Subota, 30. april/travanj 2016, 22:43 CET

  Srbija

  Slučaj Diković: Načelnik Generalštaba tužio Natašu Kandić

  Ljubiša Diković
  Ljubiša Diković
  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković podneo je tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu. Tako je ovaj slučaj, za koji mnogi smatraju da bi trebalo da je u nadležnosti Tužilaštva za ratne zločine, dospeo pred redovni beogradski opštinski sud. Nama je, međutim, u Tužilaštvu potvrđeno da je u toku postupak po prijavi Fonda za humanitarno pravo. 

  Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže za RSE da nije iznenađena tužbom.

  „Tužba je očekivana. Najavljivao je i ministar odbrane Šutanovac i načelnik Generalštaba Diković, tako da tu nema nikakvog iznenađenja. Kao što ja nemam nikakvog očekivanja od suda, budući da je ministar Šutanovac rekao da će sud utvrditi da je dosije Diković Fonda za humanitarno pravo lažan, falsifikat, da nijedan navod nije tačan, da je pravi dosije u Ministarstvu odbrane“, kaže Kandić.

  U dosijeu FHP je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja. Taj dosije je Nataša Kandić prosledila državnom tužiocu u januaru ove godine da bi odmah iza toga ministar odbrane Dragan Šutanovac odbacio optužbe rekavši da su potpuno lažne, a ubrzo iza toga i Tužilaštvo za ratne zločine da nema nikakvih osnova za sumnju u krivicu genarala Divkovića. 

  Grupa nevladinih organizacija je krajem februara ponovo javno zatražila da Tužilaštvo ispita navode iz dosijea Fonda Nataše Kandić. U Tužilaštvu za ratne zločine u ponedeljak nisu hteli da komentarišu slučaj Diković osim što su nam potvrdili da je u toku postupak po prijavi. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je našem radiju saopštio još krajem februara, dakle mesec dana nakon, po mnogima ishitrene izjave da nema osnove za utvrđivanje krivice sadašnjeg načelnika Generalštaba, da se ispituju navodi Fonda i da dosije nije odbačen.

  „Po njoj ćemo postupati u skladu sa zakonom, na pravi način u smislu provere svih informacija koji se navode u tom dosijeu a sve drugo su spekulacije“, kazao je tada Vekarić.

  Na pitanje Ognjena Zorića da li to znači da će Tužilaštvo ponovo ispitati ovaj slučaj s obzirom da je 25. januara saopšteno da nema osnova za sumnju, Vekarić je odgovorio:

  “Mi do sada protiv generala Dikovića nemamo apsolutno ništa. Mi smo i tada pozvali FHP da dostavi informacije o onome što oni znaju. Po onome što smo mi videli, ako se radi o istom dokumentu, mi stojimo iza naših stavova, s tim što ćemo, naravno, uraditi sada porvere u skladu sa zakonom“, rekao je Radiju Slobodna Evropa krajem februara Bruno Vekarić.

  Ozbiljni navodi sa ozbiljnim dokazima

  Goran Miletić, programski direktor za Zapadni Balkan organizacije Branitelji za  građanska prava smatra da je očigledan politički pritisak vlasti i da privatna tužba  opštinskom sudu nije način na koji treba da se utrdi odgovornost visokog vojnog oficira za ozbiljne tvrdnje, uz ozbiljne dokaze sadržane u dosijeu Fonda za humanitarno pravo.

  „Plašim se da i u slučaju tužbe generala Dikovića protiv Nataše Kandić ne može se ništa drugo očekivati nego da se slede uputstva koja su stigla od izvršne vlasti", kaže Miletić koji je imao priliku da pročita dosije. „Ključni događaji koji se u njemu spominju u vezi sa generalom Dikovićem se zaista temelje na osnovu rekonstrukcije svih događaja koji su se desili na Kosovu. Najmanje što se na osnovu toga može reći da general nije dostojan da bude na toj funkciji."
  Nataša KandićNataša Kandić
  x
  Nataša Kandić
  Nataša Kandić

  U vezi sa krivičnom tužbom protiv Nataše Kandić, Miletić kaže:

  „U jednoj pravno uređenoj državi svako ima pravo da tuži u slučaju kada misli da je u pitanju uvreda ili kleveta, međutim, ovo je situacija kada su neke druge stvari. U pitanju su ozbiljni navodi sa vrlo ozbiljnim dokazima, u pitanju je načelnik Generalštaba, nije u pitanju bilo koja funkcija i u pitanju su, ono što je najbitnije, a što se često zaboravlja, žrtve.“

  Nataša Kandić izdvaja jedan zločin koji se opisuje u dokumentu na sajtu Haškog tribunala, a koji tereti generala Divkovića. Reč je o streljanju albanskih civila 99-te godine o čemu postoji potvrda svedoka čije je iskaze prikupio i Fond za humanitarno pravo.

