Petak, 29. april/travanj 2016, 11:52 CET

  Srbija

  Haški sud i nikad započeto pomirenje

  Protest desničara u Beogradu povodom presude zapovednicima OVK, 30. novembra 2012.
  Protest desničara u Beogradu povodom presude zapovednicima OVK, 30. novembra 2012.
  Povodom oslobadjajućih haških presuda Ramušu Haradinaju i pre toga hrvatskim generalima Gotovini i Markaču eksplodirala je retorika iz 90-ih godina i kada se protestovalo i kada se slavilo. Iz Srbije poruke nezadovoljstva nisu upućivane samo Haškom tribunalu, već i susedima. Na prvi pogled se videlo da je region ponovo uzavreo, neki su atmosferu poredili sa 90-im godinama. Da li je proces normalizacije odnosa zaustavljen samo na kratko ili dugoročnije?

  Šta je u državama regiona rečeno povodom haških presuda što nije smelo da se kaže, a šta bi trebalo da poruče političari namerni da nastave proces pomirenja, pitali smo sarajevskog profesora Envera Kazaza.

  „U Zagrebu, Prištini i Beogradu nikada nije smjelo biti rečeno da je Haški sud politički sud, a Zagreb, Sarajevu, Beograd, Priština, pa i Skoplje, morali bi da izgovore rečenicu da je Haški sud tek uvod u dekontaminaciju postjugoslovenskih društava", odgovorio je Kazaz“.

  Podsetimo na neke izjave koje su upućene javnosti u Srbiji:

  „Ako je neko hteo da nas posvađa, našao je pravi način“, rekao je predsednik Tomislav Nikolić.

  „Nikada nismo bili dalje od procesa pomirenja i suočavanja sa onim što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije, nego posle ove dve presude“, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

  Doduše, ima i nešto drugačijih izjava koje se možda nisu dovoljno čule zbog „patriotske buke ogorčenj “ kojom je odzvanjala Srbija ovih dana. Začudo, bila je to, vešto sročena da ne povredi domaću javnost a da stigne do Brisela, možda i Zagreba, poruka premijera Ivice Dačića:

  „Milanović (hrvatski premijer) je ponudio da posreduje u dijalogu između Tačija i mene. A ja sad pitam ko će da posreduje u dijalogu između Milanovića i mene? Jer ja taj dijalog tražim već nekoliko meseci. Predlažem, odgovora nema.“

  Kakva je, dakle, perspektiva odnosa Srbije sa susedima, da li je proces pomirenja samo trenutno zastao ili će odnosi biti dugoročnije poremećeni?

  Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, prostora koji je sve ove godine bio otvoren za regionalne susrete i projekte, kaže da veruje da će negativna refleksija haških presuda u regionu biti kratkoročna ali da to zavisi od toga kakve će poteze vlasti činiti narednih dana i meseci:

  „Hoćete li se zatvoriti ili ćete se otvoriti? Hoće li nešto da se uradi da se pomogne ljudima koji su ostali bez svoje imovine, hoće li da se učini njihov život tamo bolji i moguć? Hoćemo li nešto preduzimati ili ćemo sedeti usred Beograda, busati se u grudi i vikati da je prema nama napravda učinjena“, pita se Borka Pavićević.

  Nova iskušenja

  Hrvatskog novinara Viktora Ivančića, autora urnebesnog satiričnog teksta „Dajte mi još“ (Gotovine i Markača), ne zanimaju protokolarni odnosi između hrvatskih i srpskih političara, već stvarni rad na pomirenju. A haške presude samo su pokazale da se na tome ni do sada nije ozbiljno radilo:

  Viktor IvančićViktor Ivančić
  x
  Viktor Ivančić
  Viktor Ivančić
  „Radi se na obe strane o huškanju. I euforično slavlje u Hrvatskoj jeste zapravo forma huškačka, i žalobna hajka u Srbiji jeste huškanje. Uz ove političke elite kakve jesu, velika je opasnost da pogoršanja budu i ozbiljnija. Nisu haške presude same po sebi, bez obzira kakve bile, uzrok tih stanja, nego su iskorištene da služe kao alibi elitama. Zato što sve vreme ne rade zaista iskreno u interesu pomirenja. Oni celo vrijeme govore sa figom u džepu, čak i kad su provizorno dobronamerni“, smatra Ivančić.

