Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:14 CET

  Srbija

  Desničari love strane agente po Srbiji

  Članovi pokreta Naši i 1389 u Vrhovnom sudu Srbije, april 2012.
  Članovi pokreta Naši i 1389 u Vrhovnom sudu Srbije, april 2012.
  U Srbiji se gomilaju pretnje takozvanim nepatriotima, spiskovi navodnih stranih agenata na kome se našao i Radio Slobodna Evropa, pretnje smrću sudijama Ustavnog suda..... Država, istovremeno, šalje poruku da je nasilnicima sve oprošteno, odlukom o amnestiji, na primer, navijača Uroša Mišića koji je pokušao da ubije policajca ili siledžije Miladina Kovačevića koji je unakazio američkog studenta. Jedino je podmladak jedne opozicione partije tražio ostavku ministra i to ministra pravde koji je svojim prisustvom dao legitimitet nedavnom antihaškom skupu na kome su vredjane nacionalne manjine a uz učešsće zabranjene desničarske organizacije.

  U najnovijem saopštenju ultradesničarski Pokret  "Naši" predlaže da se usvoji zakon koji bi za nevladine organizacije finansirane iz inostranstva uveo oznaku "strani agent" po uzoru na, kažu, takvu praksu u SAD i Rusiji.

  Oni najavljuju i zahtev za njihovu zabranu. Na spisku tajnih agenata su B92, Peščanik, ANEM, NUNS, Udruženje nezavisnih novinara Vojvodine, BIRN, Helsinški komitet za ljudska prava, Evropski pokret Srbije, Pravni komitet za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, E-Novine, Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

  RSE: Ko i zašto treba da nosi oznaku strani agent?

  „Strani agenti su mediji i NVO koji se finansiraju iz stranih fondova, a narednih par dana objavićemo i liste od organizacije NED koja je pisala kome su u Srbiji davali novac", kaže čelnik organizacije 'Naši' Ivan Ivanović.

  RSE: Ali, to su NVO i mediji koji se vama ne dopadaju. Koje vi smatrate nepatrioskim.

  Ivanović: Ne, radi se o načinu finasiranja NVO i medija.

  RSE: Šta vama smeta u programu Radija Slobodna Evropa?

  Ivanović: Neobjektivnost, prvenstveno.

  RSE: U kom smislu? U tretiranju koje teme?

  Ivanović: U tretiranju mnogih nacionalnih tema. Evo, na primer, Kosovo i Metohija. Nikada ne pozovete drugu stranu. Konkretno, mene nikada niste zbog toga okrenuli...

  RSE: I zbog toga smo strani agenti? Što vas ne zovemo da kažete šta mislite o Kosovu?

  Ivanović: Niste dobro razumeli. Ja kažem strani agent zbog finansiranja.

  Ovom saopštenju prethodila je pretnja smrću sudijama Ustavnog suda i njihovim porodicama zbog junske zabrane organizacije Obraz. Esktremna desnica i zabranjeni Obraz i naš sagovornik iz pokreta Naši, tvrde da je to podmetačina:

  „Deluje mi da je neko možda namerno napisao kako bi za to bile okrivljene nacionalne organizacije“, kaže Ivanović.

  Stevan Filipović, mladi reditelj koji se bavi fenomenom desnog esktremizma odnosno fašizma u srpskom društvu, kaže za RSE  da je nebitno da li je pretnja autentično potpisana ili ne, jer ona ne odudara od rukopisa poznatih domaćih ekstremista.

  „Ako i jeste podmetačina, ta pretnja sa njihove strane je tu. Oni ne mogu da sakriju šta stvarno misle“, kaže Filipović i skreće pažnju na jezik mržnje na njihovim sajtovima, na grafitima širom Srbije...

  Ivan Ivanović je zadovoljan kuda se kreće srpsko društvo.

  “Svakog dana smo brojniji i brojniji, sve jači i jači. I to me raduje“, kaže.

