Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 08:03 CET

  Srbija

  Ćirilizacija Novog Sada: Na redu gradski prevoz

  Ćirilični natpisi na autobusima gradskog prevoza u Novom Sadu
  Ćirilični natpisi na autobusima gradskog prevoza u Novom Sadu
  U Novom Sadu su nakon promena natpisa na nekim gradskim institucijama na redu pokazivači pravca na gradskim autobusima: ubuduće će biti ispisani isključivo ćiriličnim pismom.

  Da kod nas sve može da se ispolitizuje pokazuje i najnoviji potez gradske vlasti u Novom Sadu. Naime, gradsko saobraćajno preduzeće je promenilo natpise na pokazivačima pravca na gradskim autobusima sa latinice na ćirilicu, sve to uz veliku medijsku najavu.

  Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić izjavio je da će time doprineti povratku ćirilice na novosadske ulice.

  "Povratak ćirilice na novosadske ulice predstavlja važan korak ka očuvanju kulture, tradicije i duha ovog grada, a smatram da je zanimljivo i za turiste koji nas, poslednjih godina u velikom broju posećuju", rekao je ovaj političar iz redova Demokratske stranke Srbije.

  Ovo nije prvi put da je ćirilica glavna vest u vojvođanskoj prestonici: pre nekoliko meseci je direktor Kulturnog centra Novog Sada, Laslo Blašković smenjen između ostalog zbog toga što na zgradi ove ustanove nije bilo navedeno ime institucije ćiriličnim pismom.

  Pitali smo Novosađane šta misle o najnovijem potezu grada.

  Novosađani o ćirilizaciji
  Novosađani o ćirilizacijii
  || 0:00:00
  ...    
   
  X


  Pisac i aktivista za ljudska prava Nedim Sejdinović kaže da je ovaj poslednji potez samo nastavak kulturnog nasilja nad Novim Sadom.

  „Ono što mene zapravo ne čudi jeste takvo ponošanje onih, promotera one politike koja je iza sebe ostavila masovne zločine i urbicid svakog tipa. Plaši me to da nema neke adekvatne reakcije na to niti političkih stranaka, niti nevladinih organizacija i institucija, niti građana. U pitanju je još nešto: primitivno obeležavanje teritorije koje nacionalisti sprovode u Vojvodini već više od dve decenije“, smatra Sejdinović.

  Niko ne spori korišćenje ćirilice, međutim prenaglašenost stvara otpor. Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić kaže za Radio Slobodna Evropa da se na ovaj način menja kulturni milje grada.

  “Ono što jeste najgora varijanta to je izvrštiti neku vrstu kulturološkog nasilja nad onome što jeste neka vrsta zaštitnog znaka Vojvodine, a to je njen kulturni pluralizam. Kada nekim propisima uradite nešto što potire ono što bi bila odlika jedne kulturne sredine, jednog kulturnog prostora vi dobijete jednu jako lošu situaciju”, smatra stručnjakinja.

  Norbert Šinković

  Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  16.01.2013 14:39
  Овај графолошки ендем, стар је свега шездесетак година. Створен 1945. године, кад је у званичне службе и систем образовања уведена латиница, фаворизована од стране комунистичког режима. Ћирилица је до тада била потпуно суверено писмо српског народа, и он се у БиХ под аустро-угарском управом, за њега одлучно борио.

  Тако је 1883. озваничен Вуков фонолошки правопис (чак и за латиницу), 1905. је изборена наредбa о потпуној равноправности писама, а 1910. да сви ученици морају учити оба писма.

  Ово је остваривано мукотрпно, поготово за вријеме владавине Калајевог насљедника, барона Буријана. Тада, због притиска државне управе, муслимани прелазе на латиницу, задржавајући понегдје босанчицу (варијетет ћирилице).

  Да је Аустро-угарска свјесна значаја ћирилице за српски идентитет, показала је одмах по почетку Првог свјетског рата, што најбоље илуструје изјава генерала Саркотића: треба Србима ћирилицу као борбено средство учинити неупотребљивим.