  Behljaj Bećaj, profesor iz Prištine, kaže da posle oslobađajućih presuda dolaze nova iskušenja, s obzirom da se radi o ličnosti (Ramuš Haradinaj) koja će igrati značajnu ulogu na političkoj sceni Kosova. Što se procesa pomirenja tiče, Bećaj upozorava da postoje dve paralelne stvarnosti-jedna je ono što političari čine po nalogu međunarodne zajednice, a druga je atmosfera među samim građanima Kosova.

  „Lideri gotovo ništa nisu uradili za pripremu ambijenta među običnim građanima kako bi se pomirili i ostavili po strani šta je bilo nekada. Ta kontradiktornost između spremnosti da se ispoštuju zahtevi međunarodne zajednice i nespremnosti običnih građana da se pomire, jeste jaz koji teško može da se prebrodi“, upozorava prištinski analitičar.

  Enver Kazaz, profesor sarajevskog Univerziteta, kaže da je jasno da su presude trenutno vrlo loše uticale na odnose u regionu.

  "Vrlo je jasno da srbijansko rukovodstvo demonizira Haški tribunal a da te presude podrazumijevaju da je i na prostoru Hrvatske i Kosova učinjen ratni zločin prema nehrvatskom, odnosno nealbanskom stanovništvu. Histerija koja postoji u Beogradu je histerija odbrane tekovina jedne ideologije i nemogućnosti suočenja s prošlošću, a odgovornost ove dvije države, Kosova i Hrvatske, jeste da procesuiraju ratne zločince u vlastitim državama. Kada bi se poveo dijalog na tim osnovama, imali bismo mogućnost da zaista krenemo u otvoreni proces pomirenja. Ovaj dosadašnji je bio uglavnom našminkan, sa više stvari koje su bačene pod tepih a neizgovorene i više je bio predstava dvojice političara, Josipovića i Tadića“, smatra Kazaz.

  Na kraju, naši sagovornici ističu - nije da se nije imalo šta zameriti Haškom tribunalu. Ali je pitanje kako se to činilo i sa kakvim porukama. Ozbiljna kritika učinka Haškog tribunala, kritika koja nije deo aktuelne zaglušujuće buke u Srbiji, stiže iz Sarajeva, od profesora Envera Kazaza.

  „Reklo bi se da je Haški tribunal učinio posao dopola. On je prebacivanjem odgovornosti sa ideološke instance, političkih institucija na individualnu, na neki način legitimirao ideologije u ime kojih je činjen zločin. I da je on polupolitički ali ne politički sud“, kaže profesor Kazaz, uz opasku da se o toj legitimizaciji ideologija iz 90-ih uopšte ne govori u regionu.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Ante Grad: Split
  03.12.2012 17:19
  U ovome tekstu se da iščitati kako sugovornici žele prikazati da je sasvim svejedno tko će čiju zemlju napasti, razoriti sve što se može, pobiti što više građana, srušiti što više nacionalnih obilježja, a po mogućnosti sravniti sa zemljom sve sakralne objekte jer će se i tako na koncu izjednačiti agresor i žrtva. Ivančević, nekadašnji glavni urednik Ferall tribunea pravi se da ne razlikuje euforiju radosti što je UN-ov sud potvrdio ispravnost i legalnost oslobađanja 4 godine okupiranih hrvatskih područja od srbijanske euforije mržnje mržnje što se je potvrdilo paljenjem hrvatskog stijega ispred TV kamera. Ljudi su opravdano govorili da je u Haškom sudu prisutna i politika koju je uvela karla del Ponte svojim optužnicama napravljenim za izjednačavanje agresora i žrtve i optužbom čitave hrvatske države kao genocidne i zločinačke. Glavno sudsko vijeće presudama Gotovini i Markaću je pokazalo prvostupanjskom sudu kako politiku treba odvojiti od pravosuđa, a ostalom svijetu kako se ne isplati vojno napadati svoje susjede. Shvaćam sve jugonacionaliste pa tako i novinara Ivančevića jer je jugoslavija poprilično dugo trajala, pa rekao bih i previše godina.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  04.12.2012 20:31
  Svacam i ja tebe cro- nacionalistu da ti je tesko objasniti da oslobadjanje teritorija a ne i zitelje tog teritorija je- zlocin...Ako nije Gotovina, Susak, Tudzman, Markac...mozda na koncu bude cijela hrvatska...za zlocine su krivi pojedinci...ali problem je sto ih za sada nema.
  Skidanje Gotovine,Markaca... sa liste odgovornosti nigdje ne pise da je stavljena tacka na dogadjaje u Hrvatskoj.