  Iako ekstremisti, poput našeg sagovornika, tek čekaju da dođe njihovo vreme, Stevan Filipović smatra da ovakve pretnje nisu incidenti, već oni izviru iz dominantne ideologije ovog društva.

  „Nije to nikakva mala ekstremistička grupa ljudi sa čudnim idejama, pa da se to tretira kao izolovani incident. Mislim da je to dominantan način razmišljanja i dominantna ideologija“, kaže Filipović.

  Država, čini se, ne vidi veći problem čak ni u tome što ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković prisustvom nedavnim antihaškim protestima daje legitimitet i govoru mržnje a i nedavno zabranjenom Obrazu.

  Mladi LDP-a su predali pismo Vladi Srbije sa zahtevom da Selaković, koji je izjavio da je skupu prisutan kao ministar, podnese ostavku, kaže Igor Mušić iz podmlatka LDP-a i podseća na ambijent u kome se ministar osećao kao svoj na svome:

  „Iza njega su pripadnici organizacije 1389 i Obraz skandirali pogrdno na račun albanske manjine na jugu Srbije. On se posle tog skupa nije izvinio, i mi smo smatrali da je skandalozno da na takav način predstavnik države i vlasti daje legitimitet organizaciji koju je Ustavni sud zabranio, a koje on sad, uslovno rečeno, želi da povampiri “ kaže Mušić, navodeći i Zakon o amnestiji čija je primena dovela do oslobađanja nasilnika poput Uroša Mišića i Miladina Kovačevića.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 20:12
  "... predlaže da se usvoji zakon koji bi za nevladine organizacije finansirane iz inostranstva uveo oznaku "strani agent" po uzoru na, takvu praksu u SAD i Rusiji..."

  Odlicna ideja!
  ... I korektna nadasve.
  Ako ces se baviti politikom, a financirati iz strane drzave - izvoli, ali kao "strani agent".
  Da narod zna sa kime ima posla.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  11.12.2012 14:35
  Nema problema ali da pod novim zakonom sve organizacije ukljucujuci i ove mlade fasiste obznane ko ih finansira i u koje svrhe. Transparentnost za sve a ne samo za one koje ne odgovaraju rezimu u Beogradu. Zasto ne bi postojali i "domaci agenti"?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.12.2012 18:50
  To što je nešto unutra, još uvek ne znači da nije Alien!

  Ime: david Grad: Novi Sad
  09.12.2012 11:35
  Živim u Srbiji i dobro se sećam kako se JNA postavila na stranu Slobodana Miloševića u njegovom pohodu da bude tito posle tita. SFRJ se raspala dok je praktično komunistička partija još postojala. Navodne patriote sada pokušavaju na svaki način da obrišu taj deo istorije kada su podržali slobodana jer je on trebao da progura memorandum SANU. Odbio je Z4 plan za autonomiju Srba u Hrvatskoj, a zatim povukao vojsku i ostavio Srbe na cedilu. Ignorisao je i albance, a kada su se naoružali onda je poslao vojsku i policiju da prave red. odbio rambuje 1 i 2, a posle raketiranja je prihvatio 1244 (implementira dogovor iz rambuje 6. Feb. 1999. u potpunosti). Pokušavaju nazovi patrioti da se operu od svake odgovornosti. Moraju nekog da okrive jer ih je sujeta, uobraženost potpuno "pojela" ("pitajte mene" kako kaže mladi borac za istinu). Svako će biti kriv, gejevi, RSE, Danas, B92,... doći će na red ako već nisu i romi, jevreji, vatikan, kemtrejl,... . Greška međunarodne zajednice je u tome što su verovali režimima miloševića, tuđmana da će rešavati probleme civilizovano i dijalogom. pored ovakvih čuvara nacionalnih interesa (čitaj: samo kosmet) Srbija neće trajati ni 100 godina. Ps: ni EU fetišisti nisu ništa bolji. Uobraženi koristoljubivci.