  Тако је њено укидање од краја 1914. до почетка 1915. постепено завршено у Хрватској. Забрану у БиХ предлаже Никола Мандић, замјеник Земаљског Поглавара и каснији предсједник Владе НДХ, али је извршена тек у јесен 1915. по успјешном окончању Макензенове офанзиве на Србију. Почетком 1916. окупационе власти укидају ћирилицу у Србији, а у априлу исте године и у Црној Гори. Ове одлуке је измјенила тек оружана сила, које је уједно створила Краљевину СХС.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  16.01.2013 21:14
  Tandara broć! Ergo, ukida se latinica u novosadskom JKP.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Subotica
  15.01.2013 18:56
  EU nista neradi da zaustavi velikosrbske najezde i na Vojvodinu a ni na BiH ,Hrvatsku,Kosovo....Zasto....REFORMA Br.1 treba da bude za BiH pri ulazu BiH pre EU table na kojoj piše- Dobro došli u Republiku Srpsku". a i Postavljanje zastave RS na izlazu i izlazu iz genocidne tvorevine treba da se uklonu i trebalo bi da izazva interes javnosti u cijelom regionua i usvjetu.
  EU a i svjet treba da je nazvao je taj čin provokacijom, zatražio da se odgovorni sto rade ovo od 1996 a i poslije 2000 uhapse i kazne.

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  15.01.2013 03:05
  Cirilizacija Novog Sada (pa i Vojvodine) je samo jedan u nizu njenog "upodobljavanja" radi njenog, cak i pojmovnog (a nasilnog) UKIDANJA!
  Srbija nema poverenja u Vojvodinu, iako stalno prica da su Srbi predominantni u istoj. Sto znaci da ni tim Srbima u Vojvodini ne veruju. To je sve znak NESIGURNOSTI. Srbija ne oseca Vojvodinu kao svoju, ne oseca se u njoj domaca i sad je kida i lomi, pride pljacke i otimanja. To su stvari koje inace cine okupatori. Hortijevi fasisti su isto tako u Novom Sadu glavnu ulicu imenovali Hitlerovom, nazivi su bili na madjarskom i nemackom. Da li je to narod Vojvodine prihvatio? Nije. Zato sto se to nasilno nametalo. Isto je sa ovim sto Srbija cini danas. Nasilno uvodjenje cirilice, paljenje vojvodjanskih simbola, pisanje pretecih parola. Sve ce to uticati da ce se Vojvodjani sve vise udaljavati od Srbije. I to nepovratno. Srbija je ta koja stvara jaz, nepoverenje i mrznju. Sve od strane Vojvodjana je reakcija. No, Vojvodina i jeste poslednje nereseno pitanje raspada SFRJ. I ono se mora resiti. Srbija ce i ovaj put izgubiti. Vojodina ce biti nezavisna drzava. I to pre nego mnogi misle. Jos ovde godine ce Vojvodina biti novi uslov, a Srbija ga je sama isposlovala svojim ponasanjem prema istoj.

  Ime: Dusan
  14.01.2013 20:54
  Sve su evropske zemlje manje vise multikulturalne, pa niko u Nemackoj na primer ne pise nazive ulica na turskom jeziku. Trebaju li vecinsko stanovnistvo Srbije da pitaju Nedima, kakvim ce pismom da pise na autobusima u N.Sadu?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  16.01.2013 21:15
  Jok, more, nego da pitaju samo građanje Novog Sada.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  14.01.2013 22:08
  vidim da znas istoriju Vojvodine i ko su bili prije 50 godina pravi Vojvodjani. Mora da je i to vjekovna srbska zemlja :-)
  Odgovor

  Ime: Dusan
  15.01.2013 03:27
  Naravno da jeste, a ti se malo obrazuj za promenu :-)
  Odgovor

  Ime: kalimero
  15.01.2013 15:32
  brale moj, vojvodina je "srpska" zemlja tek od 1919., prema tome , knjigu u ruke, i obrazuj se, ako si iole pismen!
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  15.01.2013 12:55
  jo, kad ti kazes nema problema care, meni skola ide...

  a vidim tebi nije isla bas naj... :-)

  Odgovor

  Ime: Dusan
  15.01.2013 15:42
  Vidim kako ti ide :)))
  Odgovor

  Ime: omega
  15.01.2013 11:10
  A ja mislim da je upravo tebi potrebno to obrazovanje.

  Ime: hm
  14.01.2013 19:59
  Latinica koja se koristi na prostoru ex-yu pa tako i u Srbiji nije "Europska latinica" nego hrvatska verzija latinice odnosno Gajica. Latinica je usla u Srbiju sa stvaranjem Jugoslavije, dakle preko Hrvata. Do 1918. sve je u Srbiji bilo na cirilici.
  Odgovor

  Ime: Republika Vojvodina
  14.01.2013 22:11
  Laz, za vrijeme Osmanske vladavine niste ni znali sta je cirilica!