  „27. marta 1999 godine borbene grupe 37 motorizovane brigade Vojske Jugoslavije streljala je grupu albanskih civila koji su prethodno bili bez ikakvog razloga zarobljeni. Dvojica preživelih kažu da je streljano 20-ak ljudi, a oni su preživeli jer su ih mrtvi koji su preko njih pali zaštitili od metaka“, navodi Kandić.

  Iako postoje svedoci, kaže Nataša Kandić, sve što se događa od trenutka obelodanjivanja dosijea upućuje na zaključak da Srbija još uvek štiti svoje generale. Ali ona ne gubi nadu.

  „Njihova reč protiv reči političara u ovom političkom trenutku neće baš mnogo vredeti. Doći će taj politički trenutak kada će svi početi otvoreno da pričaju. Da li će to biti za pet ili deset godina...“, rekla je ona.

  Da li će morati da se čeka pet ili deset godina da se sazna istina i utvrdi odgovornost znaće se kada Tužilaštvo saopšti ima li ili ne razloga da se otvori postupak o utvrđivanju krivice generala Divkovića.

  U Generalštabu u vezi sa krivičnom prijavom protiv Nataše Kandić nismo mogli da nađemo sagovornike.

  Za sada je teško reći da li će se u Beogradu suditi Nataši Kandić koja je godinama posvećena otkrivanju zločina i zločinaca na ratištima širom bivše Jugoslavije ili generalu, sadašnjem načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću, Miloševićevom nagrađenom heroju, za sada se ne zna.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Georg Grad: Novi Sad
  20.03.2012 14:53
  Nije džabe ovaj lik dobio nadimak Staljin.

  Ime: Aleksandar KiM
  20.03.2012 12:20
  General Dikovic nije uopste bio na pozicijama (1995, 1999) za koje ze optuzuje od strane fonda za humanitarno pravo i zbog toga je i podignuta ova optuznica protiv Natase Kandic.
  Ministarstvo odbrane pri oduci o postavljanju nekog coveka za nacelnika generalstaba detaljno proverava njegov sluzbeni dosije kako bi utvrdili dali je on podoban za taj posao ili nije, videcemo kakve ce odluke doneti sud u oba slucaja a ja mislim da je pravda na strani Dikovica.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  20.03.2012 22:39
  @ Aleksandar

  O cemo pricamo mi ovdje ?! o kakvim pozicijama pricas ti ?! alo bre covjek je bio na licu mjesta u drenici gdje se zlocin desio i on (General) komandovao tim jedinicama,ovaj General nije optuzen od strane Kandic da je postao General nego rjec je da je bio na licu mjesta i komandovao ljudima ili nije ih sprecio da cine zlocine
  Odgovor

