Dostupni linkovi

Pozorište mladih primer tabloidizacije kulture Novog Sada


Gradska skupština Novog Sada
Gradska skupština Novog Sada
Pozorište mladih u Novom Sadu dobilo je novog upravnika institucije. Upravni odbor je imenovao glumca Dragana Marinkovića Macu.

Do imenovanja je došlo nakon ostavke dosadašnjeg direktora Zorana Đerića. On kaže da je odluku o podnošenju ostavke doneo iz ličnih razloga, ali da je bilo i drugih povoda za ovakav potez, pre svega jer su okolnosti u kojima su kultura, grad i pozorište promenjene.

Predsednik upravnog odbora Branko Koprivica kaže da Marinković nije stranačka ličnost i da svojim zalaganjem tek treba da se dokaže pred Novosađanima.

„On želi i vidi Novi Sad kao svoje buduće mesto života i pokušava da se ovom gradu nametne kao nova ličnost koja ima svoje kvalifikacije i svoj kvalitet”, objašnjava Koprivica.

Pisac Nedim Sejdinović kaže da je nova novosadska vlast i ovom potezom dokazala da ne vodi brigu o kulturi.

„Nova vlast apsolutno nema osećaj za kulturnu politiku i za vrednosti ovog grada. Psotavlja na mesto upravnika veoma upitne ljude. Pozorište mladih je po svojoj definiciji pozorište koje treba da promoviše, alternativne i neke drugačije vrednosti i da bude društveno angažovana. Očigledno je da sa upravnikom Macom, takozvanim, to verovatno neće biti slučaj već će promovisati iste vrednosti koje promovišu tabloidi”, kaže za RSE Sejdinović.

Predloženi novi upravnik Pozorišta mladih, Dragan Marinković Maca, diplomirao je na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu i iza sebe ima preko 50 premijera, a široj javnosti poznat je i kao voditelj i učesnik serijala "Veliki brat" i "Farma".

Vest o postavljanju Marinkovića na mesto upravnika ove insitucije, ranije je izazvala velike polemike i osudu javnosti

Ovom smenom, Pozorište mladih ujedno će biti i četvrta ustanova kulture u kojoj je od formiranja nove gradske većine došlo do smene rukovodilaca.
XS
SM
MD
LG