Petak, 06. maj/svibanj 2016, 22:41 CET

  Srbija

  Dan zastave obeležen u Bujanovcu

  Obeležavanje Dana zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
  Obeležavanje Dana zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
  Albanci sa juga Srbije obeležili su u Bujanovcu albanski nacionalni praznik Dan zastave i stogodišnjicu od osnivanja države Albanije isticanjem brojnih albanskih zastava, čestitkama na bilbordima na albanskom jeziku i odećom u bojama albanske zastave. Novi momenti ovogodišnjeg obeležavanja Dana zastave, koji su uneli trzavice između zvaničnog Beograda i albanske zajednice na jugu Srbije, su otvaranje muzeja jednom od komandanata iz vremena etničkog sukoba 2001. godine i podizanje spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

  Uz brojne albanske zastave nekoliko hiljada Albanaca obeležilo je na centralnom gradskom trgu u Bujanovcu državni praznik Albanije Dan zastave i stogodišnjicu osnivanja albanske države dan ranije zbog učešća lidera albanskih stranaka sa juga Srbije na centralnoj proslavi u Tirani.

  Đaci koji nisu pohađali nastavu obučeni u majice sa motivima albanske zastave, montažna kuća - kopija zdanja iz Valone, iz kojeg je 1912. proglašena država Albanija, albanska narodna muzika, pesme posvećene Kosovu, deo su atmosfere sa ove manifestacije tokom koje je i na zgradi opštine Bujanovac razvijena albanska zastava uz aplauz građana.

  Predsednik opštine Bujanovac Nagib Arifi zadovoljan što je obeležavanje praznika proteklo bez incidenata zahvalio se sugrađanima koji su razumeli potrebu da se proslavi ovaj dan.

  „Ovo je važan trenutak za sve Albance bilo gde da žive. Radili smo na tome da ne bude incidenata i zahvaljujem svima koji su učestvovali na ovoj svečanosti, takođe našim komšijama koji su shvatili situaciju. Hvala svim građanima opštine Bujanovac što su razumeli ovaj dan“, rekao je Arifi.

  Izveštači javljaju da je tokom isticanja albanske zastave na zgradu opštine srpska zastava bila do pola umotana. Albanci na jugu Srbije su proteklih nekoliko dana 100 godina nezavisnosti Republike Albanije obeležili i otvaranjem muzeja Ridvanu Ćazimiju ("komandantu Lešiju") - jednom od komandanata iz vremena etničkog sukoba 2001. godine.

  Odnos Beograda

  Prva reakcija zvaničnog Beograda došla je od prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića koji je rekao da je Srbija veoma zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja.

  „Nas, ako se ne varam, prekosutra očekuje presuda Ramušu Haradinaju, zatim Dan albanske zastave, njima se bliže izbori. Veoma smo zabrinuti, pratimo situaciju sa svih aspekata i iz svih uglova, učinićemo sve što možemo da sve prođe u mirnim i demokratskim okvirima“, poručio je Vućić.
  Dan zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.Dan zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
  x
  Dan zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
  Dan zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.

  Odnosi između zvaničnog Beograda i Albanaca na jugu Srbije zategnuti su nedavno nakon otkrivanja spomenika u Preševu poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe, poginulim u oružanim akcijama 2001. godine na jugu Srbije. Premijer Ivica Dačić pozvao je Albance da iz centra Preševa uklone spomenik.

  "Tabla mora da bude uklonjena i bolje je da je sami uklone", poručio je Dačić.

  “Premijer neka dođe da ga ukloni. Neka dođu ako smeju", odgovorio je nekadašnji politički predsednik OVPBM i lider opozicione partije PDP Jonuz Musliju.

  Podsećajući da Albanci, ne samo u Srbiji već i u bivšoj SFRJ, već decenijama obeležavaju Dan albanske zastave i da koriste državni simbol Albanije kao etnički simbol, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose upravo ukazuje na nove momente u ovogodišnjem obeležavanju albanskog nacionalnog praznika - otvaranje muzeja i podizanje spomenika.