  Ime: denis perkovic
  20.03.2012 15:45
  Je li Dikovic nevin zato sto je Srbin, ili sato sto su zrtve ovih bestija lnih zlocina u njegovoj zoni odgovornosti Albanci, to jest Arnauti?
  I sto je sad G Vekaric rekao da se sada postupa po tuzbi Kandicke protivu Dikovica?
  Ili Je Sutanovac, jaran od Dikovica, vec uputio instrukcije Sudu kako da presudi povodom ovih optuzbi protiv Dikovica? Isto tako jesu li vec presudili G Kandic glede ove tuzbe Dikovica protivu nje. Je li Tadic vec rekao kako ce ta presuda glasiti, da je Kandicka kriva, jelte?
  Evo, cijeli svijet je proglasen kao anti-Serbski, a zato sto nije vec presudio Taciju, Limaju, i ostalim sefovima "Albanske mafije" (jelte, oni su vec presudjeni i osudjeni po Beogradskim kuloarima i kafanama, pa se Srbi pitaju sto ih i cijeli svijet ne osudi, jer "presuda" od "nebeske nacije" vam je kano "zadnja" prije nego odete u dzehenem?).
  Mada ne treba govoriti sa predrasudom, moze li se ovaj clan Srbijanske vojske odvojit' od cjelokupnog i civilnog i vojnog rukovodstva Srbije kojima je vec presudjeno, pravosnazno, u Hagu, za zlocine protivv covjecnosti, masovne zlocine, i zlocine protiv obicaja ratovanja, cuj ratovanja, ubijati nenaoruzane civile, zene djecu i starce, to je za neke ratovanje?
  I da se sada ne razvlacimo i da ne relativiziramo ovo protivu Dikovica pitajuci se kad ce Ameri na sud sto su potamanili Indijance, ili sto su, da ne pomenemo, Rusi sad koliko vjekova, u procesu istrebljivanja Cecena (ovo necemo pomenuti, jer su u pitanju "pravoslavna braca"?, i tako redom, daklem, dajte da se procesuira ovo u Beogradu, ako je to moguce.
  Pravda ove zemlje koja je porazena i ponizena u Londonu, slucaj Ganic, u Austriji, slucaj Divjak, porazena u Beogradu, slucaj Jurisic, da li je uopste moguce ocekivati da ce u sred Beograda, pravedno, ni po babu, ni po stricevima, ispitati ove strahobalne optuzbe protivu "prvog vojnika" Srbije?
  I hoce nam ovdje braca Srbi govoriti o pravdi?
  Pristojan svijet bi, da ima ovakvo breme na ledjima, bio "manji od makovog zrna" i bio bi postidjen, za vjeke vjekova, zbog bestijalnosti ucinjenih u njihovo "nebeske nacije" ime.
  No, svaki dan smo svjedoci, da se upravo suprotno desava, da nam najgori medju nama hoce pripovjedati o moralu istini i pravdi.
  Odgovor

  Ime: muriqi za aleksandra Grad: regensburg
  20.03.2012 13:39
  aco to sam i ocekivao od vas da jos sud nije pocelo a dikovic je cist,on bio je komandant tu postoje velike dokaze ,on dao je komande za strelanje

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.03.2012 12:08
  Sad se trnutno sudi Kandic i vidjecemo cime se to ona brani
  ili koji argumentima ona optuzuje Generala
  Da ne govorimo o mijesanju u sudske poslove od strane Kandiceve
  naime sud bi trebao osim laznih optuzbi da izrekene kazu Kadicki za mijesnjae u poslove suda