  Htio ti ili ne priznati Srbi su isto gradjani Hrvatske...njihova pobuna ne znaci da ih treba protjerati iz domova ili zapaliti kasnije poslije rata.


  Ime: Imer Grad: Gjilani
  03.12.2012 09:04
  ZA ANONIMNOG.Gospodine,niti sam bolestan,niti sam kompleksiran,nego cisto,onako da te malo podsecam na stavari koje je jna i ovaj lik,uradili s Vukovarem.Dakle,da ne ulazim u detalje,procitaj moje komentare pazljivo,i videces da ti nisi u pravu,a ja jesam.Kako kao komandant,a da nije znao sta se desavalo u Vukovarskoj Bolnici?Kome ti to pricas.Pa ajde,neka bude tako.A kako je Drazen Erdemovic od istog tribunala,za ubistvo 1700 Bosnjaka,bude osudjen na 5 godina zatvora?Ajde,pa ti sada reci meni,kako je za ubistvo 20.000 Albanaca,da se sudi pavkovicu jedva 20 godine zatvora.?E pa nije Haski tribunal postupio pravilno i prema nasim zrtvama.Ali to je odluka SUD-a i mi smio je prihvatili.Ko je odneo 87 leseva Albanaca iz Suve reke u KLADOVO.I TO NME ZNAS,MISLIM.kO JE ODNEO 2000 UBIJENIH Albanaca u Batajnici,i pokopao ih tamo u onoj policiskoj bazi,i to mislim da ne znas.Ti si gospodine pijan,a ne ja.Dakle,procitaj moje komentare,i saznaces pravu istinu.Toliko o tvom zapazanju.Pijem retko,ali nikad se nisam napio.Kod vas je losa stvar,sto ne priznajete krivicu.Ne sto ne priznajet,iako je dokazana,a vi mislite da ste jos onaj nebeski narod.lagali su vas.Niste vi nebeski narod,nego ste remetilacki faktor.Pogledaj serijale PRELJUBNICI,kako ne priznajete vase krivice,i bice ti jsano.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.12.2012 11:57
  Imere ponavljam da nesto nije u redu sa tobom. Naveo si dvije lazi kkoje sam argumentovao, a ti i dalje pises nesto opcenito i pun si mrznje. Dakle jos jednom nije Sljivancanin dobio 5 godina nego 17 godina i odredjena mu je cjelovita kazna od 10 godina. Dakle ovo je istina koju mozes provjeriti na internetu. Uatim u Haskim spisima nigdje ne stoji da je on ucinio Genocid, osim u tvojim komentarima, sto je ponovo LAZ! Na kraju Sljivancanin je osudjen zbog komandne odgovornosti i postavlja se pitanje zasto nije i Hardinaj osudjen zbog komandne odgovornosti? Ovo je pravno, a ne politicko pitanje, ako ti to razumjes?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  03.12.2012 19:03
  Ili da povecam ulog, pa da pitam gosp.Imera sta se desio u Makedoniji...eto tamo nema Sljivancanina, makednci nisu bili nicim umjesani uzlocine na Kosovu prema albanskom zivlju, niti su ratovali po Hrvatskoj niti BiH...ali opet?? Sta je problem sa njima (makedoncima).??

  Ime: Džemal
  01.12.2012 20:17
  GOSPODO,

  kad vidim slike (uz naslov) koga brani ovaj narod, tjeraju me da promijenim mišljene o ovom narodu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.12.2012 14:02
  Zbog pravde ili nepravde?
  Odgovor

  Ime: El Munjo
  03.12.2012 00:53
  Zbog nepravde.Vec imas svoju tkz himnu -izvadjenu iz naftalina, "Boze pravde".
  Odgovor