  I cirilica nije srbsko pismo, i nema nista sa srbijom i srbima.
  Odgovor

  Ime: hm
  15.01.2013 15:39
  Dali su znali za cirilicu u osmanlijsko doba neznam, ali mi je jako dobro poznato da je latinica koja se koristi u Sloveniji, BIH, Srbiji i u CG hrvatska verzija latinicie. Zove se hrvatska abeceda ili Gajica. Tako je nazivaju svi relevantni jezikoslovci u svijetu pa cak nekad i neki iz Srbije to spomenu. Ova cirilica koja se koristi u Srbiji je srpska verzija cirilice koju je Vuk Karadzic ustanovio.

  Niti su Srbi izmislili cirilicu niti Hrvati latinicu, ali cirilica koja se koristila u srpskohrvatskom jeziku u SFRJ je srpska varijanta cirilice isto i latinica koja se koristila u srpskohrvatskom je hrvatska varijanta.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 22:16
  Ja sam siguran da se koristim srpskim varijantama latinice i ćirilice. Ako naučim klinasto pismo i njime pišem Srpski, to će biti (tradicionalno) srpsko klinasto pismo.
  Da rezimiramo - pisma i jezici ne stoje u odnosu 1:1

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 18:18
  Slova i igara!

  Ime: VB Grad: Beograd
  14.01.2013 16:13
  Izgleda da samo radikalni prvaci i njihovi jednako vazni partneri iz koalicije imaju pravo da budu evropejci,za EU,toleranciju i slicne trice i kucine.Mali radikalni naprednjaci kao da znaju sta vodje stvarno zele pa im se dodvoravaju:pre 20 godina bi batinom i zardjalom kasikom uvodili srpske(?!)vrednosti i srpsko(o boze,koliko ludosti)pismo koje nam je nametnuo austro-ugarski spijun u liku coveka sa drvenom nogom,zvanog Vuk Stefanovic iz slavnog plemena Karadzica(ovakvih navoda je tusta i tma u crkvenoj literaturu,raznim pogledima i slicnim magazinima za obrazovanje nasih koji nisu moji).
  Ovo je jasna poruka Novosadjanima i gradjanima Vojvodine kojima je prvo pismo latinica da svoja prava pokusaju da odbrane u Strazburu ili da traze neko bolje mesto za zivot.
  Ako nasu vlast,zabrinutu za Jaksice,Ivanovice,Trajkovice i ostale na Kosovu,ovo ne zanima,onda je to poruka i svim drugim gradjanima Srbije:mi smo se malo nasminkali ali mislimo i planiramo da radimo sve ono sto smo cinili sa pozarevackim mrtvakom i neuracunljivim vojvodom od zardjale kasike.
  Hvala i DS-u koji bi sad da nas brani,a mirno je gledao kako ovaj korov u vidu cveca zla(nasi,vasi,1389.dveri i ostale zveri)slobodno raste,velica zlocince i firere dok smo mi zrtve i zecevi za odstrel.Oportunisti iz bivse vlasti su se lako zamerali mirnim gradjanima,ali nisu smeli ili nisu hteli da se zavadjaju sa crkvom,macehom Rusijom i slicnim patriotima koji nas u crno zavise.
  Odgovor

  Ime: Beogradjanin
  14.01.2013 19:32
  Draga VB, do skoro sam mislio da imate malo kulture u sebi, ali ovaj komentar Vam je krajnje neumesan. Vuk Karadzic je austro-ugarski špijunažu?! Ovakvu glupost nikad do sad nisam čuo, i stidim se umjesto Vas.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 22:10
  Beogradžanine, jeste li čuli za "funkcionalnu nepismenost"?
  To je ono kada znate slova, ali ne razumete napisano.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  14.01.2013 15:13
  Sa uvodjenjem "mrtvog pisma" cirilice Novi Sad ce naliciti na zabacenu selendru poput Siminog Hana,Bajine baste i Leskovca.
  Zbog prakticnih razloga se uvodi latinica a ne iz inata. Novi Sad je deo Evrope a ne Sibira i Tunguzije.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.01.2013 08:47
  U Vojvodini treba da egzistiraju obadva pisma . Niti treba potiskivati cirilicu,a ni latinicu . Samo,ne treba od gradskih autobusa u N.Sadu praviti ruglo i sarenilo.Ako su registarske tablice na latinici,zasto su onda natpisi odredista na cirilici ? To ne ide,to je neukusno i sareno.
  Ili sve na cirilici,ili na latinici,trece nema.

