Dostupni linkovi

Samit EU završen bez dogovora o budžetu


Ilustracija
Ilustracija
Samit EU zvaršen je u petak uveče bez dogovora lidera oko sedmogodišnjeg budžeta EU, javlja dopisnik RSE iz Brisela.

Predsjednik Evropskog Savjeta Herman Van Rompuj rekao je po završetku drugog radnog dana samita da je potrebna dorada budžeta prije nego što konsenzus bude postignut, ali da vjeruje da će dogovor biti postignut početkom sljedeće godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je i prije sastanka u petak izazila sumnju da će dogovor biti postignut rekla je takođe da vjeruje da bi konsezus u EU o budžetu mogao biti postignut početkom naredne 2013 dodine.

Sedmogodišnji plan budžeta EU predviđao je iznos od hiljadu milijardi eura za period od 2014. do 2020.

Dva dana se pokušavao postići konsezus zbog različitih gledišta - s jedne strane bogatih zemalja koje pozivaju na štednju, dok novije članice traže da u budućem budžetu Unije budu predviđena veća sredstva za podsticanje privrednog rasta slabijih ekonomija.

Veliki "kočničar" drugog pokušaja lidera EU da postignu dogovor o budžetu bila je Velika Britanija, koja se zalaže za potpuno "zamrzavanje". Britanski premijer Dejvid Kameron uoči druge runde razgovora rekao je da nije bilo dovoljno napretka.

"Nije vreme za preraspodelu novca iz jednog dela budžeta u drugi. Moramo da smanjimo potrošnju. Ono što se dešava u našim zemljama mora da se dogodi i u uniji.”

Iz budžeta EU uglavnom se finansiraju programi za pomoć poljoprivredi i podsticaj rasta u manje razvijenim zemljama bloka.

Velika Britanija, Holandija, Švedska i Nemačka spadaju među zemlje koje više doprinose budžetu EU nego što iz njega dobijaju. Ove zemlje se zalažu za štednju kao najbolju strategiju za prevazilaženje dužničke krize.

Evropska komisija i njeni savezbnici među evropskim vladama podržavaju strategiju potrošnje za koju tvrde da će pokrenuti ekonomski rast i zapošljavanje.
XS
SM
MD
LG