  Ime: mi111ki Grad: Србија
  08.12.2012 01:54
  Наши јесу екстремисти и логично је да ће такви испливати на површину поред овог срамног понижавања и заједничког злочина над нама(Хрвати, Муслимани и Шиптари су Вам добри а ми лоши момци итд) али Вам, ја као обичан Србин, кажем да су права Срба угрожена! Константно потенцирате права мањина, геј лобија и других док смо ми запостављени и дискриминисани у својој рођеној држави! Зашто можете ли ми одговорити? Шта сте учинили добро за земљу Србију и српски народ сем што га критикујете и убијате у појам! Хвалите политичаре лопове и вредности ЕУ која нас дискриминише на 1.месту у Хагу и прави од нас једине кривце! Објасните ми молим Вас!
  Odgovor

  Ime: Majki Grad: Slovenija
  11.12.2012 01:48
  prosim ....moze te li da pisete na latinicu....ja kad sam isa u skolu nisam naucio da pisem na cerilicu...nastavnik nam nije dao da ucimo cerilicu jer je kazao da nije potrebna...hvala
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  08.12.2012 22:15
  @ mi111ki Grad Srbija

  Da kako vas ne diskriminise EU ? diskriminise i te kako mislim pozitivna diskriminacija jer vam daje milione i miliarde euro Srbij ( medju njima i od mog poreza) inace kako rekose prije nekoliko dana Vucic da nije EU da daje pare Srbij vi ne biste imali pare da dajete penzije penzionerima u Srbij,kako vas ne diskriminise EU potpuno " si u pravo"

  Cercil je rekao da svaki narod ima vladu koju zasluzuju ( sami izaberu politicare i politicke partije) vi u Srbij i ti licno ne treba da nas pitate zasto ovo zasto ono? vi i ti trebate da pitate sami sebe zasto ovako prolazi Srbija ? odgovor nadjes kod Cercila,za to sto ste sami izabrali da tako zivite tj izabrali takve politicare i partije i za to ste i zasluzili ovo sto imate danas,izolovani,kriminalozovani,bedu,korupciju....

  Niko nije vas terao da izaberete Milosevica sami ste to ( nemoj sada da nam kazes da i Milosevica su vam izabrali USA i EU ) sami ste htjeli da stvarate veliku Srbiju,sami ste htjeli ravnjati sa zemljom Vukovar,da bombardirate Dubrovnik,da napravite (prvi put poslje prvog svjetskog rata ) logore po ex YU Keratern i ostale logore,sami ste htjeli Srebrenicu i ubijanje 8000 civila a i u drugim mjestima sirem BiH,sami ste hjteli deportaciju oko skoro milion nas Albanca za Albaniju,Makedoniju,Crnu Goru,sami ste ubacili ljude u hladnjacima od bebe nekoliko mjeseci do babe 90 godina i da ne nabrajam dalje jer lista je preduga sta ste sve uradili.

  Eto ti jedno kratko objasnjenje koje si zatrazio
  Odgovor

  Ime: Pred Grad: Srbija
  12.12.2012 18:08
  Ukratko, od svih naroda na Balkanu, samo su Albanci ostvarili plan svoje ‚‚velike ideje‚‚ kako su nazvane zamisli balkanskih naroda sa kraja 19 i pocetka 20. veka.
  Ako se ‚‚htenje‚‚ i ‚‚volja‚‚ bilo kog naroda ogleda po tome sta su njegovi ratni i drugi zločinci uradili (navodno u ime tog naroda), onda bi smo svi bili osuđeni na propast.
  Budući da svako zna samo za zločine one druge strane, a nikada za svoje, nama nema spasa.
  Velika Srbija je mit, Velika Albanija je stvarnost. Pametan će lako shvatiti.
  Odgovor

