Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:57 CET

  Srbija

  Beton tribina: Ima li fašizma u Srbiji

  Učesnici tribine „Nacionalizam, klerikalizam i novi fašizam” u Centru za kulturnu dekontaminaciju
  Učesnici tribine „Nacionalizam, klerikalizam i novi fašizam” u Centru za kulturnu dekontaminaciju
  Koliki je uticaj srbijanskih desničarskih organizacija danas, kakve su njihove veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom i postoje li uslovi za stvaranje nove fašističke ideologije u Srbiji, neke su od tema o kojima se u četvrtak raspravljalo na tribini „Nacionalizam, klerikalizam i novi fašizam” u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

  O ovim pitanjima debatovali su sociolog Mirko Đorđević, antropolog Ivan Čolović i pisac Filip David.

  Jedna od mogućnosti za nastajanje srpskog fašizma je, prema rečima Filipa Davida, u spoju nacionalističkog i palanačkog. On dodaje da ova ideologija još uvek nije dobila na zamahu, ali upozorava da za njen razvoj i jačanje trenutno postoje dobri preduslovi.

  „Koji su elementi fašizma? Velika frustracija zbog izgubljenih bitaka, teška ekonomska situacija, jak nacionalizam, teorija zavere, manija veličine i manija gonjenja u isti mah. To sve ovde postoji, ali još uvek ne postoji jedan vođa koji bi to sve objedinio. Ako pogledamo trenutno stanje u Srbiji, takozvani nezavisni istelektualci su posvađani, građanska opcija je dosta neorganizovana, javno mnjenje skoro da ne postoji. Mi živimo u jednoj slabašnoj demokratiji, možda bi se pre moglo reći u partiokratiji, i dosta je opasna situacija. Ako jedna politička partija preuzeme u celini vlast i ako se u toj političkoj partiji pojavi neko ko je vođa, onda se Srbija može vrlo lako naći na ivici ambisa“, ističe David.

  Iako u Srbiji ordinira veliki broj ekstremističkih grupa koje pokrivaju širok spektar desničarskih ideja, sve one pozivaju se na lik i delo kontroverznog vladike i otvorenog antisemite Nikolaja Velimirovića, ali i na Crkvu koja, kako kaže Mirko Đorđević, sa svoje strane snosi deo odgovornosti.

  „Većina ovih organizacija se permanentno poziva na Crkvu, na hrišćanstvo, ali stvari tu ne stoje tako. Prvo, sa hrišćanstvom oni nemaju nikakve veze. A, što se Crkve tiče, tu igraju jednu vrlo zanimljivu igru. Pozivaju se na nju, ona se od njih ne ograđuje, a onda kruže priče da su oni bliski Crkvi. Samim tim što se Crkva od njih ne ograđuje, baca senku da ih ona pokriva“, objašnjava Đorđević.

  On podseća da je deo SPC, zajedno sa većinom ekstremnih desničarskih organizacija, stao iza dokumenta pod nazivom "Drugo pismo Haralampiju".

  "Tu je", navodi Đorđević, "po tačkama nabrojano šta treba činiti. Došlo je vreme, kažu oni, da ukažemo na najveću gubu, smrad i zo, koje se zove Dositej Obradović koji nas je odveo u zapadnjačku jeres i tako dalje, i da se vratimo našim korenima. Tako pišu oni  punih 220 godina nakon Dositejeve smrti. To su zvanični programi, publikuju se u ogromnom tiražu i obavezujuća su dokumenta ovih grupa."

  Prećutna podrška

  Posebnu grupu među ekstremističkim organizacijama čine navijačke skupine kod kojih, prema rečima Ivana Čolovića koji je godinama proučavao ovaj fenomen, sport uglavnom predstavalja paravan za političku mobilizaciju. Kakav je to poželjan model srpskog navijača? Čolović daje grubu skicu na osnovu tekstova koje je pročitao na sajtu "Delija", najveće navijačke grupe u Srbiji:

  Neredi na košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i PartizanaNeredi na košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana
  x
  Neredi na košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana
  Neredi na košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana
  "Model uzornog navijača koji se ovde nudi podrazumeva momka koji je nasilan, žestok - kako se to danas kaže - ali s razlogom, legitimno. Motivisan je najvišim patriotskim pobudama. On tako brani muževnu čast vere i nacije i zdrav borbeni duh mlade generacije."

