Dostupni linkovi

Srbija: Hrast star šest vekova zaustavio radove na Koridoru 11


Hrast kod Topole
Hrast kod Topole
Projektanti deonice Koridora 11 od Takova do Preljine verovatno nisu mogli ni da pomisle da bi radove na trasi mogao da zaustavi jedan hrast u Savincu, nadomak Gornjeg Milanovca. Za meštane ovog kraja gorostas ima istorijski, ali i verski značaj, zbog čega ne dozvoljavaju da bude isečen. Drvo je postalo i predmet analize stanja duha u Srbiji.

Za zastoj radova na ovom delu trase budućeg autoputa nisu krivi neraščićeni imovinski odnosi, kao što to obično biva u ovakvim situacijama, već se napretku isprečilo sujeverje građevinskih radnika, koji su od seljana čuli brojne legende o hrastu, zbog čega svojim mašinama ne smeju da krenu na drvo, plašeći se, kako kažu, prokletstva. Jednu od tih legendi ispričao je Miliša Nikolić - „Miloš Obrenović je spavao pod ovim hrastom i usnio da će pobediti Turke“.

Nikolić kaže da stari hrast ima istorijski značaj za žitelje ovog kraja i nudi rešenje po kom bi trake autoputa zaobišle drvo, bez obzira što projektanti izričito naglašavaju da to nije moguće zbog bezbednosti.

„Kad čovek stoji ovde na trasi i pogleda, mogla bi da se pomeri trasa puta tih desetak metara, gde bi ovaj hrast ostao atrakcija za sve prolaznike koji budu putovali autoputem“, navodi on.

Ministar građevine Velimir Ilić ima originalnu ideju. Gorostasa visokog 40 metara treba presaditi pored autoputa.

„Mi hoćemo da ga kompletno konzerviramo, zaštitimo i onda ga hidraulično podignemo i na niskonosećim prikolicama prevezemo do lokacije koja će biti pored puta, gde bismo ga ponovo zasadili“, objašnjava ministar.

Ovakav predlog izazvao je reakciju meštana Savinca.
„Ljudi, to drvo ne može da se primi u ovim godinama makar ga zalivali zejtinom“, poručuje jedan od Savinčana.

Ni vicepremijer Aleksandar Vučić nije propustio da se uključi u priču o hrastu na trasi Koridora 11. Za njega je ovo drvo paradigma palanačkog duha u Srbiji.

„Mi hoćemo hrast 600 godina star, a nećemo autoput. E pa, hoću autoput! Zamislite tog zlikovca projektanta koji nije izračunao da tamo postoji neki hrast. I sad treba ponovo da platimo fizibiliti studiju i projekat od nekoliko miliona evra zbog hrasta“, izjavio je Vučić povišenim tonom.

Međutim, aktivisti organizacije ’’Optimist’’ iz Gornjeg Milanovca ne haju puno za Vučićevu ogorčenost i poručuju da neće dozvoliti uklanjanje hrasta – zapisa.

„Oni rade svoje, hrast još uvek ne smeju da diraju. Mi ne damo da se on presadi, a kamoli da ga preseku. Ako dođe bager do hrasta staćemo i nećemo dozvoliti da on igde mrdne sa svog mesta na kom je već 600 godina“, poručuje Bojan Milovanović iz NVO ’’Optimist’’.
XS
SM
MD
LG