Dostupni linkovi

Angažirana balkanska scena: Promišljanje realnosti kroz muziku


Letu štuke bend iz BiH
Letu štuke bend iz BiH
Nepravda, rat, poremećeni sistem vrijednosti, izbjeglištvo, korupcija - sve su to teme o kojima pjevaju urbani bendovi u Bosni i Hercegovini.

Većina njih nisu saglasni s epitetom angažirani bendovi, nego su za RSE kazali da je surova bosanskohercegovačka realnost za njih nepresušni izvor inspiracije, prenosi Aida Đugum u tekstu Stvarnost u pjesmama urbanih bendova.

Desetak godina uoči posljednjih ratova, u Sarajevu se razvila new-primitivs muzička scena, angažovani bendovi poput Zabranjenog pušenja, Elvis G. Kurtovića, SCH i sl.

Paralelno se razvijaju Disciplina kičme i Šarlo akrobata u Beogradu, a nekoliko godina ranije, staze su utrli Haustor u Zagrebu, te Lačni Franz u Mariboru.

Bilo je to vrijeme kada su se cijele generacije prepoznavale u tekstovima ovih bendova, kojima je retorika poznog socijalizma bila dosadna, jednako kao što im je bila odbojna nacionalistička euforija uoči raspada Jugoslavije.

Bendovi slične provenijencije nastavljaju se okupljati u iznajmljenim studijima, ili čak garažama. Razloga za pobunu im, nažalost, ne nedostaje, ali fali im medijskog prostora, prenosi Dušan Komarčević u tekstu Muzika između pobune i konformizma.

Iako main stream u crnogorskoj muzičkoj sceni suštinski i ne postoji, osim kao dio šire, regionalne, al ponajprije one beogradske, alternative srećom ima.

Mala zemlja, s brojnim bendovima rep, rock ili punk rock profila. Njih ni besparica ne sprečava da opažaju svijet oko sebe i kritikuju one koji su odgovorni za postojeće stanje, piše kaže Esad Krcić u tekstu Umjetnički izraz zasnovan na buntu.

Angažirane rock i hip hop grupe u Hrvatskoj spadaju u najpopularnije domaće izvođače, a tema im, baš kao i na cijelom Balkanu, ne nedostaje.

U tekstu Angažirani urbani bendovi jedina prava politička ljevica Ankica Barbir Mladinović nabraja samo neke od njih - rat i poraće, privatizacione pljačke i tranzicija, nezaposlenost, siromaštvo, lažni sjaj i glamour, te opšta devastacija materijalnih i duhovnih vrijednosti.
XS
SM
MD
LG