  Interesantno je, dodaje on, da ova navijačka grupa pretenduje na vodeću ulogu u moralnom i nacionalnom preporodu Srbije. Čolović podseća na nedavni krvavi obračun navijača na košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana, kao i na naknadnu izjavu političara i predsednika KK Crvena zvezda Nebojše Čovića koji je za vođe navijača rekao da se radi o "normalnim i obrazovanim mocima sa kojima se može normalno razgovarati", te da je "korist od međusobnog razgovora obostrana".

  "I zato srpska nacionalna elita i njene glavne političke, kulturne i verske institucije - dakle oni pravi nosioci i korisnici ove ideologije - nemaju nikakvog razloga da se zabrinu zbog ovoga što rade 'Delije' i njoj slične navijačke i parapolitičke organizacije. Njima može eventualno da zasmeta što ove organizacije pod firmom navijanja ispovedaju i praktikuju nacionalizam na provokativan, brutalan način, otkrivajući tako neraskidivu vezu nacionalizma i nasilja. Oni ne vole da se to zna i vidi. Ali, u stvari, naša nacionalna elita svim srcem stoji uz ove navijačko-političke organizacije. Prihvata ih kao svoju nestašnu decu, uzvraćajući svojom prećutnom i otvorenom podrškom", zaključuje Ivan Čolović.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: jaro Grad: n.sad
  20.02.2013 00:04
  "Ima li fasizma u Srbiji"?To moze plasirati samo Hollywood.

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.02.2013 14:42
  Procitajte sve novine u regionu pacete vidjeti koje kakav.Nazalost u svim zemljama ima rasizma .Kad bi Srbima pripisali fasizam sta bi rekli za ostale narode koji su se uvijek borili na strani fasista.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  20.02.2013 08:19
  Anonimus@
  Ti stvarno odlucio da svakom "loncu budes poklopac,"ne vodeci pri tome racuna,da li ces izvaliti glupost . Da li si uopste svjestan razlike izmedju rasizma i fasizma ?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.02.2013 16:36
  Je si li ti svjestan bizarnosti i velicine gluposti svog komentara?
  Ti anonimac branis fasisticke trendove u svojoj zemlji fasistickim nacinom rezonovanja davajuci epitet "fasista" cijelim narodima.
  Odgovor

  Ime: jaro Grad: n.sad
  18.02.2013 22:14
  Alo bre,Srbija nije "pod kontrolom" nekih novih okupatora,i zato je "na meti"...Srbija je nezavisna,i "ne pomaze" tu ni SAD,ni Nemacka,itd...Vi svi ste "pod kontrolom" i zato ste "opravdani".Rat je izazvan "putem demokratije" kao i u Libiji,Siriji,itd.
  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  20.02.2013 00:10
  Halo ba biseru, ko smo to "mi"?
  Ko su ti "neki novi okupatori"?
  Sta ima ova tema u Srbiji sa Sirijom?
  Sta je bilo kad si se probudio????
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  18.02.2013 21:34
  Pusti ga bolan Anonimni .Zar nisi do sada primjetio da je covjek jako"prehladjen"!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.02.2013 23:53
  "Prehlada" se lijeci, za ovo od cega je ovaj bolestan lijeka nema.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  20.02.2013 08:24
  Anonimni @
  Pa zato sam i stavio znak navodnika na rijec prehlada.

  Ime: mister x Grad: sweden
  16.02.2013 17:26
  Poredjenja danas Srbije i Njemacke nekad su neukusna,Desni ekstremizam, rasizam i fašizam i dalje predstavljaju vrlo velik problem,U Srbiji su ekstremno desno orijentisana udruženja takođe dobro organizovana i međusobno povezana. Veliki broj njih funkcioniše pod duhovnim i finansijskim okriljem Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u dijaspori. Dok je u Nemačkoj neonacizam ili neofašizam pretežno usmeren ka rasnoj i političkoj netrpeljivosti, u Srbiji je prevashodno zasnovan na nacionalnoj i religijskoj osnovi. Najužasniji ilustrator ove činjenicu je rat vođen u Hrvatskoj i Bosni tokom devedesetih godina. U ovom slučaju, reinterpretacija nacionalne "tradicije" predstavlja ideološku strategiju savremenog srpskog fašizma. Dobar primer organizovanosti ekstremno desnih i fašističkih organizacija u Srbiji su "Srpski nacionalni sajtovi", odnosno, brojne internet prezentacije ovih organizacija, objedinjenih pod ovim imenom
  Situacije na antifašističkoj sceni su u Srbiji i Nemačkoj dijametralno različite. U Nemačkoj su antifašističke organizacije podržane od strane državnih institucija. Time su neofašističke organizacije pomerene na društvenu marginu. U Srbiji je situacija obrnuta. Ekstremno desne i fašističke organizacije imaju, ako ne otvorenu, onda prikrivenu podršku državnih institucija, desnih političkih partija, Univerziteta, SANU i Srpske pravoslavne crkve. Stoga su Srbiji antifašističke inicijative i organizacije upravo te koje su marginalizovane.

  Ime: Mladen Grad: Grocka
  16.02.2013 10:13
  Trenutno čitam "Autostoperski vodič kroz galaksiju", gde autor pominje jednu civilizaciju odgovornu za najveći rat u istoriji univerzuma. Kaže se da veruju u "mir, pravdu, moralnost, kulturu, sport, porodični život i istrebljenje svih ostalih oblika života". Ne samo što mi zvuči poznato, nego je ključ za njihovo oslobađanje iz zatvora nazvan "Dveri Vikita". Taj deo knjige je objavljen 1982. (najraniji prevod na srpski je, čini mi se, iz 1986.), što me je još više naježilo.

  @"milosrdni andjeo": Ne kaže se "neoslepiš" nego "ne oslepiš".
  @Amerikanac za Dejana: "Ustvari" se piše odvojeno.

  Ako hoćete da vas uzmu za ozbiljno, prvo naučite pravopis.

  Ime: viza za pakao
  15.02.2013 23:35
  ima li? pa zavrnte do parlamenta i pitajte sta su 50% tih poslanika kontali 90tih :-) istina je na kaldrmi samo se moras sageti i zavrnuti u smece

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  15.02.2013 23:02
  U Srbiji nema fasizma (Musolinijevog).
  U Srbiji vlada ideologija Nacional-Socijalizma (Hitlerove Nemacke).
  Nemacka (Srbija) "Uber ales".
  "Lebensraum" - Nemacka je dokle je Nemaca (Srbija je dokle je Srba i njihovih grobova).
  Evo samo primer paralele aneksije - Anschluss-a Austrije i tzv. "Jogurt revolucije" u Vojvodini.
  Izvedene su na gotovo identican nacina - i pod vrlo slicnim parolama.
  Da ne govorimo o para-istoricarima, koji govore o Srbima, kao "nebeskom narodu", starijim i od ameba - paralelama o teorijama nemacke "nad-rase".
  Na kraju - jos jedno u nizu - u danasnjoj Srbiji preovladjuje ideologija Dimitrija Ljotica - koja je na svojstven nacin bila bliska idejama Hitlerovog Nacional-Socijalizma (kojeg je ovaj bodrio i oponasao) - ideja "organske" drzave - sa stalezima - "dobrim domacinima" - vojskom i crkvom: gde ce svi biti hriscanski borci i fanatici.
  Ima toga jos, samo je mali prostor da se sve paralele iskazu.
  Recimo, nasilno uvodjenje cirilice - Hitler je takodje imao preferencijalno "autenticno nemacko pismo" - proterivao je latinicu - zastupao goticu.
  Itd, itd.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  16.02.2013 14:42
  Toga ima svuda. Pre neki dan izmlatise svajcarski neonacisti jednog Srilankaca u restoranu, samo zato sto nije beo.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  16.02.2013 09:08
  Nešto mi se čini da je taj anšlus išao sa sve vojnom silom Nemačke, a u Vojvodini to nisam video. Drugo, ovi koji pričaju da su Srbi stariji od amebe su krajnje marginalizovani likovi i na njih velika većina gleda kao na vidovitu Zorku ili Kleopatru.
  U Novom Sadu je, na žalost, mogla da se formira koalicija stranaka koji su u većini i u vladi, a ipak, te ljude su birali Novosađani. Sledeći put bolje birajte.
  Ja lično više pišem latinicom i ne nameravam da pišem latinicom, zato što mi neko tako kaže. To obično ima kontraproduktivno dejstvo u mom slučaju.
  A ovo za Ljotića neću ni da komentarišem. Narod se u Srbiji ne poistovećuje sa naci ideologijom. Postoje grupe, koje političke partije iskorišćavaju u neke svoje umobolne svrhe, a država zbog toga ne sankcioniše, ali se njih velika većina gadi i prezire ih. Mislim da to svi normalni ljudi znaju, a maliciozni ljudi bi i u Švajcarskoj našli naciste.

