Petak, 06. maj/svibanj 2016, 15:03 CET

  Svijet

  Samit EU završen bez dogovora o budžetu

  Ilustracija
  Ilustracija
  RSE
  Samit EU zvaršen je u petak uveče bez dogovora lidera oko sedmogodišnjeg budžeta EU, javlja dopisnik RSE iz Brisela.

  Predsjednik Evropskog Savjeta Herman Van Rompuj rekao je po završetku drugog radnog dana samita da je potrebna dorada budžeta prije nego što konsenzus bude postignut, ali da vjeruje da će dogovor biti postignut početkom sljedeće godine.

  Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je i prije sastanka u petak izazila sumnju da će dogovor biti postignut rekla je takođe da vjeruje da bi konsezus u EU o budžetu mogao biti postignut početkom naredne 2013 dodine.

  Sedmogodišnji plan budžeta EU predviđao je iznos od hiljadu milijardi eura za period od 2014. do 2020.

  Dva dana se pokušavao postići konsezus zbog različitih gledišta - s jedne strane  bogatih zemalja koje pozivaju na štednju, dok novije članice traže da u budućem budžetu Unije budu predviđena veća sredstva za podsticanje privrednog rasta slabijih ekonomija.

  Veliki "kočničar" drugog pokušaja lidera EU da postignu dogovor o budžetu bila je Velika Britanija, koja se zalaže za potpuno "zamrzavanje". Britanski premijer Dejvid Kameron uoči druge runde razgovora rekao je da nije bilo dovoljno napretka.

  "Nije vreme za preraspodelu novca iz jednog dela budžeta u drugi. Moramo da smanjimo potrošnju. Ono što se dešava u našim zemljama mora da se dogodi i u uniji.”

  Iz budžeta EU uglavnom se finansiraju programi za pomoć poljoprivredi i podsticaj rasta u manje razvijenim zemljama bloka.

  Velika Britanija, Holandija, Švedska i Nemačka spadaju među zemlje koje više doprinose budžetu EU nego što iz njega dobijaju. Ove zemlje se zalažu za štednju kao najbolju strategiju za prevazilaženje dužničke krize.

  Evropska komisija i njeni savezbnici među evropskim vladama podržavaju strategiju potrošnje za koju tvrde da će pokrenuti ekonomski rast i zapošljavanje.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  23.11.2012 09:51
  Eto zasto je ekonomija najkomplikovanija nauka od svih. Mnoge nauke imaju problem sa detaljima, ali ni jedna nije tako nemocna pred ovako krupnim pitanjem: trositi ili stediti (uporedi u medicini bi to bilo, ubiti ili lijeciti).
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.