  Ime: Džemal
  02.12.2012 21:35
  @ Anonimni,
  ni zbog jednog ni zbog drugog što ti očekuješ, već zbog masovnog stupanja naroda na stranu zločinaca i opravdavanja zločina, jer sam jedan od onih, koji sve zločine osuđuje.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  01.12.2012 19:19
  Pozivam sve Srbe,da ledaju,i eno ga na TV,u Srbiji ZLOCINAC Veselin sljivancanin.Onaj veselin koji je ubio bolesne pacijente u Vukovarskoj bolnici.Taj sljivancanin,koji je s pravom ucinio GENOCID i varvarstvo,terorizam.Kada je on oslobodjen,a bio je osudjen samo 5 godina,mi Albanci nismo se bunili,jer smo to ostavili SUD/u i SUD je doneo odluku.A vi Srbi se bunite,sto gospodin Haradinaj,bio protiv vase vojkse koja je ubijala,silovala i pljackala po Kosovu,i gde su nestali 2 coveka Srpske nacionalnosti.Ja sam za to da se otkriju zlocinci,svi,a ne samo sto je Haradinaj pa da dignete ustanak po Srbiji.SUD ga je oslobodio svih optuzbi.Bio je dva put,i oba puta je oslobodjen.Vi da se dignete i da organizujete protest zbog ovog sljivancanina,i da mu ne daju prostora u medijima i javnim servisima,jer je on bio proglasen krivim.Mozete i da se poludite,ali to kod nas ne ostavlja nikakav utisak.SUD je rekao svoje.I da bi se proglasio krivim,mi Albanci bi opet mirno bili,jer je kriv od strane SUDA.Za to ste tu gde ste,srbi,jer ocete i u medjunarodnom SUD/u da se mesate.S pravom se svet pita"KAKVI I STA SU OVI SRBI.DA LI JE MOGUCE DA SU SRPSKI SUDOVI KAZNJAVALI ALBANCE NA POLITICKOJ OSNOVI,SAMO ZA TO STO SU BILI ALBANCI"?Odgovor je tako bilo od 1912 godine,pa sve do 1999.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.12.2012 22:49
  Ti imere stvarno imas nekih mentalnih problema i u svojoj mrznji jednostavno zaboravljas neke stvari. Pises o Sljivancaninu, a navodis gomilu lazi. Gdje je on osudjen na pet godina? LAZ osudjen je na 10 godina i to bez i jednog pravnog argumenta, jer niko nije potvrdio da je on znao da ce se JNA povuci sa Ovcare, pa tako ni njegovi saradnici!!!!! Za sta je onda osudjen, moze se reci samo za komandnu odgovornost. Ako to prihvatimo kao argument, pitanje je zasto onda nema komandne odgovornosti za Gotovinu i Markaca, pa i za tvog heroja Hardinaja? Dalje govoris o GENOCIDU. Ja tvrdim da je to ponovo LAZ! Navedi mi molim te samo jedan dokumenta iz Haga gdje se ova rjec veze uz Sljivancanina. Ocito da si pod uticajem alkohola jer neko normalan ne bi mogao napisati ovoliku gomilu lazi i mrznje, ali sve sto je protiv srba se objavljuje na stranicama Slobodne Evrope, a nas ostale ne objavljuju i kad napisemo samo jednu rjec, DA. Zivi Imere u svom suludom ubjedjenju da ste imali pravo pociniti zlocine nad srbima jer vam je to pravo Haski tribunal dao ovim presudama, sto si ti logicki tako shvatio. Dakle u pravu si, Haski Tribunal je oslobodio sve zlocince koji su ubijali srbe, jer su oni jednostavno srbi i nisu dostojni pravde.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  06.12.2012 13:52
  "anonimni", molim Te da mi prevedes recenicu: "..jer niko nije potvrdio da je on (Sljivancanin) znao da ce se JNA povuci sa Ovcare, pa tako ni njegovi saradnici!!!!!" na jezik logike i objasnis ciji je Sljivancanin bio komandant ako nije JNA i da kazes ko je to mogao znati bolje od njega, da ce se njegova vojska povlaciti?
  O navedenom "GENOCIDU" se ponasas odbranaski tvrdeci, da se tribunal u Hagu nikada nije ocitovao na takvu kvalifikaciju (sto je tacno), a u svojim ranijim komentarima si negirao vise puta izrecenu kvalifikaciju GENOCIDA u Bosni I Hercegovini. Dosljedan si, nema sta!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  01.12.2012 22:38
  Tu je i problem...zbog UCK (ili ZNG-HV) "komadanata" koji nista ne znaju i nista nisu krivi u operativnim zonama za koje su nadlezni sve vise ce se pojavljivati i Sljivancanin i Plavsicka i ostala bulumenta bivsih zlocinaca koji ce sada dobiti aboliciju...kako ne razumijes da upravo ovakvi postupci koriste nacionalistima za jos jacu polarizaciju.
  Oni upravo sada govore...eto vidite da smo bili u pravu,bilo je pitanje mi ili oni.