  Ime: jaro Grad: Balkan
  11.12.2012 01:58
  ne diskriminise EU ? srbiju ne diskriminise i te kako mislim pozitivna diskriminacija jer im daje milione i miliarde euro Srbij ( medju njima i od mog poreza) ....ali diskriminise BiH jer su nam zajedno sa dodikom i lajcakom i podplacenim SNSD i SDS unistili drzavu i dalje unistavaju ...zasto. jel samo zato sto se ne zovemo Ivan,Zoran,Goran ili je srbija ima neki kavalitetniji narod
  Odgovor

  Ime: Миливоје Радаковић
  08.12.2012 18:01
  Драги колега, Ваш је избор да сте своје "српство" идентификовали с криминалцима који седе у Хагу!

  Сем тога што постоји могућност да на дугогодишње робије буду осуђени "српски генерали", нема друге ствари због које бисте, чак и у овом случају, могли да се осећате угрожено.

  Предлажем Вам да најхитније промените лектиру.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.12.2012 20:29
  mi 111ki@
  Ili,u najgorem slucaju,drzavu! Da spasite,sto se spasiti moze!
  Bar,kad su djeca u pitanju.

  Ime: Sajber Grad: Negotin
  07.12.2012 22:43
  Draga nasa "Slobodna Evropo", svi znamo da vas finansira CIA i Americki Stejt Department kroz NED. To je detaljno dokumentovano tokom Hladnog Rata a evidentno je i dan danas. Ne razumem kako onda mozete da se predstavljate kao nevladina organizacija ili kao nezavisni medij, kada vas direktno finansira vlada SAD? Zar vi zaista mislite da smo mi seljaci u Srbiji toliko naivni?
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  08.12.2012 21:58
  @ Sajber

  Gde je tvoj problem oko RSE ? pa to je poznato da RSE financira Americki Kongres i to zna svaki slusalac RSE,ti ako hoces da je slusas (citas) izvoli i ako imas primedbe kazi nam to i nama slusaocima i RSE redakcij ali nemoj da ocekujes da RSE bude RTS (Radio Televizija Srbije) pa da najavljuju da recimo muslimani (nisam Bosnjak,Albanac sam samo eto uzeo sam to kao primjer ) bace srpsku djecu Lavima u Zooloski vrt,toliki luxus lazi moze sebi da dozvoljava samo RTS,a RSE nije RTS
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.12.2012 20:35
  Sajber@
  Ako tako mislite,postavlja se logicno pitanje, sta radite na RSE?
  PS.Nisam imao pojma da ste vi u Srbiji seljaci!?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.12.2012 18:11
  Po svedočenju nekadašnjeg urednika nekadašnjeg radija RIAS (Rundfunk im amerikanischen Sektor), jedan jedini put je dobio sugestiju/naređenje od svog američkog supervizora, kada je 1953-će objavio proglas o generalnom štrajku koji je dobio iz istočnog Berlina.
  (Proglas je pozivao građane istočnog Berlina da iziđu na ulice i protestvuju protiv komunističke strahovlade.)

  Navodno je američki oficir nakon čitanja tog teksta upao u njegovu kancelariju i pitao ga je li pri sebi, i da li misli da izazove 3-ći svetski rat, i da li je zaboravio da se američki mandat završava kod Brandenburške kapije.

  Tada i nikada više.
  A, RSE čak nema svog oficira supervizora.

  Dakle, "vi u Srbiji" niste naivni, nego zatucani.

  Pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 20:16
  "... Po svedočenju nekadašnjeg urednika nekadašnjeg radija RIAS..."

  Bravo Radakovicu!
  Evo poverovao sam.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 17:11
  Pa, rekoh Vam da ste zatucani, zar ne?!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Keri čestitao Vučiću pobedu na izborima

  Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću izbornu pobedu i poručio da će njegovo lidestvo i ubuduće biti od suštinskog značaja da se održi fokus i zamah za postizanje postavljenih ciljeva

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.