  Ime: Maki Grad: le
  15.02.2013 16:21
  ha ha ha, sta ce sve jos da nam pripise zapadnjacka propaganda,Srbiji pripisuju fasizam dok se u drugim drzavama oko nje fasizam nikada nije zagasio niti ce ikada da se ugasi,nego se jos vise siri.
  Odgovor

  Ime: princeza Grad: EU
  16.02.2013 07:05
  u srbiji ima fasizma i previse smo procitajte rubriku kako je dodik bio u skupstini srbije i zasto i sve ce vam biti jasno....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.02.2013 22:04
  Moguće je da su "Naši", "Obraz", "Dveri" i "NSP1389" strani agenti ubačeni sa zapada? Drogirane mlade ubice, je l' tako beše?
  Odgovor

  Ime: Soniboj Hadziaksentijevic
  16.02.2013 21:06
  Nije bas tako. Nisu to ubaceni agenti. To su domaci agenti, a zapad ih samo placa.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  17.02.2013 14:30
  Soniboj @
  Jesi li ikada cuo za sarkazam ?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  15.02.2013 20:10
  Maki@ Ma kakva zapadnjacka propaganda, to rade nase komsije i mi sami.
  Vidi dole sta pisu Nemci, preveo sam doslovno. Bas bi me interesovao komentar gospodje Biserko i gospodina Cedomira Jovanovica na tekst nemacke wikipedije.

  Ime: Милан Grad: РС
  15.02.2013 13:46
  Срамно је да на Дан државност Србије, на Сретење, да се објављује овакав чланак. Ругање Србији и српском народу!

  Фашизма у Србији има саму у главама ових маргиналца који једино преко НВО сектора и страних медија добијају прилику да иступају у јавност како би оправдали сви ксенофобични и расистички ставови према Србији и Србима.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.02.2013 16:56
  Vi Šumnjaci od drveta ne vidite šumu.
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: EU
  16.02.2013 07:17
  milane pa i ta pokrajina ili republika srpska gde si ti je nacinjena na genocidu i fasistickoj ideologiji sto su sprovodili karadzic,maldic,plavsic,milosevic.....srpski njihovi generali i srpska vojska sa obe strane drine....zar nisi sluso kako plavsicka to objasnila ...zato su je i pustili ranije iz zatvora zato sto je priznala da je republika srpska nastala na genocidu....procitaj sve pise i u BL a i u BG
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  15.02.2013 22:46
  Milivoje vidimo mi dobro ali umjesto drveta vidimo tebe i slicne
  vama

  Ime: vuk Grad: ch
  15.02.2013 13:40
  Budimo objektivni, hajd da vam prevedem, sta kazu i uce sami Nemci o fasizmu iz wikipedia.de, naslov « Faschismus », podnaslov « Jugoslawien ». Odatle crpi informacije najmanje 100 Milioina ljudi iz centralne evrope (Nemci, Austrijanci, Svajcarci): «hrvatki fasisticki pokret Ustase je osnovan 1929 od Ante Pavelica. Nakon napada Nemacke na Kraljevinu Jugoslaviju umarsirale su nemacke Trupe u Zagreb 10. Aprila 1941.
  Uz nemacki pritisak i podrsku Ustase su proglasile Nezavisnu drzavu Hrvatsku i uspostavile fasisticku Diktaturu, koja je sistematski progonila Srbe, Jevreje, Sinti i Rome kao i politicke protivnike.
  Sa okupacijom Srbije od strane nacionalsocijalne Nemacke u centralnoj Srbiji bio je postavljen kolaboracioini rezim pod generalom Milana Nedica. Vlada Nedica je bila podrzavana od Dimitrija Ljotica i dela Cetnika. Medjutim fasizam se u Srbiji nije razvio u masovni pokret. Delovi zemlje su bili pripojeni hrvatskoj Drzavi“

  Ime: P. A.
  15.02.2013 13:29
  U potpunosti se slazem sa svakom rijecju koju je David izgovorio na pocetku teksta. Jedino bih malo komentarisao bukvalno, poslednju rijec njegovog stava: ambis. Nema ambisa. Ukoliko bi Srbija otisla toliko daleko kako David skicira pri kraju svojeg izlaganja i postala strukturno fasisticka zemlja, koga bi napadala? Nikoga. Nema Srbija tu moc da bilo koga napada. Njen fasizam bi se izrazio kroz maltretiranje unutrasnjih neistomisljenika, sve od Roma i Kineza do ateista. Hja, doduse mozda se radi o nijansiranju znacenja rijeci ambis. Naravno i ja se slazem da bi to bila katastrofalna situacija.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...