  Ime: Flamengo
  01.12.2012 14:45
  Svi gube iz vida da su se ratovi vodili u Hrvatskoj,Bosni i na Kosovu
  ....a ne u Srbiji. Sudije u Hagu su toga svjesne i zato su donete oslobadjajuce presude za lica koja svoje komade nisu primale iz Beograda nego iz svojih maticnih drzava.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  01.12.2012 22:40
  Ti si izgubio iz vida jednostavno provjerljivu cinjenicu da je Kosovo bilo u Srbiji.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.12.2012 19:36
  SRBI NIKADA NISU VODILI OSVAJAČKE RATOVE!!

  To je: 1) Laž. 2) Vjeruju vo Serbljah.

  Bravo, pogodili ste!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.12.2012 21:26
  Milivoje
  navedi istoriske cinjenice i argumente umjesto sto propagiras anti srbsko razpolozenje medju anti srbima
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,svuda pomalo
  03.12.2012 23:34
  Anonimus@
  A kako bi bilo,da ti to i nacrtamo,ha?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  03.12.2012 22:03
  Sa zadovoljstvom!
  Pod pretpostavkom da ste tražili istorijske činjenice i argumente za prethodni post, prilažem sledeće:
  - Navedeno tvrđenje da "Srbi nisu nikada vodili osvajačke ratove", je toliko puta ponovljena da je pravi primer za opšte mesto - ne verujem da se može sa sigurnošću ustanoviti ko je autor te teze niti kada je ušla u upotrebu, ali je teško naći Srbina koji nije savršeno i bez ostatka uveren u njenu istinitost (ne kažem da ih nema, ali sam siguran da bih svima mogao da platim piće).
  - Da nabrojimo neke "oslobodilačke" ratove koje je vodila srpska regularna vojska:
  Kada - Gde - Ko
  1848 - Ugarska - vojvoda Stevan Knićanin / knjaz Miloš Obrenović
  1885 - Bugarska - kralj Milan Obrenović
  1912/13 - Sandžak, Kosovo, Makedonija, Albanija - kralj Petar Karađorđević
  1991/95 - Hrvatska, BiH - vožd Slobodan Milošević
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  02.12.2012 21:42
  "Onaj ko se brani od agresije ne može počiniti ratni zločin"
  1.Laz ((F.T: "Poslije rata ne može biti više od 3-4 posto Srba u Hrvatskoj"),
  2. Istina.

  Imate pravo na pomoc iz gledalista:

  "8.2.1. OSNOVNI PRINCIPI MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA
  Osnovni principi međunarodnog humanitarnog prava uključuju:
  (1) Razlikovanje: Sukobljene strane moraju uvijek razlikovati civilno stanovništvo od boraca, kako bi poštedjeli civilno stanovništvo i civilnu imovinu. Ni civilno stanovništvo kao cjelina niti civili pojedinci ne mogu biti predmet napada. Napadi mogu biti usmjereni isključivo protiv vojnih ciljeva (uključujudi borce).

  (2) Srazmjernost: Napadi su zabranjeni ako uzrokuju pretjeran ili nesrazmjeran broj civilnih žrtava i štetu na civilnoj imovini, u poređenju sa direktnom i konkretnom vojnom prednošdu koja se dobiva. U napadu na vojne ciljeve, borci moraju poduzeti mjere kako bi izbjegli ili sveli na minimum kolateralne civilne žrtve i štetu na civilnoj imovini, te seuzdržavati od nanošenja prevelike štete civilnim objektima. Postoji zabrana upotrebemetoda i sredstava takvog ratovanja koje uzrokuje prekomjerne povrede i nepotrebne patnje.

