Dostupni linkovi

Širenje misterije o terorizmu


Nakon posljednjih javnih istupa crnogorskog i srpskog državnog vrha na temu pokušaja sprovođenja terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori, otvoreno je pitanje da li su najnovija otkrića doprinijela da slučaj bude jasniji. Za crnogorskog premijera Mila Đukanovića, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je potvrdio ranije sumnje crnogorskih bezbjednosnih službi. Ostale crnogorske institucije ne žele u ovom trenutku da ocjenjuju relevantnost izrečenog.

Nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić objavio da je u Srbiji otkrivena grupa koja je pratila kretanje crnogorskog premijera, Milo Đukanović je saopštio da se osjeća sigurno, te ocjenio da je dio istrage vođen u Srbiji potvrdio prethodne sumnje o kojima se govorilo u vrijeme predizborne kampanje.

„Da imamo snažnu involviranost inostranog faktora u proces crnogorskih parlamentarnih izbora, govorili smo o tome da se u tome služe nelegalnim sredstvima i novcem i metodama koje su svakako van svih propisa i van pravnog sistema države“, rekao je Đukanović.

Čekajući saznanja o uključenosti političkih struktura u dešavanja u CG: Milo Đukanović
Čekajući saznanja o uključenosti političkih struktura u dešavanja u CG: Milo Đukanović


Ocjenjujući logičnim da su se crnogorski državni organi bavili izvršiocima, a institucije Srbije organizatorima i djelimično inspiratorima i finansijerima, premijer Đukanović je rekao da su dvije karike otkrivene i ide se ka trećoj karici – a to je uključenost političkih struktura u događaj. Đukanović vjeruje da će se to otkriti, iako u ovom trenutku nema jasnih dokaza.

„Za koji dan će možda biti još ponešto poznato. Jer bilo bi zaista puka koincidencija da oni koji su došli da zauzmu parlament i pucaju na narod, računaju da će neko nepoznat okupiti nekoliko hiljada ljudi ispred parlamenta i da to baš nema nikakve veze sa onim što su lideri Demokratskog fronta najavljivali upravo pozivajući narod da se okupi. Da bi stvar mogli da potpuno pravno utemeljimo i pravosudno procesuiramo biće potrebno malo vremena“, rekao je Đukanović.

Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal uputili smo pitanja koja se odnose na dalju istragu u vezi pokušaja terorističkih akata, a nakon izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da su srpske institucije otkrile grupu koja je pratila kretanje predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, te da su zaplijenjene određene uniforme i novac, kao i da srpske službe posjeduju i dokaze u vidu priznanja. Za sada se ni jedna institucija u Crnoj Gori nije javno oglasila povodom javnog istupa srpskog premijera, koji je podsjetimo, na vanrednoj pres konferenciji ustvrdio da su prikupljeni dokazi o nelegalnim aktivnostima u Srbiji, a odnose se na Crnu Goru.

„Došli smo do nepobitnih dokaza da su određena lica, a to svakako nisu radili ovi koji su dole (u Crnoj Gori) uhapšeni, to nisam u stanju ni da komentarišem, pratila putanju kretanja predsednika Vlade Crne Gore na dnevnom nivou, u s vakom sekundu i obaveštavali druga lica koja su prema tim instrukcijama trebalo da postupe. Mi imamo čvrste materijalne dokaze, čak i pare. Uzeli smo 125.000 eura, uniforme i mnoge druge stvari. To se nalazi u posedu državnih organa Republike Srbije“, rekao je Vučić.

Sa podacima do kojih su došle državne institucije Srbije upoznat je crnogorski specijalni tužilac, rekao je Vučić, navodeći pri tom da nema informacija o umiješanosti političkih ličnosti iz Srbije ili Crne Gore: „Imamo sve u fotografijama, snimcima i direktnim priznanjima oko svega što sam vam pričao i saradnji sa stranim službama i oko ovoga što se zbivalo u Crnoj Gori i svega drugog.“

Komentarišući javni nastup srpskog premijera, direktor Instituta alternativa, u čijem su opsegu djelovanja oblasti bezbjednosti i odbrane, Stevo Muk ocjenjuje da je otvoreno više pitanja nego što je dato odgovora. Naročito zabrinjavajuće je što je Vučić dodao novi veo misterije u odnosu na događaje u Crnoj Gori i u odnosu na dosadašnja tumačenja zvaničnih institucija Crne Gore uključujući policiju i tužilaštvo, kaže Stevo Muk.

Otvoreno više pitanja nego što je dato odgovora: Stevo Muk
Otvoreno više pitanja nego što je dato odgovora: Stevo Muk


„Mnoge stvari ostaju nejasne. Na primjer nejasno je kako su to po njemu crnogorske službe zakasnile prije sedam dana, a obavještajne službe Srbije stigle na vrijeme poslije sedam dana. To je zaista neuobičajeno. Postoji samo nekoliko stvari koje je Vučić iznio, a to je da je jedna grupa identifikovana, da je ona pratila premijera, da su oni pronašli određene materijalne dokaze. Međutim ostaje potpuno nejasno ko su ti ljudi, da li su oni zaista privedeni, kada i gdje i kakva je njihova veza sa ovom grupom koja je uhapšena u Crnoj Gori, a za koju on tvrdi da nije ni ozbiljna niti da je ona u suštini mogla da izvrši tako ozbiljno krivično djelo.“

Muk dodaje da je svakom ko pokušava da pronađe neku logiku i konzistentnost u ovim izjavama, teško da sve te stvari prihvati, razumije i logično poveže u jednu konzistentnu cjelinu. Objašnjenje koje se čekalo od premijera Srbije o događajima vezanim za Crnu Goru, za Steva Muka pokazuje da ni jedan dio crnogorske javnosti nije zadovoljan i uvjeren u ono što se čulo od državnih organa. Stvoreni ambijent dovodi u pitanje demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

„Ja želim da iskažem bojazan da se ovdje jedna atmosfera atentata, državnih udara, obavještajnih igara prenosi iz Srbije na Crnu Goru i regiona, makar u javnom diskursu zvaničnika. Mislim da to nije dobro jer se u takvim uslovima vrlo direktno dovodi u pitanje demokratija, ljudska prava i vladavina prava. A da u takvim okolnostima koje se izazivaju, političku korist mogu da imaju samo i dalje nekoliko balkanskih diktatora“, ocjenio je Stevo Muk.

Posljednje informacije koje objavljuju crnogorski mediji kažu da je grupu, na čelu sa Bratislavom Dikićem koja je osumnjičena za terorizam, prijavio jedan od njenih članova Mirko Velimirović iz Zubinog potoka. „Vijesti“ i „Pobjeda“ navode da to piše u naredbi za sprovodjenje istrage specijalnog tužioca Saše Čađenovića koji je za pokušaj terorizma pored Dikića, osumnjičio Kristinu Hristić i Aleksandra Sinđelića za kojim se traga, dok se ostalima na teret stavlja kriminalno udruživanje. Navodno je zaduženje Velimirovića bilo da terorističkoj grupi nabavi oružje, municiju, uniforme, prenosi poruke, obezbjeđuje im prostor u kom će boraviti i skladištiti oružje. Velimirović je odao plan kada je, navodno od Sinđelića preuzeo 15.000 eura za koje je trebalo da kupi oružje i municiju i smjesti ih u iznajmljenu kuću u Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG