Subota, 30. april/travanj 2016, 09:10 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH sedamnaest godina od Dejtona: Kuća bez temelja i krova

  Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Warren Cristopher, baza Rajt Peterson, Dejton, 21. novembar 1995.
  Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Warren Cristopher, baza Rajt Peterson, Dejton, 21. novembar 1995.
  Na današnji dan prije 17. godina, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Rajt Paterson u gradu Dejtonu, u američkoj  državi Ohajo, Dejtonski sporazum su parafirali predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević. Niko od njih danas nije živ, kao ni tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk. Mirovni sporazum, kojim je BiH podijeljena na dva entiteta, zvanično je potpisan  14. decembra 1995. u Jelisejskoj palati u Parizu. Prije nekoliko godina  ustanovljeno je da BiH nema original dokumenta, odnosno da je on izgubljen.

  Sedamnaest godina nakon što je Bosnom i Hercegovinom zavladao mir, a 20 godina od njenog međunarodnog priznanja, bh. himna je još uvijek bez teksta. To je tek vrh ledenog brijega, ili samo jedna činjenica o tome kako se u BiH teško ili nikako postižu dogovori.

  Zbog čega je BiH pristala na Dejtonski mirovni sporazu, nakon njegovog parafiranja govorio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović:

  „U situaciji kakva jeste i u svijetu kakav jeste bolji mir nije mogao biti postignut. Bog je naš svjedok da smo učinili sve da smanjimo nepravdu za našu zemlji i naš narod.“

  Velike nade u prosperitet i bolju budućnost, kako kažu građani, uglavnom su ostale  samo puste želje:  Umjesto da se razvija, BiH je postala zarobljenik Mirovnog sporazuma, smatra učesnik pregovora Miro Lazović.

  „BiH živi u jednom latentnom, zamrznutom konfliktu koji je zaustavljen 1995. godine Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali taj konflikt nije riješen. Sadašnja BiH je zarobljenik i okovana lancima loših dejtonskih mirovnih rješenja“, kaže Lazović.

  U najkraćem, BiH nije kuća koja ima temelje i krov. Entiteti, kantoni, opštine, Brčko Distrikt - svi teže da funkcionišu kao neka vrsta kvazi države, a BiH je “ispražnjena” od državnih sadržaja, kaže profesor Nerzuk Ćurak, autor knjige  “Dejtonski nacionalizam”:

  „BiH jeste država i jeste članica UN-a, ali to nije dovoljan ulog za sigurnu budućnost. Federacija BiH i RS postali su notorna povijesna činjenica nove BiH. RS, odnosno politička elita tog entiteta, egzistenciju međunarodno priznate države uslovljava zahtjevom da se RS tretira kao stalna kategorija koja se nikada ne može dovesti u pitanje, a ako se dovodi, BiH u takvom tumačenju treba nestati sa povijesne scene“, ocjenjuje Ćurak.   

  Ključno je podjela na entitete 

  Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ruši gotovo svakodnevno, kako kaže, “sklepanu“ dejtonsku državu BiH. Ali, istovremeno se prikazuje i kao najžešći branitelj ovog dokumenta:

  „Mi vjerujemo da je BiH neodrživa zemlja i da ona kao takva može da ima dva scenarija: jedan je da pobijede sile koje hoće da je unitarizuju, ili da će prirodni proces dovesti do toga da se ona raspadne. Mi se pripremamo za ovaj drugi“, kaže Dodik.

  Povremeno, ali ipak u kontinuitetu, obnavljaju se ideje o trećem, hrvatskom entitetu. 

  „Hrvati kroz treći entietet, kroz formulu, kroz retorički okvir trećeg entiteta ili četvrte federalne jedinice traže svoju jednakopravnost unutar BiH“, navodi Zoran Tomić, profesor mostarskog Sveučilišta.

  Kjučno za sve postdejtonske godine u BiH su duboke podjele na dva entiteta, na tri  etnonacionalne zajednice i s njima usklađene ideologije. To je imalo posljedice i na bh. ekonomiju, koja je razjedinjena i isparčana.

  Ako se tome doda činjenica da su ispred pitanja privrednog razvoja politička nadmudrivanja, nema nam spasa, kaže ekonomista Nikola Grabovac.

  „Prepušteni smo stihiji kao jednom čamcu koji na buri plovi. Može se desiti, akobogda, da se ne prevrnemo i da se spasimo. I obrnuto, može se desiti da odemo u provaliju“, smatra Grabovac.

  Moglo bi se reći da 17 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma sve u BiH stagnira, pa i propada. Pola miliona nezaposlenih, očaj siromašnih:

  „Niti je ovo država, niti je ovo normalna država, ne znam šta je.“

  „Daj ti meni platu, daj ti meni posao da ja radim, dajti meni omladinu obezbijedi.“


  Jedino što buja i napreduje, to je administracija:

  „Administracije više ima nego šetača na ulici, a bilo kakav papir počnete tražiti samo danas, sutra, danas, sutra. Trebalo bi prvo promijeniti ovu korupciju po kancelarijama.“ 

  Šta i kako dalje? Očigledno, međunarodni faktor će sa standardne upute kako bh. lideri sami moraju tražiti rješenje, preći na vlastitu inicijativu. 

