Dostupni linkovi

Charlie Hebdo: Hronologija kontroverze


Karikaturista i glavni i odgovorni urednik Charlie Hebdo Stephane Charbonnier Charb, ubijen je u napadu na list 7. januara
Karikaturista i glavni i odgovorni urednik Charlie Hebdo Stephane Charbonnier Charb, ubijen je u napadu na list 7. januara

Autor: Rikard Jozwiak

Muslimani, katolici, francuski političari – svi su godinama bili meta satiričnog francuskog sedmičnog magazina Charlie Hebdo.

Satirični francuski sedmičnjak Charlie Hebdo je bio meta oružanog napada u Parizu 7. januara u kojem je poginulo 12 ljudi, a sam magazin ima dugu povijest grubog ismijavanja velikih događaja.

Francuski lideri, muslimani, Jevreji, papa – svi su godinama bili meta ismijavanja ovog magazina, a po nekima i uvredljive satire.

Evo samo nekoliko primjera.

Charles De Gaulle

Godine 1970. francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo prethodnika magazina, Hara-Kiri, zbog ismijavanja smrti bivšeg francuskog predsjednika Charlesa De Gaullea. Predsjednik je preminuo u svom domu u selu Colombey-les-Deux-Églises osam dana nakon što je u požaru u noćnom klubu na jugoistoku Francuske poginulo 146 ljudi. Magazin je objavio naslovnicu koja imitira medijsko pokrivanje ove nesreće uz naslov 'Tragični bal u Colombeyu, jedna osoba poginula'. Magazin je uspio izbjeći zabranu tako što je preimenovan u Charlie Hebdo.

Karikature Muhameda

Godine 2006. magazin je odlučio ponovo objaviti dvanaest karikatura Muhameda koje je originalno objavio danski dnevni list Jyllandsposten i koje su dovele do kontroverzi na svjetskom nivou. Charlie Hebdo je također objavio sopstvenu karikaturu Muhameda na naslovnoj stranici, pod naslovom 'Fundamentalisti nadvladali Muhameda'.

Godine 2011. na ured magazina je bačena bomba, a njegova web stranica hakovana. Napadi su uslijedili nakon što je magazin odlučio objaviti specijalni broj pod drugim nazivom – Sharia Hebdo – sa prorokom Muhamedom kao glavnim urednikom. Na naslovnici je prikazan prorok koji govori „100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha“.

Još karikatura Muhameda

U najkontroverznijem izdanju objavljenom u septembru 2012. godine, magazin je objavio seriju satiričnih karikatura Muhameda.
Magazin je objavljen nekoliko dana nakon napada na američke ambasade na Bliskom istoku za vrijeme protesta protiv niskobudžetnog filma koji napada Islam 'Nevinost muslimana', snimljenog u Sjedinjenim državama. Nakon objave ovog broja, Francuska je bila prinuđena da zatvori svoje ambasade, konzulate i škole u oko 20 islamskih zemalja.

Katolici, Jevreji

Magazin je dugo vremena napadao i druge religije pored Islama. Ismijavao je prethodnog papu, Benedicta XVI, nakon što je abdicirao 2013. godine, aludirajući da je skriveni homoseksualac.

Također je ismijavao Jevreje, a najpoznatija naslovnica je ona pod nazivom Shoah Hebdo.

Današnji političari su također bili meta

Današnji političari, posebno francuski predsjednici, su također bili česte mete. Trenutni predsjednik Francois Hollande je u 2014. godini prikazan u krevetu sa svojom bivšom partnericom Valerie Trierweiler odmah nakon objave vijesti da je predsjednik bio nevjeran. Komentar Trierweilerove – 'Nema rasta nigdje' – se odnosi na Hollandeovu muževnost i slabost francuske ekonomije za vrijeme njegovog mandata.

* Prevod: D. F.

XS
SM
MD
LG