  Ime: P. A.
  14.01.2013 11:57
  Eto koliko tu ima nakupljene mrznje. Srbija "iz Sumadije" frustrirana poslednjim decenijama poraza na svakom frontu, ocajnicki trazi partnera za kavgu: Crna Gora preko SPC i turbo-Srba iz srpskih partija, Bosna i Hercegovina, preko Dodika, Vojvodina, Kosovo, Sandzak... Trenutno su malo zaboravili na Makedoniju, a zahvaljujuci etnickom ciscenju Hrvatske, tamo vise nema partnera za "igru".
  Ljudi se pitaju kako to uspjeva Americi Britaniji, Francuskoj da integriraju razne nacije u istu drzavu bez vecih frikcija. Lako, makar teoretski je lako objasniti. Na Zapadu su industrijska revolucija, trgovina, skolstvo i uopste birokratizacija zemalja dovele do toga da su ljudi zadovoljni prosperitetom, lako prihvatili da se okupe oko zajednicke politicke ideje. I to je tzv. gradjanski nacionalizam. Na istoku nazalost, nikada nije bilo neke "vala" ekonomije, pa time ni zadovoljstva (=blagostanje, 'velferd') i onda definitivno ni grupisanja oko politike. Naprotiv, na istoku se ljudi grupisu oko krvi, tla i kobajagi zajednickog porijekla (nedavno je izasla "knjiga" koja mene povezuje sa arhimandritom koji je doveo Slavene na Balkan!!?????). Ovaj, tzv. etnicki nacionalizam je opasan, anahron i netolerantan. Na grupu ljudi se ne gleda kao grupu invidua, vec kao na porodicu ("mi"). Svi ostali su uljezi, izdajnici i ne pripadaju nasoj krvi. Tu je odmah pri ruci i crkva da objasni i da ti uljezi nisu iste vjere cime je relacija sa njima jos teza.
  A Vojvodina zahvaljujuci slabasnom uticaju Habzburga, ipak je stigla da nauci nesto od gradjanske misli i time je gurnula prst u oko "nasoj porodici istovjernika". Kako ce to "stariji i krupniji brat" da izrazi, stvar je maste.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  14.01.2013 17:21
  Izgleda da ce se "dolje ispod mene" samo svadjati dajuci sjajnu ilustraciju mojem komentaru.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.01.2013 16:22
  p.a
  Dali vi uopste znadete o cemu pricate komentari su vam do te mjere konfuzni da normalnom uopste nije jasno sta govoris a jos manje sta si htio reci
  Odgovor

  Ime: P. A.
  14.01.2013 21:05
  Znam. Nije isti jezik kad ides na Kalenic pijacu ili kad favorizujes istorijski determinizam, mada su oba srpskohrvatski. Ali vidim vi bi da diskutujete ozbiljne stvari, pa rekoh da dam doprinos. Nego pitaj konkretno.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.01.2013 20:21
  Anonimni@
  Zato sam ti i predlozio da ides u vecernju skolu.Ovaj forum je pretesko stivo za tebe.

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.01.2013 11:26
  Од када је забрањено коришћење ћирилицие на територији Републике Србије? Ћирилица је званично писмо и нико не може да забрани њену употребу, коме се не свиђа не мора да је користи њихов проблем. Да ли је Ћирилица превише застарела па треба да користимо ,,европску латиницу" ?
  Извините господо али тај филм нећете гледати...
  Odgovor

  Ime: obeliks
  14.01.2013 12:34
  A sta tebi smeta "evropska latinica"?! Meni ne smeta cirilica, sta vise, mogu ti reci da iako nisam srpske naionalnosti, pre sam naucio azbuku i cirilicu nego abecedu i latinicu... Vise mi smeta to sto ugled cirilice i azbuke upravo vredjaju ovakve takozvane kulturne osobe poput tebe, koje se kvazi zaklinju u srpsku kulturu i cirilicu, samo da bi se busali u grudi kako su prave patrijote, i sve to iz sramne pobude, kako bi nasli alibi za svoju bolesnu savest zatrovanu mrznjom i sovinizmom... Zato prijatelju, jedan iskren savet: ako se usudjujes ocekivati da te postuju, pokazi barem i ti malo postovanja prema drugima... I mani se ovakvih partijotskih bajezganja.
  Odgovor

  Ime: Toral
  14.01.2013 18:57
  Cirilica je zvanicno pismo Republike Srbije nema to nikakve veze sa nekim "veliko srpskim nacionalizmom". Odkad je nacionalista onaj koji pise svojim pismom? To sto ceo zapad koristi latinicu je nesto drugo...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 21:40
  Šta mislite, da li možda u Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland stoji odredba o "zvaničnom pismu"?
  Sama ideja o "zvaničnom" i "nezvaničnom" pismu je budalaština sama po sebi. Naci-budalaština, naravno.
  Odgovor

