Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 13:48 CET

  Srbija

  Da li je "Zoran Đinđić" kriv za pobunu u Ateljeu 212

  Zgrada Ateljea 212
  Zgrada Ateljea 212
  Grupa od 25 glumaca prestižnog beogradskog pozorišta Ateljea 212 objavila je pismo upućeno gradskim institucijama u  kome traže smenu upravnika Kokana Mladenovića zbog "samovolje, nadmenosti, neukusa, samoreklamerstva, diletantizma, preziranja glumaca, sejanja zlog semena u ansamblu, zajedno sa svim trikovima za pravljenje uspeha - uspešnih, kao i neuspešnih predstava“.

  Pismo je koincidiralo sa premijerom politički provokativne predstave „Zoran Đinđić“ u kojoj se, između ostalog, javno saopštavaju imena glumaca koji su odbili da učestvuju u tom projektu.

  Glumac Branislav Trifunović koji igra u predstavi „Zoran Đinđić“ nije potpisao pismo.

  “To pismo nije baš najargumentovanije. Čini mi se da se bazira na nekim ličnim afinitetima i mislim da ne treba da tako zvuči pismo u kome se traži nečija smena. Znam za probleme između ansambla i upravnika,  ali ne verujem da su to problemi koji se ne mogu rešiti nekim ozbiljnim razgovorom. Očigledno da ti problemi nisu toliki, kad ta kuća postiže fantastične rezultate poslednjih par godina i ja mislim da je to najvažnije. Mi smo prošle nedelje imali stohiljaditog gledaoca sa kupljenom kartom, što je nezabeleženo u našoj zemlji“, kaže  Branislav Trifunović koji smatra da sve to, bez obzira na negiranje potpisnika, ipak ima veze sa predstavom „Zoran Đinđić“.

  "Nije baš uobičajeno da se zbog jedne predstave, koja jeste izazvala toliko kontroverzi, traži ostavka upravnika koji je, moram reći, toliko štitio glumce u toku rada na predstavi“, dodaje Trifunović.

  Provokacija, politika i estetika

  Gorica Popović, jedna od potpisnica pisma i članica Upravnog odbora Ateljea 212 koji je podržao glumce u pobuni tvrdi da su pisma slične sadržine i ranije pisana, jer odavno postoji nezadovoljstvo i odnosom upravnika sa ansamblom i repertoarom i podelom uloga.
  Kokan MladenovićKokan Mladenović
  x
  Kokan Mladenović
  Kokan Mladenović

  „Nema nikakve veze sa predstavom Zoran Đinđić i volela bih da to naglasite. Iako postoji jedan gaf u toj predstavi, a to je čitanje imena glumaca koji su izašli iz tog projekta, ali to nema nikakve veze jer je naša peticija napisana ranije. Svako od nas ima svoje privatno mišljenje o predstavi, ali nemamo zajedničko niti želimo da ga formiramo. Cela naša priča se odnosi na ranije sukobe i nerazumevanja između ansambla i upravnika Kokana Mladenovića. Mi smo se nekoliko puta obraćali nadležnom osnivaču, on je pisao pisma o nama i mi o njemu i išli smo u grad da razgovaramo, tako da je ovo samo eskalacija jednog nerazumevanja“, kaže poznata glumica Gorica Popović i potvrđuje da postoji i nezadovljstvo repertoarskom politikom upravnika Mladenovića.

  "Kokan je došao sa jednom sasvim određenom koncepcijom, imao je svoje tematske sezone Revolucija, Utopija i slično. To je njegovo pravo, a naše je pravo da ne budemo zadovoljni time i izborom tekstova i ulogama koje se postojećem ansamblu nude.“

  Dramaturškinja Borku Pavićević nije htela da ulazi u razloge pobune glumaca, jer ne zna kakvi su odnosi i šta se dešava u tom pozorištu, ali misli da je Atelje 212 poslednjih godina svojim repertoarom iskoračio i doneo nešto novo.

  „Kako bi rekao Piter Bruk, postoji zorno i mrtvozorno pozorište. I zanimljivo je da se niko ne pita o predstavama i repertoaru koji nije provokativan ili koji nema nekakvu tendenciju. Zašto je normalno da pozorišta mogu da reprodukuju već postojeće obrasce, a zašto onda kada neko pokuša da, kao u slučaju Ateljea 212,  konceptualizira ili istakne neki slogan sezone, onda se počnemo pitati da li je to dobro, da li to nije dobro... Za predstave koje su angažovane i politične odmah se postavlja pitanje jesu li estetične, pa se te predstave nazivaju pamfletskim. Ne znam zašto se, pak, za repertoar koji nema pretenziju da bude političan, ne pita niko da li je nešto estetično. Ja mislim da je to jedan malograđanski način promišljanja“, kaže Borka Pavićević povodom nekih reakcija na predstavu Zoran Đinđić.

  Upravnik Kokan Mladenović se, za sada, ne oglašava.

