Dostupni linkovi

Dogovor Grčke i EU blizu, pozitivne reakcije berzi


Aleksis Cipras u Briselu
Aleksis Cipras u Briselu

Optimizam da će Grčka i EU postići dogovor odrazio se i na berze, gdje su evropske akcije na najvišem nivou u posljednjih tri sedmice.

Lideri Evropske unije uglavnom su pozdravili novi prijedlog grčkih reformi nadajući se da bi dogovor mogao biti postignut narednih dana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedeljak uveče nakon pregovora saopštila da je posljednja ponuda Grčke “određeni napredak”, ali i upozorila da je potrebno još rada i da vrijeme ističe.

Svi učesnici u pregovorima žele da Grčka ostane u eurozoni. Ono što je Grčka predstavila je određeni napredak ali je tokom rasprave jasno stavljeno do zanja da još ima puno posla za uraditi, a da je preostalo veoma kratko vrijeme za to. Stoga se zaista moramo fokusirati na to", poručila je Merkel.

Grčka mora da plati 1,6 milijadi eura jednom od svojih kreditora, Međunaradnom monetarnom fondu (MMF) do kraja mjeseca.

Ukoliko to ne uspije rizikuje krah sopstvene privrede i izlazak iz eurozone.

Izvještači BBC-ja sa lica mjesta procjenjuju da iako konkretnog dogovora još nema na vidiku, ključne prepreke su izgleda rasčišćene.

Ministri eurozone ponovo će se sastati u srijedu, 24.juna u nadi da će odboriti paket koji će pred njima na posljednju ovjeru biti predočen u četvrtak ujutro.

Kada dogovor bude finalizovan i odobren međunarodni kreditori će otvoriti finalnu tranšu paketa pomoći za Grčku u vrijednosti od 7,2 milijarde eura.

To je optimistična prognoza sa hitnog sastanka lidera eurozone okupljenih na summitu u Briselu.

Njemačka kancelarka Merkel sinoć je rekla i da je otvorena za pregovore o opraštanju dijela duga, što je prema riječima grčkog premijera Aleksisa Ciparasa, neophodo da bi se osigurala podrška reformama kod kuće, ali tek nakon što aktuleni pregovori budu kompletirani.

Cipars se sastao i sa tri kreditora njegove zemlje - MMF-om, Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom u Briselu.

Francuski predsjednik, Francoise Hollande bio je umjereni optimista u pogledu rezulata tih sastanka, kao i predsjednik EK, Jean Claude Juncker i komesar za finansije, Pierre Moscovici koji su kako su rekli "uvjereni" da će konačan dogovor biti postignut.

Za razliku od njih, njemački ministar finasija, Wolfgang Schaeuble, nije bio naročito optimističan, uz opasku da nije "vidio ništa novo od Atine".

Takođe je danas austrijski ministar finasija, Hans Joerg Schellinzg, rekao je da neće biti dogovora ako novi prijedlog grčkog budžeta ne nudi i konkretna rješenja o tome kako će se planirano provesti u djelo.

Manje optimistični su isto tako i sami Grci, i to baš iz Ciparsove Sirize.

Potpredsjednik grčkog parlamenta, Aleksis Mitropoulos, je za grčku TV rekao da će biti veoma teško da novi paket reformi dobije odobrenje u Skupštini.

Istovremeno su se u ponedjeljak uveče ispred grčkog parlamenta okupili građani i dali podršku ostanku Grčke u eurozoni.

Da se svi nadaju dogovoru dvije strane u konačnici govori i reakcija tržišta. Evropske su akcije skočile na najveći nivo u poljednje tri sedmice, a pozitivno su regovale ostale svjetske berze.Grčke su akcije skočile za 2.6 posto, a banke za 6,1 odsto.

„Još nema sporazuma sa Grčkom, ali je mnogo optimizma kako se približavamo tome.To proizilazi iz iskustva, budući da se godinama unazad slično događalo sa postizanjem dogovora u posljednjem trenutku", rekao je za Reuters, Mike van Dulken, istraživač Accendo Marketsa.

Istovremeno stiže vijest da je Evropska centralna banka povećala iznos hitinih sredstva koje grčke banke mogu da povuku kako bi održale likvidnost.

XS
SM
MD
LG