  Ime: kalimero
  01.12.2012 12:05
  Kada populacija "dicne nebeske nacije" bude spremna prihvatiti odgovornost za izazivanje desavanja koja su se dogodila na prostorima bivse SFRJ, jer upravo i iskljucivo veliko-srpska fasisticka, sovinisticka ideologija je odgovorna za to, onda ce imati moralno pravo da kritikuje Haski Tribunal, sve dotle moze samo da bude zahvalna tom istom Tribunalu, sto je napravio kardinalni propust i nije proglasio kolektivnu odgovornost, jer ulicama "dicne nebeske srbije" i pored optuzenih od strane Tribunala jos uvek se slobodno setaju mnogi zlocinci koji su odgovorni za pocinjena cetnicka zverstava...

  Ime: Sana
  01.12.2012 08:04
  Zašto se obrušavati na Haški tribunal?On je samo potvrdio ono što mi već znamo:svi imamo svoje zločince koje nosimo i koristimo kao zastave u ratu naših mržnji .Što nam ih više vrate kući žive i zdrave to ćemo imati više snage da tonemo,da se rvemo sa našim starim demonima kako ne bismo ušli u normalan život današnjeg svijeta.Savremeni svijet istražuje Svemir zarad napretka,a mi rijemo zemlju do središta i zatvaramo se u svoje proklete avlije.Ko nije svjestan da su svi na ovim našim prostorima jednaki,zli,osvetoljubivi,a samim tim i primitivni,taj će proživjeti život u neznanju i lažnoj nadi da je drugačiji.Možda je takva zabluda i korisna kad čovjek ne može vijekovima ništa da promijeni.Samo nam naizmjenično dolaze čuvari proklete avlije svi zli,opaki,baš po zasluzi.Ovi što se vraćaju iz zatvora kao heroji mogu poslužiti generacijama kao junaci nakaradnih bajki,da se jednom dokaže da dobro nikad ne pobjeđuje na našim balkanskim kaldrmama.Zašto bi normalan život bio pravilo kad ni ljudi nisu normalni.Uzgred da nam čestitam povratak naših oslobodilaca i da nas dobro čuvaju od svakog dobra.Takve zaslužujemo,takvima se klanjamo,takve slavimo i samim tim smo isti kao oni .Sretno nam bilo.

  Ime: Papa Grad: Split, Bačvice
  30.11.2012 22:02
  Gospodin Viktor Ivančić zaboravlja kako je krajem 1980-tih ili početkom 1990-tih u Slobodnoj Dalmaciji podrzavao Slobodana Milosevica.

  Pitanje: Tko je tada huskao narod ?

  Odgovor: Gospodin Ivančić Viktor !

  Danas naravno ne zeli da ga se na top razdoblje podsjeca +
  pa prema tome mora da bude papskiji od pape !

  Ime: tupilo Grad: najljepsa
  30.11.2012 21:39
  Stvarno, ko nas bre zavadi ?

  Ime: Placeno dogadjanje naroda
  30.11.2012 20:55
  Vaznije pitanje od svega je: kolike dnevnice su imali ovi sto su na gornjoj slici nosili fotografije pokojnika.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.11.2012 22:47
  Nema dnevnica. Samo sendvič, sokić i neformalno druženje pod slikama voljenih krvoloka.
  Dvoje su se tako smuvali...
  Odgovor

  Ime: Domingo
  01.12.2012 14:46
  Hteo sam da im se prikljucim ali..... za sendvic -neka zaborave na mene.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.12.2012 19:40
  Dragi Domingo, pazite se.
  U komadu "život i priključenija", ta priključenija su ono što ume da iskomplikuje stvari.
  Kad se jednom priključite, prestaje da bude sasvim jasno gde se završava sendvič, a gde počinju one druge stvari...

  Pozdrav!
  Komentari stranica of 2
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Njujork pohapsio članove bandi

  Američke vlasti privele su više od stotinu osoba osumnjičenih da su članovi bandi u Njujorku, u okviru - kako navode - najveće racije na tu vrstu prestupnika u istoriji tog grada.

  Još jedna neuspela proba Pjongjanga

  Severna Koreja je po svemu sudeći testirala raketu srednjeg dometa, koja se srušila nekoliko sekundi posle poletanja,

  Usporila američka ekonomija

  Američki ekonomski rast usporio je u prvih nekoliko meseci 2016, a najveća svetska ekonomija rasla je po skromnoj godišnoj stopi od 0,5 odsto.