Dostupni linkovi

Ukrajinska kriza: Balkan između Zapada i Rusije


Skup podrške Rusiji oko Ukrajine, Beograd, 3. mart 2014.
Skup podrške Rusiji oko Ukrajine, Beograd, 3. mart 2014.
Crna Gora je jedna od prvih zemalja regiona koja se pridružila pozicijama Evropske Unije prema krizi u Ukrajini, prihvatajući zaključke Savjeta Evrope o ukrajinskoj krizi i pridružujući se restriktivnim mjerama prema jednom broju bivših ukrajinskih političara. U kojoj mjeri će Crna Gora pratiti buduće mjere koje će Evropska unija sprovoditi prema Rusiji i sa kakvim se posljedicama može suočiti Crna Gora kao mala država, analizira Srđan Janković u tekstu Crna Gora i pitanje Ukrajine: Ispuniti obaveze prema EU i NATO-u.

Srbija nakon nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora još nema vladu, ali najviši funkcioneri prethodne vlasti ponavljaju da će zvaničan stav vlade Srbije o krizi Ukrajini biti "balansiran”, u skladu sa evropskim putem Srbije, ali i njenom prijateljstvu sa Rusijom, piše Branka Trivić u tekstu Beograd o Ukrajini: Balansiranje između Brisela i Moskve.

Premda je Predsjedništvo BiH konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju, u zemlji, ali i u samom Predsjedništvu prisutna su razmimoilaženja u stavovima. Ona se kreću od podržavanja Ukrajine u njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, pa do bezrezervne podrške Rusiji, navodi Dženana Halimović u tekstu BiH podijeljena između Ukrajine i Rusije.

Iako je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova početkom marta osudilo agresiju Ruske Federacije na teritoriji Ukrajne, kao i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove zemlje, Kosovo se još uvek nije pridružilo EU protiv Rusije, a koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje računa ruskim i krimskim funkcionerima, piše Amra Zejneli u tekstu Kosovo se još nije pridružilo Zapadu protiv Rusije.

Makedonija se nije izjasnila da li će priključiti sankcijama EU za Rusiju zbog aneksije Krima, ali u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da se kao kandidat za članstvo Makedonija usaglašava sa spoljnom politikom Unije, navodi Blagoja Kuzmanovski u tekstu Skoplje verovatno na briselskom kursu oko Ukrajine.
XS
SM
MD
LG