  „Možda nadu daje nagovještaj američke ambasade da sljedeće godine treba prići racionalizaciji Federacije, odnosno izmjeni Ustava Federacije“, kaže Miro Lazović.

  Umjesto potpunog provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno onih ankesa koji su predvidjeli povratak raseljenih i izbjeglih ili stvaranje javnih državnih korporacija, umjesto ključnih reformskih procesa, bh. lideri su se uglavnom bavili očuvanjem teritorija na kojima je njihova snaga najjača, a birači najbrojniji. Zato je ova zemlja od svih u regionu najudaljenija od evropskih institucija.

  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: EUUUUUUUUUauuuuu Grad: EU
  27.11.2012 06:23
  BiH sedamnaest godina od Dejtona: Kuća bez temelja i krova...ZASTO Dejton, 21. novembar 1995....sve se to desilo zahavali kaaradjordjevo/pa dajton...milosevic...tudjman..fasisticka politika....i tisina od EU,SADea,UN,PIC,OHR.Fuellea..a sad nikolic...i ostali.cetnici njegovi krenuli ponovo u boj ..a i njihov dodik jos nije sve nas ustrojio u nacionalne torove ...pa ...kaze ja ...Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ....prosle sedmice poziva je u srijedu povodom obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma i zelim na preustroj Bosne i Hercegovine s tri nacionalna entiteta ...(ko-fol njemu 2 malo), od kojih bi jedan bio većinski hrvatski, ističući da će u protivnom ta država TJ BiH ići k svome raspadu...koda dodika briga za Hrvatima BiH...i na kraju zelim reci da ja kao hrvat iz BiH... mi Hrvati u FBiH imamo veca prava u FBiH nego li u hrvatskoj... neko neka dodik ako hoce da nama hrvatima obezbjedi prava neka nas vrati u tzv. republiku srpsku odonih sto je srpska vojska nas hrvata 160,000 sa teritorije srpske etnicki ocistila 1992 do 1995.bosnjaka je ocistila 485,000. a ostali manjinski naroda (jevreja,roma,albanca,turaka,ceha,slovaka,ostali je ocistila oko 50,000)...srba je tad zivjelo u na toj teritoriji 870,000 ili oko 55% a sad ih je poslije prociscenja srpske od ne-srba tamo 90% i kad kazem ocistila to se podrzaumjeva...da su vojska srpske sa vojskom srbije ubijali,silovali, i etnicki ocistili svu tzv srpsku od ne-srpskog stanovnistva...zato pozivam dodika da se potrudi i da drugi put se bude sikirao o FBoH da svoju srpsku podjeli na tri ili cetiri entiteta i da nas hrvate,bosnjake i ostale narode vrati u tzv srpsku i dozvoli nam da zzivimo gdje smo zivjeli i da nam lokalnu vlast...ja mislim da bi to i podrzala ''demokratska EU'' sto nista do sad nije uradila da usavrsi daytonsku-americku''BiH..dokle cemo i ko ce nam pomoci jer narod ne moze sam protiv ovih gore...molimo vas pomozite da zivimo ko ljudi...gradjanin BiH

  Ime: anonimac Grad: daleko
  25.11.2012 12:00
  istoriska greska sto je deyton potpisan sad se tek vidi kakva nam je RBiH-a

  Ime: P. A.
  22.11.2012 15:59
  Muceni Holbruk bi se sad naljutio da vidi kako je potpisana slika uz tekst.
  A BiH je zemlja bez krova i temelja, ja, ok, ali jos vaznije - bez para.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  22.11.2012 17:19
  P.A.@
  Kod tebe vazi ona -neka komsiji crkne krava..
  Sto se ti bolan brines za Bosnu?Okreni se ti mnogo ugrozenijoj Srbiji.
  Ako nisi znao,Bosna je najmanje zaduzena zemlja u regionu.
  PS.Vi imate i krov i temelj,ali ste bankrot ! Kakva je onda razlika?
  Odgovor

  Ime: P. A.
  25.11.2012 14:22
  Naravno, naravno. Kad stigne tema o Srbiji bez krova i... napisacu isti komentar. A stvarno bih volio da u Bosni ima vise optimizma zasnovanog na realnim osnovama, a ne samo na relativnim odnosima (gore je u susjedstvu, ergo, nama je super).

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  22.11.2012 06:49
  Zahvaljujuci navecem izdaniku Republike Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegovicu, R BiH je ZAISTA 'drzava' bez temelja i krova.
  To je bila medjunarodno priznata drzava prije agresije od strane srpskog neprijatelja (a kasnije i Tudzmanovi ustasa), ali bez obzira ne sve te agresije spolja, drzavu BiH je unistilo Alijino dogovaranje sa zlocincima kao sto su Tudzman i Milosveic i izdajnickim prihavtanjem podjele Republike BiH i stavarnje genocidne tvorevine zvane RS i nekakve federacije NICEGA a na temeljima vec priznte drzave!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.