  Ime: obeliks
  14.01.2013 20:15
  Prijatelju, a gde sam ja to u svom komentaru naveo da je pisanje cirilicom nacionalizam? Nisam nijednom svojom recenicom omalozavao cirilicno pismo. Samo sam "kritikovao" pojedince koji su zaslepljeni sovinizmom. Treba da volis svoje, ali postuj i druge! I ne omalozavaj druge koji se usudjuju pisati latinicom.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 19:32
  Pa, i u Tunisu je arapsko pismo zvanično, ali im to ne smeta da sve saobraćajne znake i nazive ulica pišu i na francuskom (zamislite, latinicom). A, mogli bi samo na arapskom, nije da ne bi; šta je njih briga što ja ne čitam arapsko pismo?!
  Odgovor

  Ime: pesimist Grad: pes
  14.01.2013 13:34
  Obeliks, sta pricas gluposti .... kakva Evropska Latinica???? Kakve veze Evropa ima sa latinicom????????? Ovde se govori o pismu jednoga naroda. O kome ugledu ti pricas? Jedan narod ima pravo da koristi svoje pismo koliko hoce i gdje hoce. Svi vi koji se ovde bunite nesto oko toga nesvjesno znali vi to ili ne prikrivate svoj nacionalizam i mrznju prema Srpskom nazivajuci ovaj gest nekakvim Veliko Srpstvom, nacionalizmom. Nista ovo nema veze sa nacionalizmom. Srbija je jedina drzava u citavom regionu koja je dozvolila drugim pismima da budu u upotrebi na istoj razini kao i njena sopstvena. Pismo je veoma vazna stvar u ocuvanju jednog identiteta. Pa dali znate da je u Kvebeku sve na Francuskom ..... ???? Cak imaju i "Jezicku Policiju" koja daje kazne biznisima koji koriste Engleske znakove prije Francuskih. Cak mjere i velicinu slova Engleskih rijeci u poredjenju sa Francuskim. Zato molim vas da nas se ostavite fraza o Srpskom nacionalizmu. Jos da vas pitam, kakve veze ima koje ste pismo ucili prvo??? Svi smo mi na ovim prostorima ucili i latinicu i cirilicu. Pitam se samo kad toliko postujete cirilicu, kad ste je zadnji put koristili? Kad ste vidjeli znak u Federaciji BiH ili Hrvatskoj ili Sloveniji ulicni znak ili znak na prodavnici napisan cirilicom???? Tolerancija o kojoj vi pricate ne postoji u vama a to trazite od Srba i Srbije. Kako i svi vi kazete nama Srbima, prvo pocnite od sebe prije nego djelite svoja misljenja o drugima.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.01.2013 08:37
  pesimist@
  Ocigledno,odavno nisi bio u Federaciji ? Da si bio,znao bi da je na svakoj instituciji zastupljena latinica i cirilica . Takodjer,u BiH su zastupljena sva tri jezika .Kako mozes tvrditi da su samo u Srbiji zastupljena oba pisma ? Zastupljena su potpuno ravnopravno i u Bosni .
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 19:35
  Pa, tačno je to za Quebec. Zato im se Kanađani i smeju, jer dopuštaju da ih korumpirani i kradljivi nacisti vuku za nos decenijama sve tobože čuvajući njihov identitet i ponos krut!
  Odgovor

  Ime: Dusan
  15.01.2013 15:45
  Svuda su nacisti, osim u kokainskoj pari, tu caruje jednakost i ljubav, kreativnost -
  svi se vole, niko nikoga ne mrzi..
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 22:17
  Imate sasvim pogrešne predstave o kokainu.
  Odgovor

  Ime: Miro -Sombor Grad: Vojvodina
  14.01.2013 17:14
  Nije problem da se u Srbiji uvodi cirilica ali Vojvodina je multinacionalna zajednica cime se ovime ona minira i nabija se prst u oko svim Vojvodjanima. Slicno je pocelo i na Kosovu i sada je ono nezavisna drzava.Nemoj da se za par godina ponovi situacija i u Vijvodini i da se posle nepotrebno pisu razne rezolucije i prazne platforme. Bice kasno za sve to.
  Odgovor

  Ime: obeliks
  14.01.2013 14:17
  Vidim brale i ti si se "prepoznao" u onome sto sam napisao...ocito i ti si jedan od isfrustriranih patrijota, pa se osecas prozvanim... A "evropsku latinicu" ako nisi primerio, prvi je napisao tvoj istomisljenik, pa izvoli onda njega pitaj kakve veze ima Evropa sa latinicom! A svoju frustraciju i sovinizam leci u odgovarajucoj ustanovi a ne na meni.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...