  „Nije krivica na Albancima i lokalnim vlastima, krivica je pre svega na neodgovornosti i neozbiljnosti političara iz Srbije, Čovića, Ljajića, Markovića, onih koji su do sada vodili Koordinaciono telo Vlade za jug Srbije i nisu pročitali Končuljski sporazum u kome se zapravo borci OVKPBM amnestiraju, oni se ne smatraju teroristima i na osnovu tog sporazumu Srbija je morala da donese odgovarajuću regulativu. Mislim da je neprimereno koristiti argument da regionalni urbanisitički zavod ili Zavod za zaštitu spomenika nije dao saglasnost. Nažalost po srpske vlasti otvaranje muzeja i postavljanje spomenika je nešto što zakonom nije zabranjeno, a Končuljskim ugovorom je legitimisano“, navodi Janjić.

  Sada je najvažnije da dođe do dijaloga kako se situacija ne bi zakomplikovala, ocenjuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

  „Uklanjanje tih znamenja koja su postavljena već bi moglo da izazove probleme. Ovo što će se dešavati ovih dana povodom Dana zastave, to dođe i prođe, to obično dovede do određenih tenzija na jugu Srbije, ali ukoliko na primer nasilno pokuša da se ukloni taj spomenik a Albanci iz Preševa se tome odupru, to onda može da izazove novu krizu“, kaže Popov.

  Ubuduće se mora daleko više sa centralnog nivoa, zaključuje Aleksandar Popov, obratiti pažnja na jug Srbije, da se otvara perspektiva tom kraju gde je ogroman broj nezaposlenih i loša privredna situacija.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  28.11.2012 02:08
  Policija je trebala da pretrese Albance i oduzme im simbole drzave Albanije kao sto su to cinili pripadnici Kosovske policije prilikom obelezavanje kosovkog boja na gazimestanu 28 Juna gde nisu dozvolili da se mase srpskim zastavama i obelezjima. Reciprocitet mora da se postuje.


  Ime: Marko Grad: Split
  28.11.2012 02:06
  Upravo je strašno kolikoje ovaj portal pristran. Sveudilj uz američku politiku prema regiji.

  Bokte, pokrivate albanski nacionalizam, eno Makedonija samo što nije pukla.

  I vi to prenostite opušteno afirmativno. Pa licemjerje je mala riječ za uredništvo.

  No dobro.

  I vaše američko vrijeme će biti istrošeno, a mi možemo čekati i dočekat ćemo drugo kao i uvijek do sada.

  Odgovor

  Ime: AP
  29.11.2012 00:51
  Marko, dobro si primijetio. RSE nije da je samo pristrana, nego ta kuca kroz svoju pristranost stavlje i samu sebe u veliko eticko-profesionalnu sumnju. Na ocigled se jasno stvara velika Albanija, ali RSE o tome cuti. Pitanje je samo vremana kada ce ta drzava biti i zvanicno ostvarena. Sta mislis sta bi RSE pisala da su se Srbi okupili sa srpskim zastavama i sa takvim veseljem,povodom nekog srbijanskog praznika,kao sto su se Albanci okupili i slavili u jusnoj Srbiji. Amerikanci su u EU izabrali jedinu muslimansku zemlju preko cije ce se "ljubavi" pokazati
  preostalom muslimanskom svijetu, a koji je uglavnom neprijateljski nastrojen prema Americi, da Amerika nije aniti muslimanski raspolozena. Zna se ko je osnovao i ko finansira RSE, i po onoj narodnoj ko te placa, moras mu biti i poslusan.
  To je i "normalno".

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Papa Franja dobitnik Karlove nagrade

  “Sanjam o Evropi za koju se neće reći da je predanost ljudskim pravima bila njena poslednja utopija”, poručio je papa.

  Pojačane mere bezbednosti u Bagdadu

  Vlasti eđele da izbegnu ponavljanje prošlonedeljneih incidenata, kada su demonstranti prodrli u dobro čuvanu Međunarodnu zonu i zgradu parlamenta, primoravši poslanike da u žurbi napuste svoja mesta...

  Aktivisti: 73 osobe ubijene u blizini Alepa

  Sirijska opservatorija za ljudska prava da su poginuli živeli u selu Kan Tuman i drugim selima u okruženju, koja su posle skoro nedelju dana borbe, ponovo u rukama džihadista, povezanih sa al-Kaidom...