  Ime: VB Grad: Beograd
  20.03.2012 08:02
  Zanimljivo je da nas vlasti pitaju za ono sto je njihova odgovornost,pa ne mogu da je podnesu i zele teret odgovornosti(ali ne i pare!)da podele sa pukom.Ali kad je u pitanju-kako rekose prethodni komentatori,izuzev jednog-zadovoljavanje interesa onih koji jednoj stranci i jedinom vodji najvise pomazu,onda misljenje gradjana nije vazno jer vladari dobijaju,a mi smo ponizeni,a to je dobro za vlast kojoj do demokratije nije stalo.
  Bilo bi dobro,ali ne mnogo verovatno da nam djeneral objasni zasto je nije tuzio odmah:da li mu je trebalo ovoliko vremena da shvati da je uvredjen jer su nalazi Kandiceve taccni ili je vreme troseno za asanaciju dokumenata i ostalih jos postojecih tragova zlocinjenja.
  Ne daj boze kakvog rata ili neke druge nevolje,pa da ovaj o bilo cemu odlucuje.Iza njega bi ostali samo zgarista i lesevi:nasih ili vasih svejedno.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: Müchen
  20.03.2012 11:08
  Postovana gosp V.B u pravu ste kada pitate zasto djeneral nije odmah tuzio nego toliko morao da ceka ali jos nesto je ovdje interesantno zasto djenaral podigao optuzbu privatno ? pa sigurno i tu nesto smrdi jer izgleda da drzava Srbije a narocito general stab nece da se umesa u sve to znajuci da tu ima nesto i zato sigurno savetovao gjeneralu da ne unesa sada celi general stab nego gjeneral potrudi sam da se izvuci iz svega ovoga,jer da je general stab siguran da njihov sef nije odgovoran sigurno da bi se i oni umesali u svemu ovome,pozdrav
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  20.03.2012 15:38
  Dragi prijatelju,zaboravljate kako stvari funkcionisu u ovom karakazanu.Zbog vas licno,radujem se sto verujete u neki bolji svet,pa za vas ima nade.
  Oni,na zalost, samo fingiraju da ga pustaju,ali borba Davida protiv Golijata po novohriscanskom sudu dojucerasnjih ateista i nevernika znaci da ce djeneral svakako pobediti bio David ili Golijat!Da postoji gradjanska Srbija,sanse gdje Kandic bi bile ogromne,ali ona na zalost ne postoji.Zar mislite da nam je generalstab mnogo bolji od g.Dikovica?
  Mala digresija:na mnogim medijima se pusta reklama za sakupljanje priloga za sirotinju na Kosovu,ali se uvek stavi nacionalni predznak:moze za Srbe,ostali ne!Da me cistunci ne bi hvatali za rec:prilozite za obrok za Srbe na Kosovu.Zaboravljamo da su Srbi u BIH i Hrvatskoj prezivljavali zahvaljujuci "Karitasu" i da svi znamo da ima i albanske sirotinje,pored svih onih naroda koje nisam ni znala da postoje na Kosovu dok Milosevic nije organizovao ekipu za Rambuje.Toliko o nadi da cemo uskoro postati samilosni,dobri ljudi,svesni gresaka ali voljni da se popravimo i promenimo.
  Svi znamo da tu nesto ima jer odakle sva ona tela vasih zemljaka na najneverovatnijim i najneocekivanijim mestima,ali smo jos uvek kukavice u dusi i plasimo se da odmotavanje prljavog milosevicevskog klupka ne povuce za sobom i mnoge danas vazne igrace.To se vidi i po tumacenjima nesrecne fusnote,ali moramo biti strpljivi i nadati se da se normalan zivot mora vratiti i na ove prostore.
  Uzvracam dobrim zeljama vasim bliznjim i vama.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  21.03.2012 06:43
  Natasa Kandic je uradila veliki posao sto se tice svih NESTALIH u ratu na KIM.
  Ostalo je vesto izbegavala, iako u vreme (odmah posle Nato Intervencije) je prikupila veliki broj dokumenata i o Srpskim i o Albanskim zlocinima.
  Postupala je iskljucivo, i selektivno, i odbijala da da podatke (koje sigurno ima) o Zlocinima UQK!
  Hajde da prihvatimo, cinjenicu da istrazuje iskljucivo "Srpsku Krivicu", ali moze dokumenta koja je prikupila o zlocinima nad Srbima, da preda Vlastima Republike Kosovo!

  Tacno je, da ne samo Srbima u Hrvatskoj i u BiH, i Izbeglicama iz tih drzava, Katolicki KARITAS, je pomagao i nas INTERNO RASELJENE SA KiM (i ta pimoc nije bila ponizavajuca u artiklima poput BUS i NATO lanc paketima), vec verovali ili ne u kozmetickim preparatima velikih modnih kuca, bombonjerama, ogromnim Milka cokoladama, talijanskim spagetama, i Firmiranim odevnim predmetima!
  Ali i to je Crveni Krst zloupotrebljavo, tacnije Buba Morina, koja je te iste proizvode koristila u promociju Mirinog JULA, ne skidajuci oznaku KARITASA!
  A, sve ovo pisem, jer su propisi takvi (naime nije dozvoljeno formirati: "Udruzenje RASELJENIH LICA SA KiM", vec ISKLJUCIVO, "UDRUZENJE SRBA,ili GORANACA, ili ROMA pa i ALBANACA sa KiM!", kao da su to ZAVICAJNA UDRUZENJA!
  Barem sto se moga udruzenja tice mi nismo pravili nikakvu selekciju ni po Nacionalnoj ni po statusnoj (Izbeglica - Interno Raseljena Lica) osnovi!
  Jednostavno receno, pomoc se ne moze poslati, ne naslovljena: npr. POMOC KOSOVSKOJ SIROTINJI, vec iskljucivo, Pomoc Srpskim Enklavama, ili Pomoc Romima Kosova ili GORANCIMA Kosova, stim sto se ta pomoc (kao u slucaju mog udruzenja) deli svim ugrozenim.
  Niko, i KRITAS, I ISLAMSKA ZAJEDNICA, I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA, nisu pravili selekciju po nacionalnoj osnovi. Uostalom, pogledajte one, koji se hrane po narodnim kuhinjama, i sve ce Vam biti jasno.

