Dostupni linkovi

Angažirani urbani bendovi jedina prava politička ljevica


TBF
TBF
Angažirane rock i hip hop grupe u Hrvatskoj spadaju u najpopularnije domaće izvođače, a tema im, baš kao i na cijelom Balkanu, ne nedostaje. Samo su neki od njih - rat i poraće, privatizacione pljačke i tranzicija, nezaposlenost, siromaštvo, lažni sjaj i glamour, te opšta devastacija materijalnih i duhovnih vrijednosti.

(Elemental: Balkana)


Balkana je pjesma s najnovijeg, šestog, albuma zagrebačke hip -hop grupe Elemental, koja već 15 godina pjeva o mržnji, ratu, odrastanju, ljubavi, nejednakosti i nasilju nad ženama, deprimiranosti, osakaćenom društvu, bezizlaznosti i čežnji za normalnim životom.

(Elemental: U mojoj glavi)


Sve stihove i glazbu pišu sami i pune dvorane, kako po Hrvatskoj, tako i regiji, gdje Elemental upravo promovira najnoviji album U redu je, i jednom od poruka Ovo nije svijet po mojoj mjeri, iz pjesme o nasilju nad ženama:

"Udari je bijesno,
sama si je kriva što oblači se tijesno.
Mjesto, mjesto, znaš
gdje ti je mjesto,
odgovaraj samo kad te pitam nešto.
Šuti, šuti, kujo, šuti, šuti, kujo, muči…"

Lopovluk, novac, siromaštvo, nepotizam, korupcija, bahatost političara, licemjerje sa oltara i zastrašivanje naroda - o tome pjeva i slavonski reper Kandžija, koji u pjesmi Kriza, ironično i cinično, uz ostalo, nabraja kako ga „iritira što strah se emitira i tkogod da to diktira, sigurno sam profitira“, a on, zna što je istina:

"A evo vam i dokaz,
onaj k'o nema pos'o ne može ni dobit otkaz.
Sve ide u propast,
al kod nas ništa ne prolazi,
kažu,čak i to će propast."

„To jesu upravo najčešće teme. Ta pretvorbena pljačka, tranzicija, ali sve više i više su izviđači svjesni da se moraju pozabaviti nekim općim temama poput fašizma, ksenofobije, netrpeljivosti vjerske, rasne, seksualne, pa čak i socijalne. Danas je grozno biti siromašan, a sve više je siromašnih oko nas. Tu se događa jedna isključivost koja nije samo vezana za isključivost prema manjinama, nego gotovo da bi se moglo reći da je sve više i više isključenih, pogotovo ako govorimo o ekonomskoj i socijalnoj isključenosti", komentira glazbeni kritičar Jutarnjeg lista Aleksandar Dragaš.

(Dječaci: Siromašan)


O takvoj hrvatskoj zbilji, u kojoj je 350.000 nezaposlenih i isključenih, pjeva sve popularnija splitsko-zagrebačka hip-hop grupa Dječaci. No najsnažniji su, kaže Dragaš, najpoznatiji hrvatski rock sastavi Hladno pivo i TBF (The Beat Fleet):

„Meni se čini da je pjesma Heroyix, TBF-a, jako dobro oslikala sveukupno hrvatsko stanje unatrag sedam, osam godina. Bavljenje socijalnom i političkom tematikom, prvo na nacionalnoj razini, pa onda i na lokalnoj razini, kroz pjesmu, Grad spava.”

(TBF: Heroyix)


Hladno pivo spada među začetnike politički angažiranog panka i rocka, a kritički stav i prepoznatljivi sarkazam, prema postojećem ustroju društva, duhovnom posrnuću, snobizmu, ksenofobiji, zadržali su i u najnovijim hitovima, među kojima je najpoznatiji Na ovim prostorima, ali i mnogima pjesma gorkog okusa:

(Hladno pivo: Evo mene na ručku)


Iako su narodnjaci i estradnjaci i dalje dobro uhodani biznis, činjenica je, nastavlja Dragaš, da se među regionalno najpopularnijim izvođačima nalaze i angažirani urbani bendovi, koji bez dvoumljenja iznose svoja socio-politička stajališta. Uglavnom su lijevo orijentirani i prema ocjeni glazbenog kritičara Jutarnjeg lista, jedina prava politička ljevica u Hrvatskoj, koja osjeća i mari za probleme običnih ljudi u raljama recesije:

„Jedan od onih koji jako vješto i na doista najmasovnijoj razini također kreira neke stvari, samo što su ti stavovi meni i mnogim drugima strani i imaju često veze i sa ksenofobijom i rasizmom i kriptofašizmom, jeste Thompson, koji je najpopularniji hrvatski izvođač. Dolazi sa pozicije jako tvrde desnice. Jako je popularan, ali ako ćemo okrenuti priču, to je potvrda da su među najpopularnijim izvođačima upravo oni koji se na ovaj ili onaj način bave politikom, pri čemu na žalost Thomson se uopće ne bavi socijalnom tematikom ili nekakvom modernom politikom. Njegove pjesme zvuče kao da su došle iz srednjeg vijeka, ali je tu stalno prisutna neka ugroza Hrvata i katoličanstva, od ne znam ni ja kakvih sila. Za ilustraciju je dovoljno reći da su ove jeseni u Zagrebu dva najveća koncerta u Domu sportova bili Dubioza Kolektiv, a onda nakon nekoliko dana koncert Thompsona. To su dva izvođača koja dolaze sa potpuno krajnje suprotnih političkih pozicija - jedni sa ljevice, drugi sa tvrde desnice. Upravo oni su imali najposjećenije koncerte ove jeseni u Zagrebu", zaključuje Dragaš.
XS
SM
MD
LG