Dostupni linkovi

Skoplje verovatno na briselskom kursu oko Ukrajine


Zastave Makedonije i EU
Zastave Makedonije i EU
U Makedoniji za sada nema zvaničnih reakcija o tome da li će se zemlja priključiti sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima.

U Ministarstvu spoljnih poslova samo su nam kratko rekli da se Makedonija kao kandidat za članstvo u Uniju usaglašava sa njenim pozicijama u domenu spoljne politike.

U opoziciji su konkretniji. Lidija Dimova iz Socijaldemokratskog saveza kaže da Makedonija ima obavezu sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji da zastupa iste stavove kao Unija u delu spoljne politike:

“Ne znam šta čeka makedonska vlada, očigledno je da nešto čeka. Sramota je, mi smo ipak prva država koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, a sada smo poslednji koji će je primenjivati. Trebaju proveriti koje su im obaveze u delu zajedničke spoljne i bezbednosne politike i neka se uhvate posla, i to bukvalno”, kaže Dimova.

Politički analitičar Alajdin Demiri kaže da Makedonija ima problema, jer još nije definisala šta hoće da postigne. Prema njemu, vlasti ne žele naljutiti niti Rusiju, niti EU:

“Međutim, sve to ne može dugo trajati i na kraju će Makedonija morati odlučiti. Ja mislim da će u narednim danima biti prinuđena da se odluči za Evropsku uniju, da napravi distinkciju u njenoj poziciji o ozbiljnosti za ulazak u Uniju i mislim da će zauzeti tu poziciju Evropske unije”, ocenjuje Demiri.

Raniji ambasador u NATO-u Nano Ruzhin kaže da se u ovakvim situacijama treba razmišljati racionalno i naravno, u interesu Makedonije:

“Kao aspiranti za EU i NATO, mi trebamo zadržati te pozicije, ali u principu, kao što vidim, Makedonija nema izgrađeni stav, čuti. Iz onih retkih reakcija ili iz naših medija, uglavnom se može videti da preovlađuje jedna proruska orijentacija”, navodi Ruzhin.
I drugi eksperti smatraju da u Makedoniji, iako se zemlja stremi ka evroatlanskim integracijama, ipak je više prisutna ruska, nego Ukrajinska istina.
XS
SM
MD
LG