadašnji ministar infrastrukture Velimir Ilić koji je čak imao ideju da se drvo visoko 40 metara presadi pored autoputa.

“Kako slabi politička moć pojedinih funkcionera, a drugih jača, onda je jasno da su hrastu dani odbrojani. Na ovom primeru jasno se pokazalo koliko država brine za prirodu, stavove građana, kulturu i istoriju”, navodi Milovanović i objašnjava kakav simbolički značaj za žitelje takovskog kraja ima stari hrast:

“Taj hrast je zapis, što znači da je u vreme Turaka to bila crkva. Dakle, za neke ljude uništavanje stabla znači kao da rušite crkvu. Za druge je važan taj istorijski aspekt, jer nešto što je staro 600 godina samo kao takvo zaslužuje da bude čuvano. Za treće je ključna prirodna vrednost jer su veoma retki primerci ovog drveta koji se održali toliko duga. Ali, očito da je najvažnija četvrta stvar, a to je gradnja autoputa.”

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković smatra da se više ništa ne može učiniti na očuvanju hrasta u Savincu i ističe da se lokalna samouprava nije mešala u odluku države da autoput prođe baš ovom trasom.

“Od samog početka se znalo da put neće moći da se izmesti, pošto izlazi iz tunela i nailazi pravo na taj hrast. Sigurno da on ima svoju važnost, ali stvar je državnih organa koji su odlučivali o tome da li ćega izmeštati ili šta će mu raditi. Sada je to završena stvar”, navodi Mirković.

Iako je ranije bilo najavljivano da će meštani ovog kraja telima braniti svoje, kako ga nazivaju ''sveto drvo'', od toga, sudeći po rečima Miliše Nikolića, očito neće biti ništa.

„Ovo seljana što je ostalo, pretežno je staro stanovništvo. S druge strane, mi mlađi radimo i nemamo kad ni da se bakćemo oko toga jer radno nam je vreme od sunca do sunca.“

XS
SM
MD
LG