  Treba reći da je zahtev za smenu upravnika potpisala većina renomiranih glumaca Ateljea, koji su ogorčeni odnosom upravnika prema njima i atmosferom u pozorištu. Ako je to motiv za zahtev za smenu, onda je izabran najgori mogući tajming, odmah nakon premijere jedne predstave koja je izazvala i kontroverzne komentare u javnosti, ali i u samoj kući u kojoj je nastala. Zato, hteli to glumci ili ne, postavlja se, možda pogrešno, ali sasvim suvislo pitanje - da li i u tom grmu leži zec.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Jedan pismen čovek
  09.06.2012 07:18
  dramaturGinja, NE *dramaturškinja
  bioloGinja, NE *biološkinja
  socioloGinja, NE *sociološkinja

  isto kao i

  boGinja, NE *boškinja
  DraGinja, ne *Draškinja

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Kokanje kulture
  08.06.2012 15:14
  Radnici i seljaci nemaju razloga ič da se bune - što je snašlo njih, snašlo je i "poštenu inteligenciju". Dok je radnike iz hala izbacila "tajkunizacija" privrede, književnike ke snašla "ugičizacija" a glumce - "kokanizacija".... Slušajte "Beogradski sindikat", oni su sve rekli o sveopštem "civilizacijskom iskoraku"!

  Ime: baba Vuka
  06.06.2012 21:29
  Pitam se u lojalnost poptpisanih glumaca svojoj kuci i umetnosti uopste. Anica Dobra deset godina nije odigrala ni jednu jedinu predstavu u ateljeu a uredno je primala platu, na insistiranje sadasnjeg upravnika morala je da odigra jednu ako zeli da ostane na plati. Bojan Zirovic je tri puta odbijao uloge u maticnoj kuci a od strane sadasnjeg upravnika nije novcano kaznjen jer ima petoro dece, Sofija Jurican, mlada glumica je upravo za vreme mandata ovog upravnika primljena u stalni radni odnos uz njegovo zalaganje a ipak je potpisala peticiju, Milan Caci Mihajlovic uspeo je da zaposli oba svoja sina u ateljeu 212, Gorica Popovic igra svoju tezgu u ateljeu 212 bez ikakve nadoknade kuci, Gordan Kicic je od ove uprave dobio cak sest meseci slobodno da bi snimao filmove i uredno je dobijao platu. U predstavi otac na sluzbenom putu trinaest glumaca je vratilo uloge. Pitam se o kom neukusu govore glumci koji nam vire iz svake reklame za praskove i sapune i uredno snimaju serije poput "Selo gori a baba se ceslja" i pevuse u pink grupama tipa"Flamingosi"
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  08.06.2012 16:38
  Hvala na komentaru iz koga sam se informisala i sto-sta naucila(uglavnom verujem onima koji pisu jasno i bez prostackog svrstavanja na "pravu"stranu).Sad sam sigurnija da sam ponesto-izmedju redova-razumela.Nadam se da cu uspeti da vidim"Zorana Djindjica"...nada mi samo ostaje

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  06.06.2012 19:00
  Ne mogu vise o ATELJE u 212, jer mi standard vise ne dozvoljava, da budem medju onih stohiljada gledaoca (od kada, od osnivanja... U poslednjoj sezoni... Da li se tu racuna i BITEF teatar, odnosno Ljusin KPGT...), ali mogu o tome, da onako UGRICICEVSKI i Kokan napravi "Civilizacijski iskorak" i podnese ostavku, ne zbog predstave Zoran Djindjic, ne zbog loseg rada, nego sto zeli da "Ukine STERIJIN Festival"!!!
  Gotovo sam siguran, da niko, ama bas niko, nije to pozeleo BITEFU, zato sto nije pozvan, ili dobio ocekivanu nagradu...
  Jednostavno, treba najzad da svi, odgovaraju za izgovorenu rec!

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.06.2012 16:53
  Kao i obicno u ovoj jadnoj zemlji:sa prljavom vodom(koja evidentno postoji)prosucemo i dete.
  Sile mraka su jake i dobro i lepo ne moze pobediti.A ne treba zaboraviti da istina nije ruzna,nego sve ono(i svi oni)koji pokusavaju da je pretvore u nesto sto ce ova sludjena sredina pojesti.Bez obzira sto ce posle povracati od muke-cilj je postignut,zlo i laz se primilo.Nekad cemo paliti dzamije,nekad prebijati nesrbe ili pripadnike LGBT...a onda zapomagati kad stignu i pred nasa vrata neki koji ne vole nas.

  Ime: Boban Grad: Beograd
  06.06.2012 16:33
  Rekao bih da nije zbog predstave "Zoran Đinđić". Mladenović je u potpunosti uništio Atelje...

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Program u biblioteci razvija kreativost kod dece

  Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

  Černobil kao egzotična turistička destincaija

  Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

  Naučnici ne odustaju od nukelarne fuzije

  Novi direktor projekta ITER, francuski fizičar i hemičar dr Bernar Bigo kaže da je reaktor najzad na putu da bude dovršen... njegovo sastavljanje bi moglo da bude završeno do 2025, dok bi prvi eksperimenti mogli da počnu 2028. godine...