  Ime: ses
  19.03.2012 23:06
  Ovde se vide samo komentari onih koji su nepismeni ali to za rse nije problem bitno je da lupaju i dasu ispunjeni mrznom to je cime se svi hrane jer drugacije nebi mogli prezivjeti posle poraza koji su sami sebi priredili
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  20.03.2012 11:03
  Kada su Srpski civili ubijani (iz daljine ) ili strjeljani (iz blizine sto je jos gore ) onda za tebe su oni sto su ih strjeljali zlocinci (sto i jesu) a ako Srbi nekoga strjeljaju i komandiraju kao u ovome slucaju ova General onda on nije nikakv zlocinac,ajde da uzimamo samo slucaj Kragujevca u drugom svjetskom ratu Njemci koji su strjeljali djake su za tebe zlocinci oni jesu i za mene zlocinci ali eto ovaj General nije za tebe nikakav zlocinac,

  A sto se time komentara o ovoj temi ti bas nista nisi komentarisao sta mislis o Generalu i o ovom slucaju
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  20.03.2012 12:00
  Emigrantu, postovani Zemljace.
  Sami znate, da su svi ratni komandanti UQK, u svojoj sredini hvaljeni kao ratni heroji!
  Mnogi su optuzivani, pred Haskim Tribunalom, i sudovima R. Kosovo, ali su odgovarali ne za ratne zlocine, vec za korupciju kao Limaj, cini mi se...
  Mnoge optuznice, (kao protiv H. Tacija i Haradinaja,) se drze u fioci radi cinjenja politickih ustupaka medjunarodnoj zajednici...
  Sada, sto se ponekad, nekontrolisano "izlane", zajedno sa svojim rodjakom iz Makedonije, o zajednickom snu o Velikoj Albaniji, to se procenjuje da je za zajednicku upotrebu!
  Komso, kazite mi, dali Vi, u R. Kosovo, imate takvu osobu, koja bi Vam birala Generale, Ministre i clanove Akademije Nauka i Umetnosti!
  Mom licnom prijatelju, advokatu Mustafi Radoniciju, Natasinom bliskom saradniku, to nikada nebi palo napamet!
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  20.03.2012 14:54
  @ Miodrag iz Peci

  Zemljace znam da sto se tice politickog mosljenja ja i Vi nemamo puno nesporazuma ili cesto prihvacam Vase misljenje a cini mi se i Vi moje ili pak se retko suprostavimo jedan drugome o politickom pogledu ali i ako se suprotstavimo to je demokratski,da se vratimo Temi.

  Onaj prvi deo sam razumeo a ovaj drugi deo Vaseg komentara ili pitanje bolje reci i nisam bas razumeo,kod prvog dela komentara da su se neki nasi komandanti optuzivani za ratne zlocine jeste i ti se nalaze u Den Haag i sta jos vise nase institucije nisu cekale na nikakav spoljni pritisak (kao u slucaju Srbije koja uvek ih je preda samo kada se vise nije moglo braniti ili kad su za to dobili neku nagradu od EU) da ih predaju nego odmah su ih predali a slucaj Ramusa Haradinaja znamo svi da je bio Predsednik vlade kada mu je podignuta optuznica i on odmah predao svoju duznost i sam krenuo via Den Haag poslje toga pusten na slobodi zbog nedostatka fakata protiv njega aliopet je poddignuta optuznica i on opet bez ikakvih problema predao se sam i danas se nalazi opet u Den Haag i ceka svoje sudjenje,a dvojici vec im je osudjeno i oni zavrsavaju svoju kaznu,mada kada je Haradinaj u pitanju stvarno ne znamo da li sud ima neke argumente protiv njega ili je zrtva unutrasnje politicke igre.

