Dostupni linkovi

Desničari koriste pariški masakr


Prozor redakcije Charlie Hebdo, 7. januar 2014.
Prozor redakcije Charlie Hebdo, 7. januar 2014.

Nakon napada na redakciju satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" (Šarli Ebdo), i ubistva 12 ljudi u centru Pariza, ovaj krvavi masakr pokušavaju kapitalizirati desničarske i nacionalističke partije. Prije ostalih PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), desničarski populistički pokret koji sebe naziva Evropski patrioti protiv islamizacije Zapada.

U trenutku dok još niko zvanično nije objavio ko se krije iza terorističkog akta, perfidno planiranog i realiziranog usred bijela dana, PEGIDA je na svojoj Facebook stranici objavila: “Islamisti, na koje PEGIDA upozorava već duže od dvanaest sedmica, danas su u Francuskoj pokazali da nisu sposobni za demokratiju, nego da samo poznaju nasilje i smrt. To je jedino rješenje koje nude! Naši političari medjutim žele da nas uvjere u suprotno. Zar se mora i Njemačkoj desiti jedna slična tragedija da bi oni promjenili mišljenje?”

Lider “Alternative za Njemačku”, Alexander Gauland oglasio se podrškom PEGIDA-i rekavši kako “zahtjevi ovog pokreta, nakon dogadjaja u Parizu, dobijaju na aktuelnosti i posebnoj težini. Zato bi, kaže Gauland, aktuelni političari trebali dobro razmisliti hoće li ostati “na svom kursu daljnjeg klevetanja Pokreta”.

Nacionaldemokratska partija Njemačke (NPD), bliska sljedbenica nacionalsocijalizma, upozorava na “puzeću islamizaciju Njemačke”, zbog čega bi se svi trebali okrenuti ka “podršci, a ne protestima protiv pokreta PEGIDA”.

“Pokret patriotskih Evropljanja protiv islamizacije Zapada”, za sljedeći je ponedjeljak (12.januara) sazvao u Dresdenu još jednu protestnu šetnju, na kojoj će učesnici nositi crni flor u znak žalosti za ubijenim Parižanima.

Nakon što su početkom ove sedmice okupili 18.000 ljudi, ovaj pokret postaje veliki problem za Njemačku. Teroristički akt u Parizu samo dodaje ulje na vatru, tako da je koalicija CDU-CSU upala ravno u čeljusti PEGIDA-e.

Dok su se kršćanski demokrati Angele Merkel jasno opredijelili za kritiku Pokreta koji je “netolerantan, izaziva mržnju i sije strah”, kršćanski socijalisti imaju iznijansiran stav. Za njih su vodje PEGIDA-e “desničarski praznoglavci”, ali njihove sljedbenike na protestima Unija ne osudjuje.

Prevelik je strah CSU-a da bi oštrijim kritikama došli u situaciju da svoje glasače otjeraju u zagrljaj desničarske populističke “Alternative za Njemačku” (AfD). A to si ne smiju dozvoliti.

Hans-Peter Uhl, stručnjak za unutrašnju politiku CSU kaže kako se u situaciji gdje su na ulicama Dresdena deseci hiljada ljudi, ne može postići ništa opštim etiketama i ignorancijom, aludirajući na izjave kancelarke Merkel. On dodaje kako je prije “za pojedinačna obraćanja tim ljudima”.

Inače, posljednjih desetak dana sve je veći broj poznatih Nijemaca koji osudjuju antiislamski pokret u Dresdenu, kao “netolerantan, prepun predrasuda i mržnje prema strancima”. Medju njima su i dva bivša kancelara: Helmut Schmidt i Gerhard Schroeder, ministar finansija Wolfgang Schaeuble, ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, te ministar ekonomije i vicekancelar Sigmar Gabriel.

Brojni intelektualci i organizacije za ljudska prava organizuju rasprave i tribine na kojima se analizira zašto postoji strah od islama. Svojim akcijama pokušavaju razbiti predrasude o “religiji koja pokriva žene, a muškarcima dozvoljava poligamiju”, što je na Zapadu uvriježeni simbol ove religije.

Masakr u Parizu ni u kom slučaju neće pomoći smanjivanju antiislamske atmosfere. Dapače, moglo bi se desiti da preraste u histeriju.

XS
SM
MD
LG