Dostupni linkovi

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo će provjeriti navode svjedoka saradnika u slučaju 'državni udar'


Mirko Velimirović, jedan os svjedoka saradnika u sudskom procesu "državni udar", Podgorica, 7. februara, 2018.
Mirko Velimirović, jedan os svjedoka saradnika u sudskom procesu "državni udar", Podgorica, 7. februara, 2018.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore će provjeriti tvrdnje Mirka Velimirovića, svjedoka saradnika u slučaju "državni udar", koji je za portal In4s kazao da je u tom slučaju lažno svjedočio.

Provjeru Velimirovićevih navoda tužilaštvo će sprovesti, po službenoj dužnosti, u okviru krivičnog predmeta kojim se već utvrđuje način vođenja i odlučivanja u postupku "državni udar", navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.

U intervjuu Velimirović je kazao da su ga na lažno svjedočenje ucjenom nagovorili tadašnji tužioci u tom slučaju Milorad Katnić i Saša Čađenović.

Rekao je i da oružje namijenjeno za "državni udar" o kojem je svjedočio na sudu nije postojalo.

Portal IN4S, koji je registrovan u Srbiji, a radi u Crnoj Gori, u ranijem izvještaju State Departmenta je prepoznat kao dio ruskog propagandnog sistema.

U slučaju poznatom kao "državni udar", Viši sud je 2019. nepravosnažno osudio ukupno 14 srpskih, ruskih i crnogorskih državljana, jer su na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. pripremali nasilno rušenje vlasti, kao i stvaranje kriminalne organizacije za sprovođenja terorističkih akata.

Tom presudom su, između ostalih, na po pet godina zatvora osuđeni lideri tada opozicionog proruskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dvojica ruskih državljana - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov - i nekadašnji komandant žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić.

Tada je na vlasti bila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Kada je došlo do smjene vlasti avgusta 2020, prvostepeno osuđeni lideri DF-a su postali dio nove pobjedničke koalicije.

Ubrzo je, u februaru 2021. godine, Apelacioni sud ukinuo osuđujuću presudu Višeg suda i slučaj vratio na ponovo suđenje.

U februaru 2022.razriješen je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, a tužilac koji je zastupao optužnicu, Saša Čađenović, uhapšen je u decembru te godine zbog sumnji da je sarađivao sa Kavačkim kriminalnim klanom.

Sutkinja Suzana Mugoša, koja je donijela prvostepenu presudu, ocijenila je da je odluka o poništavanju presude za državni udar nezakonita.

"Ono što je napisao Apelacioni sud, ne piše u prvostepenoj presudi. Mogu da tvrdim da je to falsifikat jedne službene isprave", kazala je Mugoša na sjednici skupštinskog Odbora za pravosuđe novembra prošle godine.

Ona je izjavila da je odluka da se ukine njena osuđujuća presuda "kupljena", ali nije navela na koga od sudija je konkretno mislila..

Odluku da se poništi osuđujuća presuda je donijelo sudsko vijeće koje su činili Zoran Smolović, Milanka Žižić i Seka Piletić.

Otvorena je još jedna istraga o navodnom pokušaju da se utiče na sudije Apelacionog suda.

Istraga je pokrenuta povodom objavljene Skaj komunikacije u kojoj bivši policajci Petar Lazović i Ljubo Milović, navodno pokušavaju da 2021.godine potkupe sudiju Apelacionog suda, kako bi se potvrdila osuđujuća presuda Višeg suda u slučaju "državni udar".

Lazović i Milović koji su osumnjičeni za kriminalno udruživanje u drugim slučajevima.

Ponovljeno suđenje za "državni udar" je počelo u novembru 2022.godine, pred promijenjenim sudijom i sudskim vijećem, uz više odlaganja.

Optuženi Andrija Mandić je u međuvremenu izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore, a Milan Knežević je poslanik jedne od vladajućih koalicionih partija.

XS
SM
MD
LG