  Ni ja niti niko drugi ne bi smeo ili trebalo da iskljuci da i od nase strane nisu ucinjeni zlocini ali u uporedjenju sa Srpske strane daleko daleko manje ali to opet ne opravdava ni jedan zlocin i treba jos od jednog drugog ugla da gledamo pocinjene zlocine i ne samo u Kosocskom ratu nego uopste ratovima,drugo ako neko napadne jednu zemlju ili narod zbog mrznje i ide tamo njihova vojska (kao u slucaj napada Srbije na Hrvatsku ili Bosnu ili na Kosovu) i cini razne zlocine do genocida u tudjoj zemlji ili nad drugim narodima a drugo je kada napadnuti narod najvise od ostvete cini neka zlo dela (koja ipak moraju da se kazne) tu igra veliku ulogu momentalna psiholoska situacija tj za osvetu jer sigurno ima ljudi kod nas koji su cinili zlocine mozda bas za to da su mu 10 ili 15 clana porodice od bebe 6 meseci do babe 90 godina trjeljani od strane Srpske vojske ili policije ili paravojske,siguran sam da bi i Srbi isto to uradili odn tako bi se osvetili,kada su to uradili bez razloga za osvetu nego iz golog cefa kako ne bi tako uradili zbog osvete.

  Tako nesto su uradili i poslje drugog svetskog rata i Francuzi i Rusi i Srbi i POljaci i Cesi i da ne nabrajam sada vise (preko 10.000 ubijeni njemaca u Vojvodini od strane Partizana ali i cetnika) pozdrav iz mirne Europe .

  Ime: Dr Doolitle Grad: Beograd
  19.03.2012 18:20
  Onaj koji je doveo kamenjara Dikovica za nazovi Nacelnika General staba (i generalski cin mu je dodan i izmisljen) treba zajedno sa njim krivicno da odgovara. Relacija za Dikovica je: Tadic-nerasformirane obavestajne sluzbe-Kostunica. Sve njih treba pred sud.Ako suda ima i ako je nezavisan.Izbori su blizu.
  Ako oni ne pomognu -nema finansija i slede masovni socijalni nemiri.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  19.03.2012 17:52
  Nastavlja se Miloseviceva taktika,"Sto gori,poganiji i okrutniji -vise napreduje". Desetar Dikovic to najbolje pokazije.Ne dao Bog da zbog ovih manijaka Kandiceva nastrada.

  Ime: Stari Beogradjanin
  19.03.2012 17:47
  Na kakve je grane Srbija pala da joj cobani poput nekog Dikovica (ekspresno dobio cinove za "patriotizam"na Kosovu-bolje reci kasapljenje ovod dela bivse Jugoslavije) odredjuju kako treba i sta treba da bude interes Srbije. Gospodja Natasa Kandic je znacajnija i vaznija od citavog nazovi general-staba sa njihovim pastirom na celu.
  Tesko nama kada sudbinu Srbije odredjuju pravoslavci iz Bosne (Seselj,Draskovic,Kostunica....) i nazovi Srbi iz Crne Gore (Tadic,Djilas,Nikolic.... do juce Milosevic,Karadzic...)
  Sa svima nas zavadise. Ostvarice se izgleda zelja "Oca nacije"-Dobrice Cosica,da ce svi Srbi jednog dana stati pod jednu sljivu. Sa ovakvima ima sanse da se ova prognoza i ostvari.
  Treba samo pogledati seljacku facu i pecinsko ponasanje tkz generala Dikovica i sve ce biti jasno gde smo... i sta smo.
  Odgovor

  Ime: Branko Grad: Nis
  23.03.2012 16:48
  Stari Beogradjanine, Djilas nije iz Crne Gore ni rodjenjem ni pooreklom, nemojte ga mesati sa Milovanom Djilasem komunistickim disidentom, osim prezimena nemaju nista zajednicko. A da bi neko drugi krojio kapu jednostavno je, dajte glas tom nekom ko je kako vi kazete rodjeni srbin. Podseticu vas da je familija Kostunice poreklom iz Hercegovine od Damjanovica, da su se jos u 17 veku naselili u Srbiju, da je prapra deda Vojislava Kostunice bio clan praviteljstvujuceg sovjeta Miloseve Srbije. Kako se ne zapitate zasto i amerikance ne izaberu indijanca za predsednika kao rodjenog amerikanca a ne da biraju irce, nemce , talijane, engleze a evo sada i afrikance. Zapitajte se ko je u ovoj price cobanin, vi ili general Dikovic?

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Program u biblioteci razvija kreativost kod dece

  Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

  Černobil kao egzotična turistička destincaija

  Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

  Naučnici ne odustaju od nukelarne fuzije

  Novi direktor projekta ITER, francuski fizičar i hemičar dr Bernar Bigo kaže da je reaktor najzad na putu da bude dovršen... njegovo sastavljanje bi moglo da bude završeno do 2025, dok bi prvi eksperimenti mogli da počnu 2028. godine...